Beszámolók, egyhangú döntések, jelentős támogatások a közgyűlésen

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2023.11.28. 13:55

Gyors és hatékony – így lehetne jellemezni a november végi közgyűlést, melyet kedden tartottak a városházán. A képviselők 27 napirendi pontot tárgyaltak, köztük az ülés kezdetén két szervezet beszámolóját is elfogadták a megjelentek. Emellett kiemelt figyelmet kapott az állatvédelem támogatása, 2023-ban ugyanis minden eddiginél nagyobb keretet, összesen 30 millió forintot biztosít az önkormányzat az állatvédelmi szervezetek számára.

A közgyűlés első napirendi pontjaként a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség Győri Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksága tartotta meg a 2023-as év tevékenységére vonatkozó beszámolóját. Gaál László a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője vázolta az eredményeket. „Három járás, 49 települését szolgálják a lánglovagok. A statisztikákat vizsgálva jelentősen csökkent a tűzesetek száma, ez az időjárásnak is köszönhető, de a fűtési szezonban még körültekintőbbnek kell lennie a lakosságnak. Sajnos, a műszaki mentések száma azonban a közlekedési balesetek emelkedésével jelentősen nőtt, több mint 1200 esemény során kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak” – ismertette a szakember. Gaál László több esetet is kiemelt a káresemények közül, így a többi között a Bajcsy-Zsilinszky úton történt lakástüzet is, ahol ketten életüket vesztették.

„A hivatásos tűzoltók munkáját az önkéntesek is segítik, akik 286 beavatkozás során álltak helyt a 2023-as esztendőben. Kárfelszámolásokba járási- és települési mentőszervezeteket is bevonhatunk, ami szintén nagy segítséget jelent” – árulta el Gaál László, majd kiemelte, hogy rengeteg képzésen vettek részt a kollégái és számos sikeres programot tudhatnak maguk mögött, a tűzoltóbemutatók például nagyon népszerűek a lakosság körében.

Győr város támogatásának is köszönhetően számos fejlesztés megvalósult a parancsnokságnál, a legnagyobb beruházás a győri laktanya energetikai felújítása volt közel 1 milliárd forint értékben. „A laktanya méltó helyet biztosít tűzoltóink számára” – hangsúlyozta a kirendeltség vezetője. A lánglovagok a 2024-es esztendőre is kitűzték már a célokat. Kérdésre reagálva Gaál László elmondta, hogy a tűzcsapok ellenőrzését a Pannon-Víz végzi, de ettől függetlenül minden beavatkozásánál megvizsgálják azokat, ha pedig probléma lép fel jelzik a szolgáltatónak, aki soron kívül intézkedik.

A második napirendi pontként az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázhálózati Zrt. Győr földgázellátásban betöltött szerepéről tájékoztatta a megjelenteket Marusinszky Nándor gázüzemvezető. A közgyűlésen elhangzott: 630 kilométer vezetéket üzemeltetnek, három átadói pont biztosítja a gázellátást, megfelelő kapacitással rendelkezik a rendszer. Mint kiderült megközelítőleg 50 ezer fogyasztót látnak el gázzal, a gázigény azonban jelentősen csökkent az elmúlt évben. Közel 200 hibaelhárítás történt, de gázelosztó vezeték rekonstrukciók is megvalósultak az elmúlt esztendőben, több mint 4200 méter vezetéket cserélt ki a társaság, de jelenleg is folyamatban vannak a városban rekonstrukciós projektek, melyek 2024-ben is folytatódnak Győr több területén. Ebből két nagyobb munkát is kiemelt a szakember, az Árpád utcában és a Kandó Kálmán utcában tervezett vezetékcseréket.

Gyors egymásutánjában egyhangúlag döntöttek a következő napirendi pontok elfogadásáról a képviselők, így például a „Győri Olimpiai Reménységek Ösztöndíj” pályázat kiírásáról és a „Szívügyünk az állatvédelem” elnevezésű, Győr városában állatvédelmi vagy természetvédelmi célok elérésében közvetlenül feladatot vállaló civil szervezetek és nonprofit gazdasági társaságok részére biztosított pályázati keret felosztásáról. Ennek értelmében 7 szervezet és intézmény kap támogatást, minden eddiginél nagyobb keretet biztosítva, összesen mintegy 30 millió forint értékben.

A tizenegyedik napirendi pontnál, mely a város Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának 2023. évi felülvizsgálatát érintette, Pollreisz Balázs kért szót. Indítványozta, hogy méltányossági alapon vizsgálják felül a rászorulók támogatását, azt a korlátozást, mely megszabja, hogy kit, mennyiszer támogathat az önkormányzat. Dr. Dézsi Csaba András egyetértett és befogadta a javaslatot.

Az óvodák alapító okiratának módosítása kapcsán ugyancsak Pollreisz Balázs úgy fogalmazott, hogy szerinte trükkösen nyugdíjasokat alkalmaznak, amit ő maga nem tart szerencsésnek. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy ha valaki szeretne dolgozni, az dolgozzon bátran. „Városunkba a környező településekről rengeteg gyermeket hoznak be, de ugyanakkor látni kell azt is, hogy a Magyar Falu Program részeként számos intézmény épül a környező településeken, az ott élő óvónők pedig helyben látják el a gyermekeket. A nyugdíjas szakemberek visszahívása pedig nem trükk, az ő tudásuk példátlan, örülni kell annak, hogy részt vesznek a nevelésben” – reagált dr. Dézsi Csaba András a felvetésre. Ezt erősítette meg Zsatku Ildikó is. „A nyugdíjas alkalmazottak visszahívása jogszerű. Augusztus elsejétől egyébként 45-50 ezer forintos illetékkiegészítést kaptak a köznevelési intézetben dolgozók határozatlan ideig, valamint rezsitámogatásban és a legmagasabban adható utazástérítésben is részesültek, az óvónők pedig 2023-ban kaptak munkaruha támogatást is” – mutatott rá a Humánszolgáltatási Főosztály főosztályvezetője.

A közgyűlésen az „Országos Futópálya-építési Program 2024” keretében a „Marcalvárosi Kiserdő – Futópálya” című pályázatról is döntöttek a városvezetők. „Minden évben nagy figyelmet fordítunk a futópályára, ahova nem csak a közelben lakók, hanem más városrészben élők is szívesen jönnek sportolni. Nagy igény mutatkozott arra, hogy rekortán pálya épüljön, 50 millió forinttal az önkormányzat is a projekt mellé állt, amit ezúton is nagyon köszönök” – fogalmazott Rózsavölgyi László.

A közgyűlés végén kiderült, hogy a következő ülést december 19-én tartják a képviselők.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos