Zöld Győr

Már tábla is jelzi, hogy biztonságban a Püspökerdő

Fotó: O. Jakócs Péter
Zombai-Kovács Ákos
2022.04.05. 12:14

Április elsejétől már tábla is jelzi, hogy biztonságban van a Püspökerdő. Győr tüdejét a legutóbbi, március 22-i városi közgyűlésen nyilvánították védetté, a szentiváni tölgyerdővel együtt. A győri önkormányzat 2020-ban született határozata alapján kezdték meg a védetté nyilvánítási eljárás szakmai előkészítését, mostanra pedig valósággá vált, hogy védett lett a körülbelül 250 hektáros ártéri erdő. Kedden egy sajtó nyilvános eseményen a polgármester azt mondta, amióta ő irányítja a várost, fontos lett a környezetvédelem Győrben, ennek jó példája a Püspökerdő védetté nyilvánítása is.

A körülbelül 250 hektáros Püspökerdő, Győr tüdeje az elmúlt évtizedekben többször is veszélybe került, többen, többféle jövőt képzeltek el a területnek, ezek mind fakivágásokkal, beépítéssel jártak volna.

Sokáig nem volt fontos a környezetvédelem az önkormányzat számára, egészen addig, amíg dr. Dézsi Csaba András lett a polgármester. Az új vezető környezetvédelmi bizottságot alakított, két év munka után pedig a Püspökerdő is védettség alá került.

„Korábban ebben a városban az történt, amit a beruházók akartak, de amióta én állok a város élén, az történik, ami az itt élőknek jó” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

Győrnek nem volt Környezetvédelmi Bizottsága, amióta megalakítottuk rendkívül hatékonyan dolgozik és karolja fel a helyi, zöld ügyeket, mint például a Püspökerdő, a szentiváni tölgyes erdő vagy a marcalvárosi kiserdő védetté nyilvánítása” – tette hozzá a polgármester. „Éves szinten 30-40 ezer ember látogatja a Püspökerdőt különböző céllal, fontos, hogy ezt a környezetet megvédjük neki, a győrieknek, az utókornak” – hangsúlyozta a városvezető.

Nagyon örülők a védetté nyilvánításnak, a Püspökerőének is, de a szentiváni tölgyesnek még inkább, hiszen ott, önkormányzati képviselőként sokat dolgoztunk az elmúlt években a helyi érték megőrzéséért” – emelte ki dr. Sík Sándor. „Ezért dolgozunk a bizottságban, hogy minél több természeti értéket tudjunk megóvni, megőrizni a jövő számára” – mondta a Környezetvédelmi Bizottság alelnöke.

Ez az ártéri erdő biztonságban volt az elmúlt 25 évben is, de eddig inkább a közjóléti igényeket vettük figyelembe, mostantól pedig a védettségi igények is jobban a fókuszba kerülnek” – fogalmazott Limp Tibor. „Ez egy népszerű erdő, Győr tüdeje, amit sokan, sokféle célra használnak, nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük, megőrizzük az utókor számára, de addig rávegyük arra az ide járókat, hogy minél nagyobb százalékban megértsék, közösen tehetünk csak a Püspökerdő megóvásáért” – emelte ki a győri erdészeti igazgató. A Püspökerdőt éves szinten sok tízezren látogatják, különböző célokkal. Április elsejétől már ők is, egy helyi védettség alatt álló zöld területen kapcsolódhatnak ki.

Galéria: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #Győr | #püspökerdő |