Hirdetés
Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: a környezetvédelem a szívügyem!

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.04.14. 07:33

Ezen a csütörtökön ismét a Győr+ Rádióba látogatott dr. Dézsi Csaba András. A vizit során a polgármester a többi között beszélt a választások eredményéről, a nemrégiben megvalósult győri fejlesztésekről, de arról is, hogy húsvétkor a felelős állattartásra is fókuszálni kell.

Hirdetés

Az egyik győri zenekar, az Aurora pólójában érkezett a reggeli beszélgetésre a polgármester, aki elmondta, hogy nagyon szereti a rockzenét, nagyon jóban is van a hazai együttesekkel. Az Aurora zenekart különösen tiszteli, ráadásul a mai nap azért különleges is mert a Metal Hammer magazin csütörtökön interjút készít dr. Dézsi Csaba Andrással. “Nagy megtiszteltetés ez számomra, ezért is vettem fel egy Aurora pólót, hogy népszerűsítsem a győri rock&roll-t” – kezdte a beszélgetést a polgármester.

Ezután a választásokról esett szó, melyet röviden így értékelt a városvezető: “Győztünk!” Hozzátette, hogy Magyarország győzött, az emberek, nyugalmat, békét és kiszámíthatóságot szeretnének, amelyet a Fidesz-KDNP tud biztosítani. “A baloldal ott rontotta el, hogy nem volt programjuk, egy gyűlöletbuborékban éltek és élnek a hangadóik, csak a miniszterelnököt szapulták” – fogalmazott dr. Dézsi. Úgy véli fontos, hogy a társadalom jelentős része összefog, de mindig van az a réteg, amelyiknek soha semmi nem felel meg, ők egy zárt közösségben mozognak, és egyszerűen nem találkoznak a hétköznapi emberekkel, nem ismerik a valóságot. “Most amikor a szomszédban háború zajlik, és mindent megteszünk a menekültekért, akkor az emberek azt látják, hogy itt nem az kell, hogy belekeveredjünk a háborúba, hanem hogy béke legyen, hogy dolgozzunk, és éljük a hétköznapi életünket” – tette hozzá a polgármester.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András gratulált a győri országgyűlési képviselőknek, Kara Ákosnak és Simon Róbert Balázsnak, egyúttal rámutatott, most, hogy lezajlottak a választások, az a dolguk, hogy “rendbe tegyék” Győr dolgait. Ezért is hívott össze a minap egy rendkívüli közgyűlést, melyen a Győr-Szollal kapcsolatban döntöttek. A polgármester úgy véli örvendetes, hogy a képviselők összefogtak és egyhangúlag döntöttek a a társaság kérdésében.

A polgármesteri vizitekről is kérdezték a műsorvezetők a városvezetőt. Mint kiderült, sok mindent megoldottak már az elmúlt időszakban hála ezeknek a viziteknek, most pedig kontrollálják, ellenőrzik a már elvégzett feladatokat. Közben elindult egy lakás- és ingatlangazdálkodás. “Ezen a téren rendet kell tenni, hiszen vannak olyan épületek, amelyek egykor patinás ingatlanok voltak, és most 10%-on állnak vagy éppen az alatt vannak, és ezekben még élnek emberek, ami borzasztó a XXI. században, különösen Győrben. Meg kell nézni, hogy ezeket az épületeket eladjuk, lebontjuk, vagy felújítjuk-e a jövőben. Ezeket között vannak műemlékvédelmi épületek is, így ha el is adjuk őket akkor azt különböző feltételekkel tesszük majd. Azt tervezem például, hogy ha valaki megveszi, annak mondjuk 10 éve lesz felújítani, ha nem tesz eleget ennek a feltételnek, akkor az önkormányzat ingyen visszakapja az ingatlant” – ismertette terveit dr. Dézsi.

Hallgatói kérdés alapján szóba került a Simor János püspök tere, ezzel kapcsolatban a városvezető kiemelte, hogy a zöldövezetet nem bántják, a fák, a növények megmaradnak, a környezetvédelem egyébként is szívügye a polgármesternek. Ugyanakkor a térrel kapcsolatban dr. Dézsi elárulta, hogy a kettős kereszt helyére egy Lebó Ferenc által készített szobor kerül majd, tisztelegve a 100 éves Székely himnusz előtt. A szobor nem közpénzből készül, szponzorok finanszírozzák. A kettős keresztet pedig áthelyezik a templom környékére. “Szeles Szabolcs alpolgármesterrel kértük a fiataloktól, hogy gondolják át, hogy milyen teret szeretnének, és meglátjuk mit tudunk megvalósítani. Ez egy hosszabb folyamat lesz, de minden állomását látni fogják az ott élők, a győriek és az érdeklődők” – zárta szavaival a műsor első blokkját a polgármester.

