Dr. Dézsi: az a dolgom, hogy segítsem a győriek életét!

P. Csapucha Adrienn
2023.05.25. 09:06

Az utolsó tavaszi vizitre érkezett a polgármester rádiónk stúdiójába, ahol a tőle megszokott őszinteséggel válaszolt a kérdésekre. Dr. Dézsi Csaba András vallja, hogy városvezetőként az az elsődleges feladata, hogy a győriek érdekeit képviselje, segítse az itt élők mindennapjait, ezért is fontos, hogy folyamatosan kommunikáljon a fiatalokkal és a idősekkel egyaránt.

Különböző zenészek, különböző betegségei – ebben a témában ír könyvet dr. Dézsi Csaba András, derült ki a vizit kezdetén, majd kultúránál maradva filmekről is szó esett, így indult a reggel a Győr+ Rádióban.

Ezt követően komoly témák kerültek terítékre, elsőként a parkolás. „Az autók száma jelentősen növekedett, különösen az elmúlt tíz évben. Azért jó, hogy az emberekkel kommunikálok, mert sok észrevétel, kritika is érkezik. Az a dolgom, hogy segítsem a győriek életét, a közlekedés és a parkolás az egyik olyan téma, amin a legtöbbet bosszankodnak” – kezdte a városvezető. Kifejtette, hogy a zónák kiterjesztését a lakók kérték, úgy véli, optimálisan kell meghatározni a legjobb lehetőségeket. „Az volt a kérésem, hogy akik Győrben élnek, akik győri lakcímkártyával rendelkeznek, azok ugyan olyan áron tudjanak váltani parkolóbérletet. Próbáljuk finomítani a rendszert, közös gondolkodással megoldást találni, így legközelebb arról is tárgyalni fogunk, hogy az ideiglenes lakcímkártyával rendelkező lakosoknak, hogyan és milyen kedvezményeket tudunk majd biztosítani, hiszen sokan közülük életvitelszerűen Győrben élnek” – emelte ki a polgármester.

Három évvel ezelőtt az önkormányzat létrehozta a Városrendészetet, kialakult egy jól működő hálózat, így Győr közbiztonságát jónak ítéli a város első embere – erről is beszélt a viziten.

Több természeti tényező befolyásolta a szúnyogok elszaporodását, de a Győr-Szol folyamatosan dolgozik a gyérítésen, a szolgáltató munkáját dr. Dézsi is megköszönte. „Tavaly összeálltunk több településsel, hogy összehangoltan tudjunk fellépni a szúnyogok ellen. Együttgondolkodásra van szükség, az egyéni felelősség is rengeteget számít, mindenkinek a saját kertjében is védekezni kell különböző módszerekkel. Megkértem egyébként a szolgáltatót, hogy vegye fel a kapcsolatot az egyetemmel, ugyanis a campuson olyan drónokat fejlesztettek ki, amikkel a nehezen elérhető helyeket is meg tudják közelíteni a vízpartoknál, természetesen biológia módszerrel” – ismertette a város első embere. Hangsúlyozta, hogy kémiai gyérítésre csak akkor van lehetőség, ha azt a tisztifőorvos elrendeli, addig kérelmet sem lehet benyújtani.

A Győr-Szol munkáját érintve a műsorban a fűnyírásról is beszélt a polgármester. „Több munkafolyamatból áll ez a tevékenység, nyilván vannak jogos kritikák, de kértem a társaság vezetőjét, hogy figyeljenek az észrevételekre.”

Több olyan posta van, aminek az újranyitására nincs lehetőség, ez a cég átszervezésének a következménye, nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik – ismertette a dr. Dézsi a műsor második felében.

Az új fürdő nyitásáról és a jegyek áráról is kérdezték a polgármestert a műsorvezetők. „40%-os kedvezményben részesülnek a nyári, és 20%-os kedvezményben a téli hónapokban a győriek. Újdonság, hogy kiküldünk minden nyugdíjas egyesületnek egy kérdőívet, felmérjük az adottságokat és ingyenes bérleteket biztosítunk számukra” – hangsúlyozta a városvezető. Uszodák kapcsán a vizit vendége elárulta, hogy az Aqua Sportközpont medencéjét a fényforrások cseréjéig nem tudják feltölteni. „A Magyar Vilmos Uszoda medencéje kilyukadt, borzasztó állapotban van, így szükség van a felújításra, ez nem kérdés. Áldatlan állapot alakult ki az évtizedek során, ugyanis a karbantartásra nem fordítottak kellő figyelmet, és ez lett a következménye. Szép lesz, de ez egy átfogó munka, sok előkészítést igényel” – mutatott rá a tényekre dr. Dézsi.

A csütörtöki találkozón kiderült az is, hogy tárgyal a város az MVM-mel a világítás korszerűsítésével kapcsolatban. „A Vill-Korr kezelésében a karbantartás rendben működik, de most LED-esíteni szeretnénk a fényforrásokat, ami egy nagy kaliberű program. Különleges dologgal készülünk: a Szigethy Attila út egy szakaszán, annak az egyik oldalán kicseréljük a fényforrásokat, míg a másik oldalon meghagyjuk a hagyományos izzókat, így a győriek megnézhetik a különbséget. De a Liezen-Mayer utcának a templom mögötti területén is új fényforrásokat építünk be” – árulta el a részleteket a polgármester. Mint mondta, zajlik egyébként annak is a felmérése, hogy a szakemberek hol tartják fontosnak az okoslámpák használatát.

Könnyed témával zárult a vizit, a nyár közeledtével ugyanis besűrűsödnek a programok. Hamarosan, június 19-én fellép Steve Hackett, aki magával hozza azt az albumot is, mely a tavalyi, győri koncerten készült. “Nagyszerű, hogy világszerte úgy találkoznak a rajongók a CD-vel, hogy szerepelhet rajta városunk neve. Az idei műsor is szenzációs lesz, várunk mindenkit szeretettel!” – fogalmazott dr. Dézsi.

A következő hetekben a többi között városunkba érkezik még Nagy Feró, Geszti Péter, vagy éppen a Quimby zenekar is. A részletes programokról korábban portálunk is beszámolt:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos