Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: a kommunikációt mindig fontosnak tartottam!

P. Csapucha Adrienn
2022.12.08. 07:36

Kéthetente esedékes látogatására érkezett rádiónk stúdiójába dr. Dézsi Csaba András. A polgármesteri viziten a többi között szóba került a gázszolgáltatóval kötött megállapodás eredménye, de a vasútállomás tervezett felújításáról és a sikeres LED csereprogramról is kérdezték a műsorvezetők vendégüket.

Egy, a napokban lezárult, hosszas vita eredményéről, a gázszolgáltatóval rendeződött viszonyról beszélt elsőként a polgármester a reggeli találkozón. “Éppen egy évvel ezelőtt egyoldalúan felmondta a szerződésünket a szolgáltató, melynek hatására 2,5 milliárd forinttal feljebb ment a gázszámlánk. Pereskedés indult, megfogalmaztuk az igényeinket, most pedig eljött a pillanat, amikor a szolgáltató felajánlotta, hogy egyezzünk meg, így 2 milliárd 300 millió forint kártérítést fizetett a Győr-Szol Zrt-nek. A tárgyaló delegációnk jól teljesített, sikeres megállapodás született” – emelte ki a városvezető. Hozzátette, polgármesterként maga vezette a tárgyalásokat, örül, hogy lezárták ezt a bizonytalan helyzetet.

Az uszodával kapcsolatban is új információkkal szolgált dr. Dézsi. “Három uszoda van Győrben, a sátras uszoda folyamatosan üzemel, ezúton is gratulálok a sportolóinknak, akik ismét komoly eredményeket értek el, de mellettük már a lakosság számára is elérhető a létesítmény. Az Aqua Sportközpont ugyan még nincs nyitva, de már tárgyalások folynak az úszószövetséggel ennek kapcsán. A Magyar Vilmos Uszodában bejárást tettem, ahol az ÁNTSZ-től is kértem vizsgálatot. A szakemberek két kórokozót is találtak, melyek gyomorproblémákat és gyulladásos megbetegedéseket okozhatnak. Vagyis van tennivaló bőven, ki kell cserélnünk a több helyen kilyukadt fóliákat is, és egy rendes vízzáró betonnal fel kell újítani a medencét. Mellette természetesen a gyerekmedencét is fel kell újítani. Ez utóbbinál is kértünk vizsgálatot, egyértelmű, hogy rendet kell tenni” – emelte ki a polgármester, majd hozzátette, hogy a gépészetet korábban felújították, de mellett számos fontos teendő aktuálissá vált a létesítményben.

Közmeghallgatást tartottak a napokban a Városházán, ahol örömmel válaszolt a lakossági kérdésekre dr. Dézsi Csaba András. “Teljesen normális párbeszédek folytak, örülök, hogy meg tudjuk beszélni a közös dolgainkat, a kommunikációt mindig fontosnak tartottam, a politikában sem szabad sumákolni. Aki kérdezni akar, az mindig megkapja a választ, nem szabad, hogy feszüljön az indulat” – fogalmazott a város első embere.

Hallgatói kérdésre reagálva az elektromos rollerekről is szólt a polgármester. Mint mondta, már zajlik a rendszer tervezése, de ennek a helyi, jogi szabályozási hátterét meg kell teremteni. “Tavasszal elindulhatnak a telepítések, egyetlen dolgot kértem, hogy mindenképpen beszéljük majd át, hogy melyek azok a területek, ahol ezeket az eszközöket nem lehet majd használni, illetve a sebességkorlátokat is be kell majd állítani.”

Közlekedésnél maradva a kerékpárutak fejlesztéséről kérdezték a műsorvezetők vendégüket. “Fontos útfelújítások valósultak meg, a városban stratégiailag is jelentős helyszínek újultak meg, mint például a Reptéri út, a Jókai utca, a Szigethy Attila út jelentős szakasza vagy éppen az Ipar út beruházása.”

A műsor második felében a vasútállomásról kérdezte egy hallgató a polgármestert. Dr. Dézsi elmondta, hogy szerdán dr. Bartal Tamás helyettes államtitkárt fogadta, akinek részletesen bemutatta a vasútállomás állapotát.

Az egész pályaudvar felújításáról beszéltünk, a tervezést elkezdjük, ez nem lesz látványos, de ígéretet kaptam arra, hogy zöld utat kapunk terveink megvalósítására. Ez jó néhány év is lehet akár, de átmeneti megoldáson gondolkozik a szakma” – árulta el a tárgyalás eredményeit a városvezető.

Mint kiderült, a napokban győri cégvezetőkkel is találkozott a polgármester. “Okos emberekkel beszélgetni fontos dolog, hiszen sokat lehet tőlük tanulni, ráadásul ugyan azokkal a problémákkal szembesülnek mint mi. Úgy gondolom a gazdaság sikeres szereplőivel fontos párbeszédet folytatni, közösen tervezni a jövőt, hogy sikeresek legyünk” – mondta a viziten dr. Dézsi.

Ahogy arról a Győr+ Média is többször beszámolt, mégis fénybe öltözött a város az advent idejére, ezzel kapcsolatos véleményét is megfogalmazta a polgármester. “Valóban diszkrétebbre terveztük a díszkivilágítást és a győriek többsége ezt a döntésünket is megértette, de azt is el kell fogadnunk, hogy szükség van a fényekre az ünnepi miliőben. Természetesen így is nagy hangsúlyt fektetünk a spórolásra” – mondta dr. Dézsi, kiemelve, hogy jelentős megtakarításokat próbál eszközölni a város, ebben nagy szerepe van például a geotermikus energia előtérbe kerülésének is. “A pénzügyi osztályvezető kimutatása szerint a szabadon felhasználható és nem szabadon felhasználható keretösszegeket figyelembe véve, csaknem háromszor annyi van ma a város kasszájában, mint amikor átvettem, így elmondhatom, hogy a munkatársaink jól gazdálkodtak. Jól osztottuk be a pénzt, így megengedhetjük magunknak, hogy ha nem is teljes pompájában, de felöltöztessük a várost a fényekkel” – tette hozzá a polgármester.

Az ETO FC csapatával kapcsolatosan dr. Dézsi úgy fogalmazott, hogy fontos, hogy a győri sportegyesületek jól teljesítsenek, a szurkolók reálisan nem elégedettek a labdarúgókkal, így a tulajdonosok felé kérdéseket kell megfogalmazni.

A Beszélgess a polgármesterrel sorozat sikeréről is szólt a városvezető. “Kíváncsiak vagyunk mindenki véleményére, így a fiatalokéra is. Igyekszem mindenkivel párbeszédet folytatni, a fiatalok is okos, jó kérdéseket vetettek fel, számomra is nagy élmény volt.”

Közelednek a választások, már most beindult a kampány, ezért a polgármester úgy érzi, fontos, hogy az álhírekkel, pletykákkal kapcsolatosan megfogalmazza a véleményét és ismertesse a tényeket. “Semmi közöm például az Arrabona áruházban nyíló vagy nem nyíló rendelőhöz, az én szerepem csupán annyi volt, hogy az ételbáron szerettem volna segíteni, de a tulajdonos nem akarta folytatni vállalkozói tevékenységét” – mutatott rá dr. Dézsi.

Végezetül a LED csereprogram sikeréről szólt a vizit vendége. “Azok, akik nem tudják kitölteni az ehhez szükséges regisztrációt, annak a munkatársaim a panaszirodában segítenek, hogy mindenki számára elérhető legyen az akció. Érdemes kihasználni, hiszen jelentős megtakarításokat érhetnek el a háztartások” – zárta a találkozót a polgármester.

Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #polgármesteri vizit |