Hirdetés
Reggeli vizit

Dr. Dézsi: a járvány után most visszatérhetünk a szabadabb élethez

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.06.10. 08:27

A szokásoknak megfelelően, ezen a csütörtökön is vendégként köszönthettük a Győr+ Rádió stúdiójában dr. Dézsi Csaba Andrást, aki kéthetente polgármesteri vizitre érkezik.

Hirdetés

Ezúttal egy Paul McCartney dallal hangoltak a stúdióban a beszélgetésre, amelynek az elején dr. Dézsi Csaba a nyitással kapcsolatban elmondta:

„A pandémia mindenkit megviselt, a munkavállalókat és munkáltatókat egyaránt. Nagyon fontos, hogy másfél év után most végre élvezzük egy kicsit a szabadságot. Győrben is beindul az élet, minden szempontból. Jön a BaRock Zenebona, lesz Slade-koncert, és tervezünk egy órási nagy Tankcsapda koncertet, hogy kicsit kiengedjük a gőzt.”

Hirdetés

Többször elhangzott már, hogy az idei győri Tankcsapda koncert egészen különleges lesz, de miben? – faggatták a műsorvezetők a polgármestert.

„A Rába folyóra teszünk egy forgószínpadot, ahova egy nézők egy része is felmehet, ilyen még a világon nem volt” – árult el egy fontos kulisszatitkot a nagy eseményről a város első embere, aki nem akart minden meglepetést előre elmondani.

(A nyáron várható győri programokról korábban ITT írtunk.)

Dr. Dézsi Csaba András ugyanakkor hozzátette: ezek az események védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatóak, éppen úgy, ahogy az ország bármely más településein is ezek a szabályok érvényesek.

A normális élethez való visszatérést jelzi az is, hogy június végén (29-én vagy 30-án) megtartják a nyitás utáni első közgyűlést Győrben. Ekkor kerül sor a városi díjak átadására is.

Természetesen ezúttal sem maradhattak el a hallatói kérdések a Győr+ Rádió Reggeli vizit című műsorában:

Elsőként József érdeklődött arról, lesz-e győri nyárzáró koncert, és mi lesz a megyeháza előtti térrel.

A térrel kapcsolatban dr. Dézsi elmondta: vannak tervek a tér felújításával kapcsolatban, ahol egy szép közösségi helyszínt hoznának létre. Az elképzelések során felmerült, hogy pár száz méteren a forgalmat is levinnék a föld alá. Az elképzeléseket és a rendelkezésre álló anyagi forrásokat össze kell majd vetni.

A nyárzáróval kapcsolatban a polgármester emlékeztetett rá: augusztus 20-án a győriek közül rendszerint még sokan nyaralnak, ezért a nyárzáró koncert augusztus végén lenne, amelyet időben meg fognak hirdetni.

A Bercsényi ligetben szűkek a járdák, le kell lépni az autóútra, ha két ember jön egymással szemben. Lehetne-e tenni ezzel kapcsolatban valamit?” – kérdezte egy betelefonáló hölgy.

„Ki fogok menni a helyszínre és megnézem, és Fekete Dávid képviselő urat is megkérem, járjon utána, hogyan lehetne ott optimalizálni a közlekedést. Való igaz, hogy több helyütt is nagyon beszűkültek a gyalogos helyek a városban, többek között ezért is rendeltem el változtatási tilalmat a közelmúltban Győrben” – hívta fel a figyelmet a város első embere.

A polgármester ezután egy váratlan húzással a zakója zsebéből elővett egy 750 forint névértékű, Győri forintot, amelyet a Magyar Nemzeti Bank ma bocsájt ki. 40 ezer példányban kerül forgalomba, és minden 20 év alatti, győri lakcímigazolvánnyal rendelkező fiatal megkapja ezt.

Dr. Dézsi Csaba András szerint azzal nem lesz probléma, hogy a győri forinttal ne lehetne majd fizetni az üzletekben, sőt, nagyon népszerű fizetőeszköz lesz, hiszen korlátozott példányszámú kiadása miatt sokan szeretnék majd megszerezni.

Nyolc órás hírek után a szúnyoggyérítéssel folytatódott a beszélgetés. Dr. Dézsi Csaba András elmondta: folyamatosan dolgoznak, de az uniós előírások nagyon megnehezítik a hatékony védekezést egy olyan településen, mint Győr, amely a folyók városa.

Azt a szert, ami igazán hatékony volt, már nem lehet kapni, mert betiltották, de a polgármester arra kérte a Győr-Szol munkatársait, vizsgálják meg, milyen lehetőségei maradtak a városnak a hatékony védekezésre.

A sportügyi tanácsadó testület felállításáról dr. Dézsi elmondta: amikor Radnóti Ákos alpolgármestert bízták meg a sportügyek vitelével, magasabb szinte emelték ennek a területnek a képviseletét. A most felállt szakmai grémium pedig abban jelent segítséget, hogy a lehető legszélesebb alapokon nyugvó döntések születhessenek meg.

Az aktuális sporteseményekkel kapcsolatban a polgármester elmondta: szimpatikus volt számára, hogy a magyar labdarúgó válogatott a legutóbbi meccsén nem letérdelve, hanem más módon jelezte, hogy nemet mond a rasszizmusra, majd hozzátette: a magyar focival kapcsolatban mostanában egyébként is javuló véleménye van, leginkább a Gyirmót fantasztikus menetelése miatt, de dolgoznak azon is, hogy az ETO is újra a méltó helyére kerüljön hazai labdarúgásban.

A helyi sportfejlesztések közül dr. Dézsi ezúttal az Aqua Sportközpont akadálymentesítését emelte ki, ahol éppen tegnap adtak át a mozgáskorlátozottak számára egy korszerű beemelő szerkezetet.

„A reptéri út kivitelezése még az idén elkezdődik, ez biztos, mert nagyon forgalmas út, és nagyon rossz állapotban van. Megvan hozzá a megfelelő forrás is” – jelentette ki a műsorban a város vezetője.

A polgármester a soron következő projektek között egyebek között az Apátúr-ház és a Radó-szigeten lévő Spartacus csónakház felújítását említette, az adás végén pedig szó esett a Városház téren felállított Győr Keresztről, amellyel kapcsolatban dr. Dézsi ismét aláhúzta: méltatlan lett volna az 1598-ban győztes városhoz, ha nem lett volna saját Győr Keresztje.

A rádiós vizit után a Győr+ TV-nek is nyilatkozott dr. Dézsi Csaba András:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ Rádió | #Reggeli vizit |
likeold
a fb oldalunkat