Hallgatói kérdéssel folytatódott a Győr+ Reggeli, a Cowalter közelében található szabadstrandról kérdezték a polgármestert. Mint kiderült a vízüggyel egyeztetett az önkormányzat, hiszen a folyó iszapos szakaszait meg kell kotorni. Ugyanakkor probléma, hogy a Natura 2000, azaz a védett környezetvédelmi programba bekerült a terület, így a jelenlegi szabályozás alatt még egy hintát sem lehet létesíteni. “A kollégák vizsgálják, hogyan lehetne ebből a projektből kivetetni a területet, a jogi szabályozás miatt áll a terület rendezése, ezért kérném a győriek türelmét” – árulta el dr. Dézsi.

A Püspökerdő is szóba került, mely Győr tüdeje és a Szigetköz győri kapuja.Fontos, hogy megmaradjon ez a terület az unokáinknak, dédunokáinknak. Ezzel kapcsolatban volt több terv, hogy kivágják a fákat, ez persze nem keverendő össze az erdőgazdálkodással, amikor az új telepítés előtt tarvágást végeznek. Ezeket a tennivalókat az erdészet munkatársai végzik, akiket megkértem, hogy kommunikáljanak intenzívebben a lakossággal, mert néha ijesztő amit a területen leradíroznak. De felhívták a figyelmem, hogy a jövőben is lesz ilyen, de időben fognak szólni a terveikről. A védettséggel számos szabály lép életbe mely korábban nem volt, például nem lehet autóval behajtani a területre. Most kezd el majd igazán fejlődni a Püspökerdő, így egy gondozott természet alakulhat ki” – árulta el a polgármester.

Fejlesztésekkel kapcsolatban a Szerencsejáték Zrt. által finanszírozott, Nádorváros új játszóteréről is kérdezték a városvezetőt, a játszótérről, ahol a fogyatékossággal élő és az ép gyermekek közösen játszhatnak, és amely a Gerzson és Panka nevet viseli. “A gyermekek befogadók, ahogy a játszótér is. Gyermekkorban kell a gátakat lebontani az emberek között és akkor elfogadóbb lesz a világ. Gerzson és Panka azért jelenik meg a játszótéren, mert szeretik a gyerekek, szépek, színesek” – hangsúlyozta dr. Dézsi.

Szentiváni tűzoltók is küldtek üzenetet a polgármesternek, akik egy új telephely kialakításában kérték a városvezető segítségét. Dr. Dézsi elmondta, hogy dr. Sík Sándor képviselő úrral várják a konkrét elképzeléseket a lánglovagoktól, hogy melyik ingatlan lenne megfelelő számukra, ők pedig igyekeznek mindent megtenni azért, hogy segítsék a munkájukat.

Sporteseménnyel folytatódott a beszélgetés, hisz zöld-fehér rangadóra kerül sor, az Audi ETO KC a Ferencvárossal találkozik majd csütörtök este. A kézilabda jövőjéről elmondta a városvezető, hogy a csapat ugyanaz, az edző ugyanaz, jól működik az együttes.Bartha Csaba távozott a klubtól, Görbicz Anita lett az elnök, egy ikon, aki egész pályafutása során a legjobbra törekedett. Endrődi Péter közgazdászként lesz a társügyvezető, aki jelentős tapasztalatokkal rendelkezik, nagy tisztelettel van a sport iránt, ugyanakkor Vanyus Attila személye is megkérdőjelezhetetlen, hisz ő hozta létre az egészet, ha ő nem lenne, akkor nem lenne ilyen szintű ma a győri kézilabda. Ez a felállás tökéletes. Soha nem a vezetők játszanak a pályán, nekik az a dolguk, hogy kiszolgálják a csapatot és a szakmai igényeket” – hangsúlyozta a polgármester.

Végezetül a Húsvét került szóba, ennek kapcsán az állatvédelemre hívta fel a figyelmet dr. Dézsi. “Ha valaki vesz ajándékba kisnyulat, akkor azt tudnia kell, hogy a nyúl egy élő és érző állat így gondoskodni kell róla. Az állattartásnál fontos, hogy ne csak nekünk legyen élmény, hogy velünk van a kiskedvenc, hanem neki, nekik is. Át kell gondolni, hogy megfelelően tudunk-e gondoskodni egy élő állatról és tudunk-e vele foglalkozni” – hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánt és megígérte, hogy két hét múlva folytatódik a polgármesteri vizit a Győr+ Rádióban.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat