Hirdetés
A Szent László napokon a lovagkirály korát idézik meg

Indul a győri fesztiválszezon

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.05.31. 11:19

A Szent László Napokat beharangozó hétfői sajtótájékoztatón nyitotta meg az idei nyári fesztiválszezont Dr. Dézsi Csaba András polgármester. A lovagkirály június végi ünnepén, a kort idéző hangulattal, lovas felvonulással, harci tornákkal, lakomával készülnek a szervezők. Az is kiderült, hogy a nyár minden hétvégéje tartogat programot a győrieknek és az ide érkező turistáknak.

Hirdetés

Szent László hermáját Náprági Demeter, Győr későbbi püspöke hozta magával Nagyváradról 1607-ben – elevenítette fel a lovagkirály és Győr kapcsolatát dr. Dézsi Csaba András polgármester. Felidézte: az ereklye tisztelete az 1763-as földrengés után terjedt el városunkban, amikor földrengés rázta meg a várost, a hívek Szent Lászlóhoz fohászkodtak, hogy űzze el ezt a természeti csapást, mentse meg a települést. Nem is érte súlyosabb kár a várost. Ennek emlékére Zichy püspök elrendelte, hogy június 27-én, az ünnepi szentmise után hordozzák körbe Szent László hermáját a városban.

Június 26-án a Belvárosból indulva kosztümös, lovas felvonulással kezdődik az idei Szent László Napok programsorozat. A két nap alatt az Aranyparton többek között lovas bemutatókkal, a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val, interaktív programokkal várják az érdeklődőket – mondta Tóth Szilárd a Győri Lovas Színház vezetője.

Hirdetés

Újdonság lesz, hogy a lovak mellett tevék és szamarak is feltűnnek az Aranyparton, valamint a négy éve debütált Szent László életét bemutató lovasszínházi darabban idén is lesznek új elemek. „A programok célja, hogy újra átéljük a kort, a gyerekek pedig megismerjék, hogyan éltek akkoriban az emberek” – hangsúlyozta Tóth Szilárd.

A ma ismert jogszabályok szerint a felvonulás minden korlátozás nélkül megtartható, az Aranyparton tartandó programok viszont csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, a rendezvény helyszínét körbekerítik- erről Hajtó Péter, a Győr Projekt Kft. üzemeltetési és kulturális igazgatója beszélt. Azt is elmondta, idén először egy kétszáz fős, korhű lakomát rendeznek, ahová beöltözve várják majd a vendégeket.   

A győri fesztiválszezon a Magyar Táncfesztivállal kezdődik június 14 és 20 között, majd a Food Truck Showal folytatódik június 24-27 között. A Szent László Napokkal egyidőben, június 26-án rendezik a Múzeumok Éjszakáját. Július 9-én és 10-én tartják a népszerű Radó-szigeti 31! összművészeti ifjúsági programsorozat, majd július 16-18 között a Rotary Fröccsnapokat. Július 24-én lesz a Hooligans és Slade koncert, július 31-én pedig a VII. Tóparty várja a kikapcsolódni vágyókat.

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #fesztivál |
likeold
a fb oldalunkat