Hirdetés

Bemutatták a színház új műsortervét

Fotó: Fehér Alexandra
Zoljánszky Alexandra
2020.05.28. 15:00

Nem állt meg a munka a teátrumban, a színfalak mögött gőzerővel készülnek az újrakezdésre: a 2020/2021-es évad műsortervét rendhagyó sajtótájékoztatón ismertette Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója. Az elmaradt 37 bérletes előadást is bepótolnák.

Hirdetés

A megszólalókon túl mindössze a Győr+ Televízió stábja vehetett részt, és rögzíthette azt a sajtótájékoztatót, amelyet a Nagyszínházban tartottak az üres nézőtér előtt múlt csütörtökön. „Amint megnyomják a döntéshozók a zöld gombot, reméljük, hogy újra megtelnek a széksorok” – mutatott a háta mögé Forgács Péter, és elmondta, a színfalak mögött addig is dolgoznak, míg nem tarthatnak előadásokat. S amint lehetséges, szeretnék bepótolni a 37 elmaradt bérletes előadást. Június 2-án megnyílik a jegypénztár, ahol kizárólag az ott vásárolt jegyek visszaváltására lesz lehetőség június 26-ig.

Velekei László, Nagy Balázs, Forgács Péter és Radnóti Ákos (Fotó: Fehér Alexandra)

„A bérletezésről akkor tájékoztatjuk a nézőket, amikor már minden lehetséges feltételt ismerünk arról, hogy miként nyithatjuk meg a kapunkat újra a közönség előtt. Egyelőre a türelmüket kérem” – hangsúlyozta az igazgató, és köszönetet mondott azoknak a nézőknek, akik az online vásárolt jegyeik árát nem igényelték vissza, ezzel támogatva a színházat.

Az önkormányzat nevében Radnóti Ákos alpolgármester elsőként a közelmúltban tragikusan elhunyt Szilágyi István színművészről emlékezett meg, s ígérte, a Pro Urbe Győr díjas színész emlékét méltó módon fogja őrizni a város. Az alpolgármester gratulált Velekei Lászlónak, aki múlt héten írta alá megbízólevelét: Kiss János megbízatása ugyanis lejár, s utódja az eddigi művészeti vezető lesz a Győri Balett élén. Radnóti Ákos beszélt arról is, hogy dr. Dézsi Csaba András polgármester a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben anyagi segítséget nyújtott a színház művészeinek. Továbbá kinevezte Nagy Balázs színészt színházért felelős polgármesteri biztosnak, hogy segítse az önkormányzat és a társulat közötti kapcsolattartást. Mint ismert, a polgármester társadalmi vitára bocsátotta a színház épületének sorsát, illetve egy új kulturális negyed felépítésének tervét.

Radnóti Ákos (Fotó: Fehér Alexandra)

„Dr. Dézsi Csaba András nyitott önkormányzatot hirdetett a választási kampányban. Ehhez híven publikáljuk az ötleteinket, nem pedig zárt körben tanácskozunk róla. Felmerült az elképzelés, hogy egy új kulturális negyed, azon belül színház épüljön a Rába-gyár tulajdonában lévő üres területen. Számítunk a győriek véleményére, s ha ezeket a terveket elfogadják, a színház épületének helyén park épülhetne, de egyelőre ez is csak ötlet” – hívta fel a figyelmet Radnóti Ákos, és megköszönte a színházban dolgozók kitartását, munkáját.

Forgács Péter a következő évad programját ismertetve rögtön átadta a szót Velekei Lászlónak, ugyanis rendhagyó módon a Győri Balett premierével indulhat a színházi szezon szeptember 19-én. „Engedjék meg, hogy személyessé tegyem ezt a pillanatot. 1997-ben érkeztem Győrbe, és már akkor tudtam, hogy itt értéke van a kultúrának, azon belül is a táncművészetnek, valamint, hogy a Győri Balett és az én világképem egy és ugyanaz. Az a dolgom, hogy méltó legyek az elmúlt 40 évhez, az értékeken keresztül pedig megújulást hozzak a Győri Balett életébe, hiszen az életünk és a művészetünk is egy körforgás. Ennek szimbólumaként hirdetjük meg az első bérletes előadásunkat, a Körforgás estünket két tehetséges koreográfussal, Eno Pecivel és Lukács Andrással” – ismertette Velekei László.

Velekei László (Fotó: Fehér Alexandra)

A balettbemutatót egy musical követi, mégpedig egy klezmer-musical, a Menyasszonytánc Forgács Péter rendezésében. Az öreg hölgy látogatása című tragikomédia Funtek Frigyes rendezésében kerül színpadra, a főszerepben Csarnóy Zsuzsával. A társulat harmadik nagyszínházi bemutatója Szigligeti Ede klasszikus műve, a Liliomfi című vígjáték lesz, ezt Szűcs Gábor állítja színpadra. Forgács Péter elmondta, folytatódik a győri színház együttműködése a Cooperával: ezúttal a magyar történelem kultikus operáját, a Bánk bánt mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében, a világhírű Molnár Levente címszereplésével. Az évad következő bemutatóját bizonyára sokan láthatták filmen is, most pedig a színpadon nézheti meg a közönség a Szerelmes Shakespeare című romantikus vígjátékot. A Nagyszínházban egy nagyoperettel, a Csókos asszonnyal zárul az évad Gábor Sylvie rendezővel.

A Kisfaludy teremben két felnőttelőadást és három ifjúsági darabot láthatunk. Ken Ludwig Primadonnája óriási sikerrel fut évek óta, ezúttal a szerző A hőstenor című bohózatát mutatja be a társulat Tasnádi Csaba rendezésében, Járai Máté főszereplésével. A második darab szintén izgalmasnak ígérkezik, annál is inkább, mert a Kuopiói Városi Színház egykori igazgatója viszi a színpadra: az Esőembert a finn Pekka Laasonen rendezi. Ennek fontos előzménye, hogy Forgács Péter nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be múlt évben a Cabaret című musicalt a finn társulattal.

Forgács Péter (Fotó: Fehér Alexandra)

A Vill-Korr Sulibérlet keretében elsőként a Leánder és Lenszirom című fantasy komédiát láthatják a fiatalok Gábor Sylvie rendezésében. Ezt követi a Tom Sawyer kalandjai, az ifjúsági színjátékot Hegedűs Ildikó állítja színpadra. Az évadban utolsóként pedig Kszel Attila tollából és rendezésében a Robinson meg a többiek című zenés vígjáték kerül a Kisfaludy terem színpadára.

Műsoron marad a Chioggiai csetepaté, az Elisabeth, A padlás, a Primadonnák, a Szibériai csárdás, az István, a király, A király beszéde, A Pál utcai fiúk és a Váratlan vendég.

„Reménykedem, hogy minél előbb kinyithatunk, nagyon várom vissza a nézőket. A háttérben dolgozók munkáját pedig nagyon köszönöm, nélkülük nem működhetnénk” – hangsúlyozta zárásként az igazgató.

TV-s szerkesztő: Farkas Mónika

Hirdetés