A menhely is megszenvedi a gazdasági helyzetet

Bodrogi Sára Ács Tamás
2022.10.27. 18:59

A gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulását országunkban mindenki megérzi, ezalól a Győri Állatmenhely sem kivétel, ahol nap mint nap azért dolgoznak, hogy elhelyezzék, gondozzák a kóbor állatokat, és szerető gazdát találjanak számukra. Sajnos ebben az időszakban különösen nehéz feladat a menhely üzemeltetése és fenntartása.

Elég csak például a bevásárlásra gondolnunk, az élelmiszerárak rohamos növekedésére, és máris látjuk, mennyire megugrottak a magyar emberek kiadásai, de akkor az energiaárakat, a rezsiköltségeket még nem is vettük górcső alá. Persze nem csak a magánszemélyek érzik meg saját bőrükön a nehézségeket: intézmények, cégek, alapítványok, köztük a Győri Állatmenhelyet üzemeltető Emberek az Állatokért Alapítvány is megszenvedi a jelenlegi gazdasági helyzetet.

Fotó: Ács Tamás (Győr+ Archívum)

A győri menhelyen szinte állandó a teltház, de az utóbbi időben érezhetően több állat kerül be hozzájuk. A Téglagyári úti telephely jelenleg nagyon magas létszámmal, közel 140 kutyával és 60 cicával működik. Nagy Péter, az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja megkeresésünkre elmondta, rengeteg kidobott állat kerül utcára, amit jelen helyzetben az is okozhat, hogy a gazdák kiadásai is megnövekedtek: drágább a tápot beszerezni, illetve az orvosi költségek is nőttek. Ezt azonban nem tartja elfogadható indoknak egy felelős állattartótól, hiszen úgy véli, ahol a kutyák és cicák családtagnak számítanak, ott nehéz helyzetben is megtalálják a megoldást arra, hogy együtt maradhassanak. Nagy Péter hangsúlyozta, ilyenkor a menhelyre nem csak befogadóként, támogatóként is lehet gondolni, hiszen aki gazdiként megélhetési gondjaival hozzájuk fordul, azt egy bizonyos mértékig állateledellel, oltásokkal tudják segíteni. Megtudtuk, tartalékaik nekik is végesek, de havonta legalább négy-öt rászorulónak adnak esélyt, hogy ne kelljen lemondaniuk a házikedvenceikről pénzügyi helyzetük miatt.

Fotó: Ács Tamás (Győr+ Archívum)

A menhely ott segít, ahol csak tud, pedig ők sincsenek könnyű helyzetben. Nagy Péter elárulta, tavalyhoz képest 10-12 millió forinttal növekedtek a kiadásaik, ami miatt idén a nagyobb fejlesztésekről is le kellett mondaniuk, így jelenleg csak az alapköltségekre és a karbantartásra áldoznak, ám ezek is sok pénzt emésztenek fel.

Nagy Péter kifejtette: csak a fűtésre 4,5 millió forintja megy el a Győri Állatmenhelynek, emellett az elektromos energiára közel 3,6 millió forintot költenek éves szinten, de az autójuk fenntartása is drágult például az üzemanyagárak szárnyalása miatt. Az árva állatok megnövekedett létszáma szintén emelte a kiadásokat az alapellátás miatt, nem beszélve arról, hogy az utóbbi időben nagyon sok sérült, beteg állat orvosi költségeit, műtéteit, gyógyszereit fedezték.

Grafika: Konrád Sándor

A segítség mindig nagy ajándék számukra is, de ebben a kilátástalan időszakban még inkább számítanak az állatbarátokra, akik annyiszor bizonyították már, hogy összefogással mi mindenre képesek. Aki szeretne a Győri Állatmenhely mellé állni, az havonta egy mozijegy árával, 2299 forinttal támogathatja az alapítványt egy újonnan indult kezdeményezés keretén belül, hiszen jelen helyzetben is igaz a mondás: sok kicsi sokra megy!

A Győr+ Mancsok rovatunkkal a menhely lakóinak mielőbbi otthonra találását szeretnénk segíteni. Legutóbb bemutatott kutyusunk Mylo, akiről IDE kattintva olvashatnak bővebben!