Középpontban a tanár

Az iskolai bántalmazásokról tanácskoztak

Szöveg és fotó: J. Kovács Andrea
2023.03.10. 17:02

Fókuszban a tanár – jogtudatosan az iskolában címmel második alkalommal rendezett konferenciát az iskolai bántalmazásokról az egyetem jogi kara, a vármegyei rendőrfőkapitányság és a tankerület. Ezúttal a pedagógusok voltak a középpontban, hiszen a jelenség őket is érinti.

Dr. Erdős Csaba, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese köszöntőjében azt mondta, hogy intézményük szívesen biztosít fórumot a témának. Ráadásul az összetett társadalmi történéseket nem csak egy fókuszból, a jogtudomány nézőpontjából vizsgálják, hanem az egyetem más karain dolgozó kollégáikkal együttműködve, kutatásaikat felhasználva komplexebb képet tudnak adni az adott problémáról.

„Az agresszió olyan, mint a fregoli kabát, ha kifelé fordítom erőszak, ha befelé, szorongás” – idézte Ranschburg Jenő pszichológus szavait Nagy Ágnes ezredes. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese arról szólt, azt tűzték ki célul, hogy a tanárok megfelelően tudják kezelni a bántalmazásos helyzeteket. Minden, iskolában elkövetett erőszakos cselekménynek van valamilyen gyökere, nem önmagából ered. Szerte az országban és sajnos Győrben is volt már példa pedagógust ért támadásra és történtek olyan események, amelyek nem az iskolákba valók. Természetesen ennek a fordítottja is előfordul, amikor a tanár követi el a bántalmazást, s a gyermek a szenvedő fél. A pedagógusok elleni zaklatások esetében erősen befolyásoló tényezőként említette az internethasználatot, ezért nem mindegy hogyan kezelik ezt otthon és az iskolában. Az osztályközösség, az iskolai hangulat szintén hatást gyakorol a gyermekre, s az sem mindegy, szeret-e oda járni vagy félelemmel érkezik.

A szép számú hallgatóság a nap folyamán hallhatott előadást a zaklatás elleni küzdelem jogi eszközeiről, a megelőzésről, az agresszivitás pszichológiai motívumairól és a tanárok ellen leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről, valamint azok törvényi tényállásairól.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos