Hirdetés
Szurkolók az Állatokért

Az állatkínzás ellen küzdenek

Fotó: O. Jakócs Péter
Bodrogi Sára
2020.01.24. 18:00

Bár az állatkínzás bűncselekménynek minősül, még sincs minden négylábú biztonságban. Értük dolgoznak a Szurkolók az Állatokért csoport tagjai, akik közül ketten – Mészáros Brigitta és Kocsis Balázs – a Győr+ Rádióban meséltek tevékenységükről.

Hirdetés

Két és fél éve Fülöp kutya tragédiája sokakat megrendített, felháborított: a kutyus nyakába belenőtt a lánc és végül elpusztult, gazdái pedig letöltendő börtönbüntetést kaptak. Ezen felbuzdulva alakult egy csoport – amely országos mozgalommá nőtte ki magát, s jelenleg nonprofit kft.-ként működik – azzal a szlogennel: Szurkolók az állatkínzás ellen. Ahogy arra a mottó is utal, azok az emberek fogtak össze, akik ellenzik az állatkínzást, és szeretnének tenni ellene – a győri Szurkolók az Állatokért is közéjük tartoznak.

Nevük összecseng a futballszurkolókéval, hiszen focidrukkerekből és civilekből áll a csapat, s annyi hasonlóságot biztosan felfedezhetünk közöttük, hogy a tagok összetartanak, ráadásul sokan vannak.

Hirdetés

Kocsis Balázs kifejtette, nagyon változóan zajlanak náluk a mentések, nem mindig van idejük felkészülni, néha azonnal be kell avatkozniuk. Ez persze a bejelentés pontosságától is függ, hiszen előfordul, hogy csak fényképeket kapnak az állatról, a címet viszont nekik kell kinyomozniuk, például a közösségi média felületein. Hozzátette, ha baj van, akár tíz autóval is kivonulnak, de mindig ügyelnek arra, hogy törvényes keretek között oldják meg a problémákat, amelyekben a megfelelő hatósági szervek is segítségükre vannak. Ennek ellenére sajnos nem mindig tudják azonnal megnyerni a csatát, de mindent megtesznek azokért az állatokért, amiket megkínoztak. Balázs elárulta, ha ott kell hagyni egy kutyát, nagyon megviseli a Szurkolókat, csak az lebeg a szemük előtt, hogy vissza kell menni és megmenteni – néha háromszor, négyszer is megpróbálják.

Mészáros Brigitta mesélt egy rétalapi ügyről, amelyen épp dolgoztak: állatelhagyás történt, magára maradt két kutya, miután az albérlők augusztusban elköltöztek. Ivaros kanról és szukáról van szó, akiknek kölykei is születtek – mivel a szülők járták az utcákat élelemszerzés reményében, a kicsik elpusztultak. Kiemelte, az ilyen esetek elkerülése érdekében is fontos az ivartalanítás.

Brigitta arról is beszélt, sokszor előfordul, hogy olyan helyzetekbe avatkoznak be, amikor a gazda megélhetési nehézségei miatt nem tudja megfelelően ellátni állatát. Elmondta, nem kizárólagos céljuk, hogy kimozdítsák az állatot saját közegéből, ilyenkor, ha a tulajdonos hajlandó közreműködni, a Szurkolók segítenek táppal, kutyaházzal, kerítésépítéssel vagy akár az orvosi költségekhez, ivartalanításhoz is hozzájárulnak.

A Szurkolók egyébként a Győri Állatmenhellyel is szeretnének együttműködést kialakítani a közeljövőben, hogy kölcsönösen támogathassák egymás munkáját. Több állatot helyeztek már el ott, illetve csoportos sétáltatásra is vállalkoztak. Mészáros Brigitta négy éve – a csoport ügyei miatt kisebb-nagyobb kihagyásokkal – rendszeresen jár a menhelyre, két kutyát is örökbe fogadott azóta, akikért nem tud eléggé hálás lenni. Őt feltölti, hogy a séták alkalmával segíthet az árva kutyusoknak, boldog perceket szerezhet nekik. Erre bárkinek lehetősége van, úgyhogy aki kedvet érez, látogasson ki a Győri Állatmenhelyre, ahol a Győr+ Mancsok gazdikereső kutyusaival, Ottóval és Apollóval, valamint cicusával, Mátéval is megismerkedhet.

Kapcsolódó témák: #állatok |
likeold
a fb oldalunkat