Lendületben az Aréna Piac

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.03.26. 14:20

A győriek szeretnek piacra járni, ehhez kétség nem férhet. S már azt is egyre inkább megszokják, hogy a közkedvelt ETO Park parkolóból az Audi Aréna mellé költözött a vasárnapi kirakodóvásár. A tavaszias idő sokakat csalogatott ki március 26-án is, a palánták, friss zöldségek egyre kelendőbbek az egész évben megszokott árukészletek mellett.

Az új helyszín mellé új név is jár, az Aréna Piac pedig 2022. június 5. óta várja a kereskedőket és a vásárlókat is. Nem árt ismét kitérni rá: a győriek egyik legkedveltebb piaca nem önszántából hagyta el az ETO Parkot, ám ha már így esett, az önkormányzat és Zsolnai Antal, a piacot üzemeltető Boiade Kft. ügyvezetője minden erejével azon volt, hogy megfelelő helyszínt találjanak. A Győr+ Média az új piac első napján is ott volt, s most, jó pár hónappal később is kilátogattunk.

„Júniusban lesz egy éve, hogy átköltöztünk, s ahogy egyetlen hurcolkodás sem egyszerű, ez sem volt az” – kezdte érdeklődésünkre Zsolnai Antal, majd így folytatta: „Nem is nagyon volt más helyszín, ahol folytathattuk volna a piacot, s most ennyi idő elteltével már mondhatom, hogy nagyjából sikeres ez a helyszín. Persze ez soha nem lesz ugyanolyan jó, mint az előző volt, de ez van. Mostanra úgy gondolom, kezdik megszokni az árusok és a vásárlók is” – mondta az ügyvezető, majd hozzátette, hogy a tél soha egyetlen piac életében sem egyszerű, viszont most, hogy itt a tavasz és az időjárás is egyre kellemesebb, nagyon bizakodok.

„Remélem, hogy egyre nőni fog a látogatószám! Egyébként mostanra már szinte ugyanannyian jönnek, mint a régi helyszínre. Örülök annak is, hogy a régi árusoknak a 90 százaléka velünk maradt, de egy természetes lemorzsolódás itt is megfigyelhető, viszont rendre jelentkeznek új kereskedők is.”

A piac üzemeltetői egyébként fogékonyak a visszajelzésekre, ezt mutatja, hogy a nyitás után három héttel már megoldották azt is, hogy a sorok vége átjárható legyen, így a vásárlók tulajdonképpen körbejárhatják az egész piacot.

„Fontos az emberek véleménye, érdekel bennünket, hogy mit mondanak. A hivatalos Facebook oldalunkra is üzenhetnek, illetve ott e-mail cím és telefonszám is található. Várjuk a visszajelzéseket, észrevételeket, és minden megkeresésre válaszolunk, s amit lehet, meg is teszünk annak érdekében, hogy még inkább a magukénak érezzék az emberek az Aréna Piacot” – hangsúlyozta Zsolnai Antal.

A tavasz az új lendületet is magában hordozza, az időjárás is egyre inkább kedvez a szabadtéri programoknak, vásárlásoknak. Na meg a természettel együtt a kert is ébred, készülni kell a palántázásra, a veteményezésre. Az Aréna Piacon már most is számos gyönyörű virág vásárolható, a dömping pedig majd csak most kezdődik.

„Áprilistól tervezzük, hogy a palántát árusítóknak egy külön új sort nyitunk és itt mindenki kedvére tud majd válogatni. Elég sokan bejelentkeztek már, hogy szeretnének jönni, úgyhogy nagyon várjuk már ezt az időszakot is, reméljük nagyon sokan jönnek majd nézelődni, vásárolni” – zárta Zsolnai Antal.

S igen, a tavasz beköszönte szemmel látható a piacon, sokan válogatnak a csodaszép árvácska palánták között, hiszen az egyik leghálásabb virág ilyenkor. Húsvét előtt vagyunk, így a barka, a nárcisz és a különféle húsvéti díszek is igencsak kelendők, a kínálat pedig bőséges. Sokan a csokikat is a piacon vásárolják meg, mert ahogy mondták: itt nagyobb kiszerelésben is jó minőséget kapnak. Így van ez a sok finom halkonzervvel és chili szósszal is, s ahogy Szakács Zsoltné Orsi mondta, neki is visszajáró vásárlói vannak, akik örömmel keresik fel az Aréna Piacon is.

„A változás senkinek nem egyszerű, de mostanra már hozzászoktunk az új helyhez. Eleinte voltak azért fennakadások, de mostanra már minden rendeződött. Nyilván csak a saját üzletemről tudok beszélni, de a vásárlóim 95 százaléka átjött ide is. Bizakodók vagyunk, húsvét előtt mindig felpezsdül a piac és minél jobb idő lesz, annál többen jönnek majd, mi pedig szeretettel várjuk a vásárlókat. Ha valamin még lehetne változtatni, akkor a murva helyett az aszfaltozásnak szerintem sokan örülnének, főleg akik babakocsival, vagy kisgyermekekkel jönnek” – mondta Orsi, akinek rendezett standja körül ottjártunkkor is sokan válogattak, vásároltak.

Az Aréna Piacon kapós a zöldség-gyümölcsféle is, számos kereskedő hozza ki a portékáját hétről hétre. Sok a vásárló, rengetegen itt szerzik be az egész heti ellátmányt. Járóka Károly csodaszép almával, krumplival és hagymával várja a visszatérő és az új vásárlókat is. Ő is a kezdetektől megtalálható ezen a helyszínen is.

„Szerintem jó ez a piac! Egy piacnak nem szépnek, hanem jónak kell lennie: hogy a vásárló megtalálja az eladót és összejöjjön az üzlet, mindkét fél megelégedésére. Remélem jó lesz az előttünk álló időszak. Újra van tavaszi krumpli árusítás, majd jön a dinnyeszezon, szóval én a legjobbakban bízom!” – szögezte le Járóka Károly, szabolcsi almájának zamata pedig mennyei, tapasztalhattuk mi is, egy kis frissítő gyanánt.

S hogy a piacnak közösséget formáló ereje van, arról Kun Ottó Zoltán is megerősített bennünket, aki bár „civilben” érkezik a piacra, hétköznaponként hentesüzletet üzemeltet, már több mint negyven éve. Viszont vasárnaponként a piacé és a kikapcsolódásé a főszerep.

„Mióta megnyílt, én itt vagyok. Az előző is jó volt, de ez is, szeretek itt kint. Elfogadjuk ami itt van, bár tény, hogy a másik hely egy kicsit kulturáltabb volt, de megbarátkoztunk ezzel is. A piacon az a jó, hogy minden és mindenki megtalálható. Van egy csapat amelyik mindig itt találkozik, s akkor jókat beszélgetünk, iszunk egy kávét, kikapcsolódunk egy kicsit. Persze vásárolni is szoktam, többnyire szerszámokat, mert nagyon szeretek kertészkedni, de most például gyümölcsfákat is vettem. Szerintem egyre jobb lesz itt is minden. Bízom abban, hogy mi magyarok ügyesek vagyunk s feltornászunk mindent, amit lehet” – zárta Kun Ottó Zoltán, akire valóban úton-útfélen ráköszöntek az ismerősök, vagy kapott egy kedves mosolyt, kézrázást.

Az Aréna Piac üzemeltetője és a kereskedők tehát lelkesen és tettre készen vágnak neki a tavaszi és a nyári szezonnak, a vásárlók többsége pedig bebizonyította hűségét. Egy kisgyermekes család bár nyilatkozni nem szeretetett volna, azt azért elmondták, hogy a kedvenc sajtkészítőjükhöz rendszerint ellátogatnak, mert a minőségért megéri a kis fáradtság. S bár a kisfiú pedálos és műanyag kerekes kismotorjának nem tesz annyira jót a murva, bíznak benne, hogy hamarosan kaphat aszfaltborítást a placc. Akkor ráadásul egy eső után is bátrabban jönnek majd, akár minden vasárnap is!

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Havassy Anna Katalin, Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Aréna Piac | #Győr+ TV | #híradó | #húsvét | #kereskedelem | #piac | #tavasz |