Az infláció ellenére is dübörög a májusi piac

Szöveg és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.05.12. 12:39

Hiába a továbbra is két számjegyű infláció, Győrben dübörög a piac. A vásárcsarnokban most májusban szinte minden nap erős, de különösen pénteken és szombaton van nagy tömeg, erről számoltak be a Győr+ Médiának a kereskedők. A vásárlók főleg a hazai primőr zöldségeket keresik. A csarnokban ízletes, idehaza termett paradicsomot, paprikát, retket és padlizsánt lehet beszerezni, általában magától az őstermelőtől.

Nagyüzem volt pénteken a győri vásárcsarnokban, a hét utolsó munkanapja mindig erős a piacon, így volt ez most is. Hiába még mindig két számjegyű az infláció, dübörög a májusi piac, főleg a hazai primőr zöldségek pörgetik a forgalmat. Ezekből rengeteg fogy, számolt be Híradónknak állandó szakértőnk.

„Minden nap sokan vannak, de a hét második fele mindig még erősebb. Amióta megjelentek a hazai primőr áruk, nem panaszkodhatunk a forgalomra, nagy a kereslet a zöldségfélékre, de például a mostanában megjelent magyar eperre is” – fogalmazott Markó Vendel.

A korábbi áremelkedés is megállt, amióta megjelentek a hazai termesztésű zöldségek a piacon.

Paradicsomból a vásárcsarnokban többfélét is értékesítenek, 1000 forintnál indul az ára, a paprikát 1200 forinttól kínálják, ebből is van sokféle, míg a cukkini kilója átlagosan 1000 forint, a padlizsáné pedig 1200 forint, a napokban a hazai spárga is ott van már a standon, ebből 1400-1500 forint egy csomag.

Közben a vásárcsarnok melletti palánta szekcióban is nagy a mozgás, érezhetően egyre többen nevelnek otthon saját zöldségeket. Kertben, magaságyásban vagy csak balkonon, mindegy a helyszín, a végeredmény ugyanaz. Teljesen más íze van a saját paradicsomnak vagy paprikának.

A piacon június elején jöhet az újabb roham, akkor jön a magyar barack szezonja, ami megint csak sok vásárlátó vonz majd a csarnokba.      

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos