Hirdetés

Nagy sikert aratott Forgács Péter rendezése

Fotó: Kuopiói Városi Színház
Bodrogi Sára
2019.10.11. 19:05

A Győri Nemzeti Színház igazgatója Forgács Péter alkotótársával, Kováts Gergely Csanád koreográfussal és a finn társulattal közösen vitte színpadra a Kabaré című musicalt a Kuopiói Városi Színházban. A darab, amely szeptember közepén debütált, hatalmas sikert aratott Finnországban – erről Forgács Péter számolt be a Győr+ Televíziónak.

Hirdetés

A kezdetekhez visszatérve a győri társulat igazgatójától megtudtuk, Pekka Laasonen, a kuopiói színház volt igazgatója járta a magyar színházakat annak reményében, hogy musicallel színesítheti a finnországi előadásokat.

A testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően társulatával többször volt már Győrben is – megnézték a Sakkot, a Jézus Krisztus szupersztárt és a Doktor Zsivágót –, ismerte Forgács Péter rendezését, Kováts Gergely Csanád koreografálását. Laasonenből nagy lelkesedést váltottak ki a győri produkciók, így kapták Forgácsék a lehetőséget, hogy a Kuopiói Városi Színházban is bizonyítsanak.

Hirdetés

A Győri Nemzeti Színház igazgatója Forgács Péter bevallotta, először megijedt a felkéréstől, de végül igent mondott. Elárulta, az sem volt egyértelmű, hogy melyik darabon kezdjenek el dolgozni Kováts Gergely Csanáddal és a finn társulattal, amelynek tagjai többnyire prózai színészek. Felmerült a My Fair Lady és a Kabaré megrendezésének ötlete is. Az utóbbi mellett szólt, hogy nagyrészt prózai részekből áll, s csak Sally Bowles karakterének kell kimagaslóan énekelnie, a finnek is jól fogadták, így esett erre a választás.

Forgács Péternek rendezőként nem volt könnyű dolga, hiszen nem beszél finnül, de Solymár Eszter kitűnő szinkrontolmács végig segítette az alkotói munkát. A kuopiói színészekről elismerően beszélt. Az igazgató szerint érdekes, hogy míg a magyarok saját kreativitásukra hagyatkozva kezdenek el játszani, aztán kapják az instrukciókat, a kupióiak előbb mindig kérdeznek, megbeszélik a jelenetet, s csak aztán színészkednek, a próbák utáni kiértékeléseknél pedig jegyzeteltek, mert nehezebben fogadták be a sok információt. Kováts Gergely Csanád hat különböző testalkatú táncoslánnyal dolgozott együtt, akiket ők válogattak ki, hogy groteszkebbé varázsolják az előadást.

A Kabaré musical hozza magával „a füstösséget és az erotikát”, ezért az alkotók izgultak, hogy milyen lesz a fogadtatása Finnországban. A darab sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy az előadás után közel tíz percig állva tapsolt a közönség.

Fotó: Kuopiói Városi Színház

Még több információért nézzék meg a Kulisszák mögött című televíziós magazinműsorunk hétfő esti adását, ahol Farkas Mónika műsorvezető Forgács Péterrel beszélget!

Az adásban 16 perc 10 másodperctől látható a Kabaréról szóló rész.

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház |
likeold
a fb oldalunkat