Hirdetés

Rendkívüli közgyűlés a Városházán: döntöttek a Győr-Szollal kapcsolatban

Fotó: O. Jakócs Péter
Mireider Máté
2022.04.12. 08:58

Egy napirendi pontban kell döntenie a képviselőknek, a Győr-Szollal kapcsolatban.

Hirdetés

Előzetesen egy napirendi pont szerepelt a meghívóban, amely ide kattintva tekinthető meg. A Győr-Szol Zrt. tekintetében kell ismét tulajdonosi döntést hozni.

9:01 – Dr. Dézsi Csaba András megnyitotta a közgyűlést. 17 képviselő jelent meg, a testület határozatképes.

Hirdetés

A képviselők közül senki nem tett javaslatot a napirendi pontok bővítésére.

9:02 – Pollreisz Balázs kért szót. A képviselő jelezte, hogy szükséges, és támogatja az előterjesztést. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy vegyék végig, hogyan jutottunk ide.

Az előterjesztés lényege, hogy a korábbi enerigaszolgáltatónak, az NRG Zrt-nek a korábbi szerződés alapján veszteségei keletkeztek, és ezt a Győr-Szolnak kell megtérítenie. A mostani tervezet alapján ezt nem pénzzel egyenlíti ki a Győr-Szol, hanem a megtermelt árammal, és abból is a nettó nyereséggel.

Pollreisz Balázs azt kérte a polgármestertől, részletezze, mi történt az elmúlt 2 hónapban az ügyben, mire várt a város?

Glázer Tímea szintén szót kért, elmondta: ő is el fogja fogadni a javaslatot, szakemberrel is átnézették azt. Ugyanakkor ő is szeretne tájékoztatást kérni dr. Dézsi Csaba Andrástól.

Borsi Róbert kért szót. A képviselő jelezte: nem az első rendkívüli közgyűlés ez a Győr-Szolt illetően. “Mit lehet abból kihozni, ha van egy ingadozó gázárunk?” – tette fel a kérdést a képviselő. Gratulált a Győr-Szolnak a szerződés létrehozásában és letárgyalásában. Borsi Róbert jelezte: ha minden képviselő, akinek kérdése van, részt venne a gazdasági bizottság ülésein, akkor feltehetnének szakmai, részletes kérdéseket is az üggyel kapcsolatban.

Balla Jenő is szót kért. A képviselő első körben igazat Borsi Róbertnek, hogy a bizottsági ülések alkalmas lennének a szakmai vitákra. Ugyanakkor megjegyezte: abban az esetben nem igaz ez, ha az ülés előtt 1 nappal küldik ki az értesítéseket az ülésről. “Lépni kell ebben a témában, tudjuk, hogyan nő az energia ára” – mutatott rá Balla Jenő. A képviselő szeretné, ha ezeknek a döntéseknek megfelelően módosulna a gazdasági terv is, üzletáganként. “Egy űr kezd kialakulni, és ezt pótolni kell, erre fel kell készülnie a városnak.”

Vannak olyan vagyontárgyai a városnak, amelyeket évek óta nem használunk – utalt a városi kezelésben lévő ingatlanokra Balla Jenő.

Borsi Róbert kért szót ismét, aki részletezte: készültek számítások minden forgatókönyvre, de szerinte nem létezik olyan szakember, aki pontosan előre meg tudja jósolni az ilyen helyzeteket.

9:16 – Dr. Dézsi Csaba András válaszolt Pollreisz Balázsnak: nem várt a város egy percet sem, eddig tárgyalások folytak. Amint megszavazta a közgyűlés a tárgyalási tervet, a szerződéstervezetet benyújtották az energiaszolgáltató cégnek (az előző gázszolgáltatónak, az NRG Zrt-nek – a szerk.), de voltak sarokpontok, amelyekben nem tudtak megegyezni. “Nem az elmaradt hasznot követelik rajtunk, hanem az elszenvedett, kimutatható veszteséget kell kifizetnünk” – szögezte le dr. Dézsi Csaba András.

“Fontos volt, hogy semmi olyat ne vállaljunk, hogy ha nincsen gáz, abból nekünk bármilyen kötelezettségünk legyen” – összegezte a polgármester az esetleges kötbér-terhekre utalva.

A Győr-Szolnak több egyéb feladata is van, és működnie kell a cégnek, a megnövekedett kiadások ellenére is – mondta a városvezető.

Balla Jenőnek is reagált dr. Dézsi Csaba András. Jól kell bánni a város vagyonával, és csontvázként hullott ki a szekrényből, hogy mi történt a város vagyongazdálkodásával az elmúlt évtizedekben. “Gazdag város Győr, de nem ennyire” – sommázta a polgármester. A szerződéseinket át kell gondolni, és ideális bérlakás-programot kell kialakítani Győrben. Ide tartozik az üzlethelyiségek kiadása is – mondta a polgármester.

A pazarló gyakorlatot át kell alakítani egy mindkét félnek elfogadható üzleti viszonnyá. Ne nyerészkedjenek a város vagyonával mások, de adjunk lehetőséget azoknak, akik szeretnének vállalkozni – fogalmazta meg dr. Dézsi Csaba András.

Amit nem használunk, azt el kell adni, de csak felújítási terv ellenében – szögezte le a polgármester.

Balla Jenő kért szót ismét. A képviselő utalt rá, hogy eltértek a közgyűlés témájától, de nagyon örül, hogy a polgármester ennyire felkészült és képben van a város vagyongazdálkodásával. Balla Jenő kiemelte: maximálisan támogatja a városvezetőt ezekben a tervekben.

9:24 – Több kérdés nem érkezett. A képviselők teljes egyetértésben, 17 igennel fogadták el a határozatot.

Kérdést, bejelentést nem tett senki, így a rendkívüli közgyűlés véget ért.

2022. április 26-án 10 órakor rendes közgyűlés lesz a Városházán – zárta az ülést dr. Dézsi Csaba András.

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat