Adventben is ügyeljünk a biztonságra

Havassy Anna Katalin Városrendészet
2022.12.03. 13:56

Az advent az egyik leginkább várt időszaka az évnek, amikor ünneplőbe öltöztetjük a környezetünket, elindulunk ajándékokat vásárolni a szeretteinknek és már a szentestei vacsorához valók listája is ott lapul a zsebünkben. Érdemes azonban most is résen lenni, mert sokan nem is gondolnánk, hogy több veszély leselkedik ránk, mint az év bármely más időszakában.

Az ünnepre való készülődéssel járó tömeg, a magunknál tartott több készpénz ugyanis vonzza a rossz szándékú embereket, akik csak arra várnak, hogy mikor emelhetik el a tárcánkat vagy a csomagjainkat. Tartsuk tehát értékeinket lehetőleg cipzárral záródó zsebben vagy táskában. Utóbbit ne lehessen könnyen leakasztani a vállunkról, s jobb, ha magunk előtt tartjuk, mintha lezserül „hátracsapjuk”.

Fotó: HAK

A tömegközlekedés során is legyünk résen. A rendőrség és a MÁV például közösen indított kampányt az ünnepek alatti biztonságos utazás kapcsán. Plakátokkal hirdetik azokat a tanácsokat, amelyeket betartva jó eséllyel előzhetjük meg a bosszúságokat. Fontos például, hogy sem az állomásom, sem pedig a peronokon, vonatokon nem szabad őrizetlenül hagyni a csomagjainkat, s csak annyira „pakoljuk fel magunkat”, amennyivel komfortosan mozoghatunk. Ha pedig bármi gyanúsat tapasztalunk, hívjuk a 112-t, vagy kérjünk segítséget a MÁV saját biztonsági személyzetétől.

Fotó: Városrendészet

Győrben az adventi vásár biztonságára a rendőrség mellett természetesen a Városrendészet Győr állománya is vigyáz, állandó közterületi jelenléttel. Ez a járműves és gyalogos járőrszolgálatot is jelenti. A részletekről Miletics Mór, a Városrendészet szakmai igazgatója beszélt:

A Városrendészetnek a sok embert megmozgató rendezvények mindig többletfeladatot adnak. Így az adventi időszakban is. A karácsonyi vásárban kiemelt figyelmet fordítunk a megyeháza előtti térre, a Baross útra, a Széchenyi és a Dunakapu térre is. Városrendészeink ügyelnek a biztonságra, a gyanús személyeket ellenőrzik, illetve szükség esetén rendőri segítséget is kérnek. Fontosnak tartjuk, hogy az adventi készülődést ne zavarják meg a kéregető hajléktalanok, a koldusok, akik sokszor szervezetten jelennek meg a forgatagban. Sajnos a bűnözök igyekeznek kihasználni az ünnepek közeledtét, hiszen ilyenkor minden ember egy kicsit többet jótékonykodik. Kollégáim nevében is arra kérek mindenkit, alaposan gondoljuk át, kinek vagy kiknek is adunk.

Fotó: Városrendészet

Ahogy előfordulhat az is, hogy a belvárosi vásárban is megjelenhetnek az illegális árusok, rossz minőségű, akár veszélyes termékekkel, úgy az internetes vásárlásra is fokozottan ügyeljünk, csak ellenőrzött helyről rendeljünk. Nagyon fontos, hogy a kisgyermekekre is fordítsunk kiemelt figyelmet, fogjuk a kezüket séta közben, hiszen könnyen elkeveredhetnek a tömegben. Valamint óvatosan a testet-lelket melengető forralt borral, pálinkával…

Kérem, ha gyanúsnak ítélnek bármit, hívjanak bennünket a 20/585-8888-as telefonszámon éjjel-nappal, vagy pedig tárcsázzák a 112-t!” – hangsúlyozta a Városrendészet szakmai igazgatója.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos