Évértékelő

A menhely számára 2022 a túlélés éve volt

Bodrogi Sára Ács Tamás
2023.01.02. 08:50

Elérkezett 2023, az új esztendő, s ilyenkor év elején szokás összegezni az eddig történteket, számot vetni arról, amit elértünk, amit magunk mögött hagytunk. A Győri Állatmenhely elmúlt egy évét Nagy Péterrel vettük górcső alá, s a számokat is áttekintve nyitottunk egy új fejezetet, lezárva a „túlélés” esztendőjét.

Ha visszatekintünk az elmúlt egy évre, általánosságban elmondhatjuk, hogy nem volt könnyű. A legtöbben igencsak megérezték a gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulását, s nemcsak, hogy megérezték, meg is szenvedték, nagy küzdelmek árán maradtak fenn például vállalkozások, intézmények, cégek, alapítványok. A győri menhelyet üzemeltető Emberek az Állatokért Alapítvány sem volt egyszerű helyzetben, de töretlen lendülettel tettek meg 2022-ben is mindent az árva négylábúakért. Az alapítvány kuratóriumi tagjával, Nagy Péterrel korábban már részleteiben is beszélgettünk arról, milyen nehézségek érték, a közel 140 kutyával és 60 cicával működő telephelyet.

Akkor rávilágított arra, mit is jelent ez a pénztárcájuknak: a 2021-es évhez képest tavaly 10-12 millió forinttal növekedtek a kiadásaik, ami miatt a nagyobb fejlesztésekről is le kellett mondaniuk. Megtudtuk azt is, hogy csak a fűtésre 4,5 millió forintja ment el a menhelynek, emellett az elektromos energiára közel 3,6 millió forintot költöttek éves szinten.

Természetesen nem csak a kiadások terén tudnak számokat felmutatni. Ami a munkájukat illeti, az elmúlt évben sem tétlenkedtek: 300-nál is több négylábú került be hozzájuk, 265 állat ivartalanításáról gondoskodtak, 36 állat nagyműtéti költségeit fedezték, 46 menhelylakó speciális vizsgálatát állták, s 265 védencüket adták örökbe, ezzel esélyt kínálva nekik egy szebb, boldogabb életre.

Fotó: Vig Norbert/ Győr+ Archívum

Nagy Péterrel néhány kérdésen keresztül is összegeztük az elmúlt esztendőt

– Miben volt más a tavalyi év a menhely számára az előzőhöz képest?

– A 2022-es évben két területen is jelentősebb nehézségekkel kellett szembenéznünk, az egyik a bekerülő, várólistán lévő állatok száma volt, amely nemcsak az előző évinél, de a korábbi 10-15 évben tapasztaltakhoz képest is lényegesen növekedett. A másik nehézség, hogy a költségeink drasztikus emelkedése, s a jelenlegi működési szint fenntartása mellett, mindent figyelembe véve, 20-25 százalékkal lett több az összesített működési költségünk.

– Ha egy szóban kellene összefoglalni, mi lenne az-az egy szó, ami leginkább illene a menhely 2022-es évére?

– Az egy szó, ami erre az évre jellemző volt, az a „túlélés”.

Mik a jövő évi tervek, milyen reményekkel vágtok bele az új esztendőbe?

– Abban bizakodunk, hogy a működési költségeink kompenzálására indított „sok kicsi sokra megy” elven működő felhívásunkhoz egyre többen csatlakoznak, 1%-os kampányunk és pályázataink sikeresek lesznek, így azt az ellátási szintet a jövő évben is tudjuk biztosítani a védenceink számára, amit eddig is. Továbbá, ha nagyobb fejlesztéseket nem is, de legalább az év elejére betervezett műtőfejlesztést végre tudjuk hajtani, és azokat a karbantartási, állagmegóvási munkákat el tudjuk végezni, amelyeket a 2022-es év során is folyamatosan tudtunk végezni.