Az Aréna Piacon is nagyon várják az igazi tavaszt

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2024.03.10. 11:51

Nem volt kemény telünk, a tavasz pedig már februárban kacsingatott ránk. Gyorsan elő is kerültek a könnyebb kabátok, szívtuk magunkba a napsütést. A győri Aréna Piac látogatószáma is megugrott a kellemes időben, s bár március 10-én borús volt az ég, a tavasz és a húsvét közelsége már látható és kézzelfogható volt.

Azzal mindenki tisztában van Győrben, hogy az ETO Parkos helyszínt örök nosztalgiával emlegetik a piacra járók, s való igaz, hosszú évek sikertörténete ért véget az ETO Park fejlesztésével párhuzamosan. Az új helyszín az Audi Aréna murvás parkolója lett, s júniusban lesz két éve, hogy először ott várták az árusokat és a vásárlókat. Aki pedig megszerette a vasárnapi piacok hangulatát, az bizony ide is követte kedvenc árusát, a kialakult baráti társaságot. Így szép lassan egyre többen és többen fedezték fel maguknak az új helyszínt is.

A téli hónapok minden szabadtéri eseményt háttérbe szorítanak egy kicsit, ám az Aréna Piac „törzsgárdája” akkor sem vált hűtlenné: sokan kizárólag itt szerzik be a füstölt árut, a sajtot és a jól bevált halkonzervet is. Sok-sok ruha és könyv talál új gazdát hétről-hétre, s bizony a szerszámoknak is van piaca, akár újak, akár használtak. A vevők és az árusok is kedves ismerősként köszöntik egymást, a hangulatra soha nem lehet panasz. Ellenben a murvás talajt még mindig sokan fájlalják, s tény: nagyot javítana a minőségen, ha sikerülne leaszfaltozni a területet. Egyébként a februári tavasz igencsak jól jött, láthatóan és érezhetően fokozta a piac látogatottságát és forgalmát. Nézelődőkből és vásárlókból is több lett, ám az igazi fellendülést majd a valós tavasz és a húsvét hozza magával.

Persze a borult ég még soha nem tartotta vissza azokat, akik betervezték a piacozást, s ez így volt március 10-én is. Bár tény, a sorok között nézelődve többen is figyelték a mobilos időjárás előrejelzést, hogy vajon megússzuk-e a mai napot eső nélkül, s a szél is elég kellemetlen volt. A jól megszokott árusok nagy többsége természetesen most is a helyükön volt, az állandóság jegyében ez mindenképp dicséretes. Így többen célirányosan vásároltak, míg mások ráérősen nézelődtek. Az Aréna Piac egyébként minden korosztályt vonz, a fiatalok, a családosok és a nyugdíjasok is megtalálhatják a kedvükre való árukat. A könyvekre láthatóan kifejezetten nagy a kereslet, főleg mert igazi kincseket is rejtenek a ládák, az asztalok, érdemes böngészni, sok helyen kapni.

Mi például több kötetnyi Hedwig Courths-Mahlerrel gazdagodtunk. Még nagymamán kezdte el gyűjteni, mostanra édesanyám vette át, s biztos, hogy folytatódni fog a családi hagyomány; főleg, hogy az Aréna Piacon olyan részekre leltünk, amelyek eddig még nem voltak a könyvespolcunkon. Mellesleg szakácskönyvet csak azért nem vettünk, mert már így is éppen elég van itthon. Viszont már most szólunk: aki készül a grillszezonra, remek kiadványokat találhat a hobbijához. A Zeneműkiadó Zalatnay Cini és Koós János dalait rejtő kottáskönyve igazi kuriózum, s ha megtaláltuk őket, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a retro szerelmesei sok-sok bakelitlemez között is válogathatnak. Olyan klasszikusok várnak a rajongókra, mint Karády Katalin, Kabos Gyula, Honthy Hanna. Persze a külföldi lemezek közül is akad szép számmal, bár ahhoz mi kevésbé értünk, így nem igazán böngésztük őket. Viszont aki szereti amikor a tű serceg a barázdán, annak aranybánya lehet az Aréna Piac…

Kicsit furcsa, de már a CD és a DVD is retrónak számít, egyre többen mosolyognak, ha valaki még CD-t hallgat mondjuk a kocsijában. Viszont a piac a CD szerelmeseinek is kiváló terep, többen is árulnak minőségi lemezeket. Van egy fiatalember, aki évek óta rendszeresen jár Győrbe – ma éppen nem találtuk, de jól ismerjük – s válogatott „finomságokat” hoz magával. S ami a legjobb: beszélgetni is nagyon jókat lehet vele, zenéről, filmekről, autókról és tulajdonképpen mindenről. Rá is jellemző, ami a legtöbb piaci árusra: nem csak haszonszerzés miatt vannak a placcon, hanem mert az egésszel együtt járó életérzést is imádják.

S igen, a piac nem egy csöndes helyszín, mindenki a vérmérsékletének megfelelően kínálja a portékáját, vagy éppen próbál alkudni, mert az piacon szinte kötelező. Nem mindig sikerül megegyezni, de minden árura megjön előbb-utóbb az igazi vevője.

Nem meglepő, hogy az Aréna Piac egyik központi helyszíne a büfésor, hiszen sokaknál nincs piacozás egy jó falatozás nélkül, s a piachoz a frissen sült kolbász illata is hozzátartozik. Nincs is hiány a kínálatból, hurka, kolbász, pecsenye, lángos, melegszendvics, hot-dog mind-mind elérhető, csak hogy a legjellemzőbb piac-fogásokat említsük. Egyébként vannak olyanok, akik minden vasárnapot piaci reggelivel kezdenek, aztán indulhat a nézelődés, bevásárlás. A mobil-kávés előtt mindig hosszú a sor, többen eskü alatt vallják: a legfinomabb kávét árulja a városban a mosolygós úr. Azt pedig mindenki tudja: az a legjobb büfé, ahol a legtöbb ember áll sorban.

Nekünk most újdonság volt a vattacukor, mármint az az igazi, klasszikus verzió, amit előttünk készítenek el. A kedves fiatalember elmondta: ennek a csupa cukor finomságnak a minőségét az időjárás és a páratartalom is befolyásolja, a mai nap pedig nem kedvezett annyira a rózsaszín cukorfelhő szépségének. Nekünk azért nagyon tetszett, s jó volt látni, hogy nem csak a gyermekek örülnek a lehetőségnek.

Persze nem csak a helyszíni fogyasztás a sláger, a kürtöskalács iránt mindig nagy az érdeklődés, ahogy az egyéb csomagolt édességek iránt is: jól fogy a kókusz- és a mogyorós csók, a mézespuszedli, a táblás csoki és savanyúcukor is. Sokan a kávét energiaitallal váltják ki: kell valami, ami erőt ad a táskák hazacipeléséhez. Mert bizony a füstölt kolbász, a sonka és a szalámi kínálat gazdag, ellenállni már az illata miatt sem lehet, érdemes jól bevásárolni: egy hét alatt nálunk is elfogy a szarvashúsos kolbász. S az a legjobb, hogy az Aréna Piacon a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt is beszerezhetjük, ahogy a tojást is. Tulajdonképpen a legegyszerűbb azt lenne írni, hogy vasárnaponként egy helyen minden megkapható, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A tavasz közeledtével pedig a kertészkedésre is egyre nagyobb figyelem irányul, s bár a paprika és a paradicsom ültetéséhez még korán van, de a palánták már garantáltan nőnek a kertészeknél, s hamarosan lehet belőlük válogatni. A virágok terén egy kicsit előrébb járunk, a csodás színekben pompázó árvácskák, szegfűk, jácintok és primulák szinte virágtengert alkotnak. Gyülmölcsfácskák is várják a gazdáikat és az elültetést, bőven van kínálat. Sőt, aki úgy gondolja, szüksége lenne egy új kapára, vagy ásóra, azt is megveheti, ahogy az előre hegyezett karót is.

S mivel a húsvét sincs olyan messze, így az ajtó- és asztaldíszek is megjelentek: nyuszik, tojások és kiscsibék díszítenek mindent, ami csak elképzelhető, élő- és művirágos kivitelben is. A sok festett tojás között is kedvünkre válogathatunk, a klasszikus hímestojástól kezdve a modernebb pingálásig minden kapható, na meg persze csokitojás és csokinyuszi is, sok-sok variációban. S ahogy közeledik a keresztények legnagyobb ünnepe, úgy lesz egyre gazdagabb a kínálat, érdemes visszatérni.  

Az Aréna Piac Győr kedvelt helyszíne, vasárnapi program sokaknak, fix pont, amihez lehet és érdemes is ragaszkodni. Vásárlási lehetőség, de közösségi élmény is. Mindenki kaphat egy mosolyt, egy jó szót a vásárlás mellé és ismerősökkel is garantáltan találkozunk. Szüksége van Győrnek az Aréna Piacra, s az Aréna Piacnak is a győriekre. Az üzemeltető egyébként is nyitott az ötletekre, a kérésekre: Facebook oldalukon elérhetők üzenetben és telefonon is. Mert tudják: egy piac csak akkor lehet igazán sikeres, ha összefogással működik. Ehhez pedig kellenek az árusok és a vásárlók is. Na meg a tavasz és a jó idő!

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid