Közmeghallgatást tartottak a Városházán

Győr+ Fotó: Illusztráció
2022.11.29. 17:12

A novemberi 29-ei közgyűlés után közmeghallgatást is tartottak a Városháza Dísztermében. Nagy volt az érdeklődés, a Díszterembe plusz székeket kellett hozni, hogy mindenki le tudjon ülni.

Hirdetés

A közmeghallgatáson az érdeklődő állampolgárok tehetik fel kérdéseiket a város képviselőinek, a városi szervezetek, cégek vezetőinek. Amennyiben a helyszínen azonnali választ nem tudnak adni, úgy írásban kell válaszolni a kérdezőnek.

Az elhangzott kérdésekből válogattunk: Miért nincs Facebookos közvetítés a közmeghallgatásról? A válaszból kiderült, hogy rögzítik a közmeghallgatást.

A második kérdés a marcalvárosi Kiserdő jövőjével kapcsolatban érkezett; milyen besorolású lesz a terület, lesz-e bicikliút, és mi a helyzet az oda tervezett uszodaépítéssel? Dr. Dézsi Csaba András a válaszában kifejtette: megígérte, hogy meg fogják védeni a Kiserdőt, és ezt most is így gondolja. Az uszodaépítés kapcsán összetett válasz érkezett. Dr. Dézsi Csaba András elmondta: három helyre terveznek uszodát építeni a városban; Marcalvárosban, Győrszentivánon a közösségi háznál, és Gyárvárosban a Nemak csarnok mellett. Ezek kisebb méretű szabványuszodák lesznek, de a forrás még nem érkezett meg a Tanuszoda Programba. Amint ez megtörténik, Győr az első körben szerepel az ígéretek szerint.

Dr. Dézsi Csaba András

Kérdés volt még, hogy az Illyés Gyula utcában miért csak egy zebra van, mi az oka annak, hogy nem lehet többet kialakítani? Ha nem lehet, akkor lehet-e olyan forgalomkorlátozó eszközöket elhelyezni, amelyek kikényszerítik a 30-as sebességkorlátozó tábla betartását? Ezt a kérdést még a polgármester is megtoldotta egy további zebra-kialakítással. Máthé-Tóth Péter, Győr Város Útkezelő Szervezet vezetője válaszolt: az Illyés Gyula utcában nem azért nincs zebra, mert nem akarják, hanem mert a jogszabályi keret és az előírások jelenleg nem engedik. A feltételrendszer nagyon sok paramétert tartalmaz, sok átalakítást kellene a környéken végrehajtani. A másik kérdéses zebrára válaszul Máthé-Tóth Péter elmondta: ott megvannak a megfelelő körülmények, már folyamatban van a zebra kiépítése. Legutóbb Kismegyeren és Szabadhegyen is alakítottak ki gyalogátkelőhelyeket, így már közel 800 zebra van a városban – zárta az Útkezelő Szervezet vezetője.

Máthé-Tóth Péter

Kérdés érkezett Harasztovics István képviselői tevékenységével kapcsolatban is; a képviselő elmondta, hogy nem szeretne “időhúzó, semmit mondó hozzászólásokat tenni, mint azt egyesek itt teszik.” Dr. Dézsi kiemelte: a képviselő dolgozik a háttérben, teszi a munkáját.

Az is kérdés volt, hogy dr. Dézsi Csaba András a Facebook-oldalához igénybe vesz-e városi, városházi erőforrásokat? A polgármester kifejtette: az oldalát ő kezeli. Segítsége van hozzá, de senki, aki köztisztviselő lenne, nem végez munkát az oldalán. Sokan próbálták már jelenteni és bezáratni az oldalát, de az népszerű, és az embereket érdekli – tette hozzá a városvezető.

Az ötödik kérdező Győrszentivánról érkezett, augusztus 5. óta Győrszentivánon az ott élőknek nincs nyugodt éjszakája, ezzel vezette fel mondandóját. A városban jól ismert Ipari Park-bővítési ügy kapcsán a kérdező elmondta: meg kellene védeni a termőföldeket, hiszen élelmiszer-válság elé nézünk, nem pedig gyárat kellene építeni oda. Hol van az a jogszabály, ami meg tudná akadályozni azt, hogy a GIPZ-besorolásnak megfelelő tevékenységet folytassanak a területen? – tette fel a kérdést a győrszentiváni lakos.

Újabb, szorosan kapcsolódó kérdés érkezett Győrszentivánhoz: egy másik beruházással kapcsolatban érdeklődött egy lakos.

Endrődi Péter, a polgármester kabinetfőnöke jelezte: a kormányrendeletet illetően az önkormányzat nem tud mit tenni. „Ha kormányzati beruházás történik valahol és ez miatt a kormány módosítja egy terület besorolását, azt az adott önkormányzatnak el kell fogadnia. Ha a kormány nemzetstratégiailag fontos beruházásnak nyilvánítja az adott projektet, ebben az esetben az önkormányzatnak nincs mozgástere” – mondta el Csörgits Lajos, a város korábbi aljegyzője. Ha majd abba a fázisba kerül a projekt, hogy az Ipari Park bővítése megtörténik, és cégek érkeznek ide, akkor lesz lehetősége a Kormányhivatalnak, hogy hatósági eljárásban vizsgálja, hogy az adott területen kiadott engedélyeknek megfelelően történik-e a munkavégzés. – mondta Csörgits Lajos.

Endrődi Péter

Dr. Dézsi Csaba András elmondta: érti a problémát, és képviseli a lakosok érdekeit a hatóságok és a politikusok előtt is. Ugyanakkor azt nem érdemes eltagadni, hogy Győr a jelenlegi helyzetét annak köszönheti, hogy az Ipari Park jól működik és sok nagy cég végzi itt a tevékenységét – szögezte le a polgármester, aki jelezte: mindent megtesznek azért, hogy olyan üzem, ami veszélyezteti az ott élők életét és egészségét, ne költözhessen oda. Sokan, akik most Győrszentivánon élnek, azért költöztek oda, mert az Ipari Park közelsége jó munkalehetőséget biztosított és biztosít most is – mondta a polgármester. „Azt az álláspontot képviselem, ami a város érdekeit és az emberek biztonságát szolgálja” – szögezte le újra dr. Dézsi Csaba András.

A tervezett kulturális negyedről érkezett kérdés a polgármesterhez. Lesz-e ebből valami, mennyit költöttek a tervezésre eddig? A polgármester kifejtette: tavaly decemberben még volt tárgyalása ezzel kapcsolatban, ami még a forrásokról szólt, de aztán a begyűrűző energiaválság – melynek Győr elsők között érezte meg a hatásait a gázszállító cég szerződésfelmondása miatt – ezt keresztülhúzta. „Nem mondtunk le róla”- tette hozzá ugyanakkor a polgármester.

Érezhetően a győrszentiváni kérdések uralták a közmeghallgatást, ahogy az várható volt: a témában kérdést feltevők egyforma megkülönböztető, fényvisszaverős mellényt vettek fel, kérdéseiket tematizálva, egymást követve tették fel. A polgármester megerősítette: „számításaink szerint ez a terület 30 év alatt fog betelepülni. Nem akarják ráengedni a bajt Szentivánra, és mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy az élethez, az emberek mindennapjaihoz igazítsák a fejlesztést. Támogatjuk a civil szervezeteket! Megbeszéljük a dolgokat, önökkel vagyok, a véleményüket figyelembe kell venni. Ismerem ezt az érzést, amikor valamit képviselünk, amikor valaki valamit szeretne” – erősítette meg álláspontját a polgármester. Az ipari parkot érintő zöldterület-arányról is szó esett, Szaksz Vince főépítész elmondta, lesznek utak, zöld területek, amire kiemelten figyelni fognak.

Kérdés érkezett a Volánt illetően is. „Igaz az, hogy januártól a buszközlekedés a felére csökken?” – érdeklődött egy lakos. „Ez nem hiteles hírforrásból érkezett, ilyenről nincs szó – szögezte le a polgármester. A jelenlegi tárgyalások alapján ugyanaz a menetrend lesz január 1-től, mint eddig – engedett betekintést a polgármester a háttérben folyó munkába.

Összesen 18 kérdést tettek fel a közmeghallgatáson, melyek nagy részére azonnali választ tudtak adni a helyszínen tartózkodó illetékesek, amelyekre nem, ott 30 napon belül írásban fognak válaszolni a kérdezőknek.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés