Az egészségért futott a Petz

Fotó: Vig Norbert
HAK/KZS
2022.06.11. 10:47

Szerencsére az időjárás is tudja, fontos az egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése, így a Fut a Petz kórházi családi napra kisütött a nap és kellemes idő várta a jókedvű résztvevőket. A kardiológia betegségeket megelőzésére kiválóan alkalmas futáson dr. Dézsi Csaba András polgármester, kardiológus professzor is részt vett.

A Fut a Petz programot először 2018-ben rendezték meg, amely egy családi napot és egy futóversenyt foglal magában, a helyszín pedig a festői szépségű Püspökerdő és az Aranypart II. Idén sem volt ez másként, hiszen az Egészség Fejlesztési Irodával közreműködve a kórház dolgozóit és családtagjait várták a vidám és fontos üzenetet is hordozó eseményen.

A közös futás nem csak jó program, hanem egészséges is, aki pedig rendszeresen mozog, az sokat tesz azért, hogy megőrizze fittségét. A gyors séta, vagy az egyenletes futás pedig a szívnek is igencsak jót tesz, így a kardiológiai betegségeket is jobb eséllyel kivédhetjük, ha az aktív életet választjuk a kanapé helyett.

A Fut a Petz idei programján részt vett dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere, kardiológus professzor, osztályvezető főorvos, aki a helyszíni beszélgetés során elmondta, minden lehetőséget meg kell ragadni, amikor sétával vagy futással támogathatjuk a szervezetünket. Különösen érvényes ez az egészségügyben szolgálatot ellátókra is.

A kórházi dolgozók stresszben élnek, hiszen mások problémáit megoldani mindig a terhek átvállalását is jelenti. A lelki stressz feloldására is kiváló tehát a napi rendszeres testmozgás, a persze nem beszélve a fizikális egészség megőrzéséről. A betegeknek mindig a sietős sétát szoktam javasolni, nem feltétlenül kell futni. A kardió tréning szempontjából nem a futás az elsődleges, viszont a sportok mindegyikében fontos alapozó feladat. Egyébként az is mellette szól, hogy nem sok minden kell hozzá: egy megfelelő cipő és egy megfelelő felület, meg persze egy kis idő. Minden sport megtanít küzdeni, ez pedig a mai világban nagyon fontos.”

Dr. Dézsi Csaba András arról is beszélt, hogy többnyire azt javasolja a betegeinek, azt a sportot folytassák kicsit idősebben is, amit fiatalként megszoktak, mert az a már megismert mozgás. Az új mozgáskoordinációk megtanulását érdemes óvatosan és fokozatosan kezdeni.

Az egészségügyi dolgozó a legrosszabb beteg, ezt mindenkit tudja.” – folytatta nevetve a kardiológus professzor, majd azt is hozzátette: ők is ugyanolyan emberek, mint mások, nekik is a megfelelő szakorvoshoz kell elmenniük panasz esetén.

„A klasszikus szűrővizsgálatokat mindenkinek javaslom, panasz esetén mindenképp! Szoktam mondani, hogy 40 év fölött panaszmentesen is érdemes elvégeztetni ellenőrző, megelőző vizsgálatokat, férfiaknak és nőknek egyaránt.”

A beszélgetés közben a futásra benevezettek már elfoglalták a rajthelyet, s végül dr. Dézsi Csaba András jelzésére vette kezdetét a Fut a Petz preventív, egészségmegőrző futóversenye. Jó kedvel, széles mosolyokkal, elszánt tekintetekkel, mert ez most egy kicsit más fajta kihívásnak ígérkezett, mint a mindennapi kórházi helytállás.

A családi napon természetesen a legkisebbektől kezdve a nagyobbakig mindenki megtalálja a kikapcsolódási lehetőséget, számos játék, ügyességi feladat vagy éppen kézműveskedés várja a kórházi dolgozók csemetéit.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt