Az alkoholizmus nagyobb veszély, mint gondolnánk

Havassy Anna Katalin | Illusztráció: Depositphotos
2023.02.21. 11:40

Megtartotta egynapos műhelytalálkozóját az Anonim Alkoholisták Pannon Régiójának csoportjai és Választmányi Szolgálata február 18-án szombaton. A Lépjünk Együtt Nap elnevezésű programra sokan érkeztek, olyanok is, akik fontosnak érzik, hogy segítsék az Anonim Alkoholisták közösségét.

A Győr+ Média nemrég közölt egy beszélgetést két anonim alkoholistával, Ervinnel és Lacival, akik sikeresen felvették a harcot az alkoholizmussal. S bár ebből a betegségből meggyógyulni nem lehet, mindketten tünetmentesek és küldetésüknek tekintik, hogy segítsenek sorstársaiknak. Az Anonim Alkoholisták közössége egy nagy múltra visszatekintő, kipróbált társaság, amely világszerte segíti az alkoholbetegeket. Rendszeresen gyűléseznek és megbeszélik tapasztalataikat.

Rendszeresek a találkozások

Fontos tisztázni, hogy az Anonim Alkoholisták közösségének egyik hagyománya, hogy a teljes név és az arc titokban marad a nyilvánosság előtt, az elvek ugyanis fontosabbak, mint a személyiségek. Ezért a cikkben, a tv felvételen és a fotókon sem láthatók anonim alkoholisták, csupán a meghívott vendégek szerepelnek arccal, ezért kérjük a szíves megértésüket!

A teljes név és az arc titokban marad

A szombati esemény egy kicsit kiszélesített körben adott lehetőséget a találkozásra, hiszen a Lépjünk Együtt Napra érkeztek Veszprémből, Balatonlelléről, Székesfehérvárról, Mosonmagyaróvárról, Szegedről, Szabadkáról, Dunaszerdahelyről és természetesen itt volt a négy győri AA csoport is. Közel 80 ember gyűlt tehát össze, hogy tapasztalatot cseréljen egymással, így számos érdekes és értékes információ hangzott el az egész napos program során, a középpontban pedig az a nagyon fontos kérdés állt, hogy miként is lehetnének még hatékonyabbak az Anonim Alkoholisták. Mert a kulcs az üzenet átadásban van és abban, hogy eljusson a lehetőség híre azoknak, akik segítségre szorulnak.

Az A.A. legfőbb üzenete pedig leginkább az, hogy van kiút ebből a gyógyíthatatlan, progresszív, halálos betegségből, csak az egyénnek fel kell ismernie, hogy valójában alkoholista, és véget kell vetnie ennek a pokoljárásnak. Az AA pedig segíteni tud azoknak, akik tényleg változtatni akarnak.

Persze rengeteg múlik a segítőkön is, akik között nem csak anonim alkoholisták vannak, hanem úgymond „Az A.A. Barátai” is: orvosok számos szakterületről, szociális munkások, kedvesnővérek és a média képviselői is. Olyan szakemberek, akik hivatásuk során találkoznak alkoholistákkal, akik a munkájukkal képesek arra, hogy sorsokat segítsenek, vagy hírt adjanak lehetőségekről. A Lépjünk Együtt Nap nekik is szólt, hiszen egyazon érdeket képviselnek: gátat vetni annak az iszonyatos zuhanásnak, amely Magyarországon tapasztalható az alkoholizmus kapcsán.

Szakemberek beszélgettek róla, miként segíthetik az Anonim Alkoholistákat

Szó esett tehát a prevencióról is, amely már a családban is elkezdődik, de az iskolának is fontos szerepe lehet benne, csakúgy ahogy a rendőrségnek, vagy éppen az orvosoknak, sőt a barátoknak is. Elhangzott, hogy a fiatalok számos veszélynek vannak kitéve, s a függőségek közül csak egy az alkohol. A média felelősségét pedig többször is kihangsúlyozták a szakemberek, kitérve a helyes üzenet közvetítésére és arra is, hogy szükség van a támogató témákra, a valós helyzetek bemutatására.

Ám addig is, míg újabb cikkekkel jelentkezünk az Anonim Alkoholistákkal kapcsolatban, kérjük látogassanak el a honlapjukra, vagy az Anonim Alkoholisták Pannon Régió weboldalra, ahol minden lényeges információt megtalálnak a közösségről.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Nyitóképünk illusztráció: Depositphotos