Négyszemközt a nőgyógyásszal

A legfontosabbak, amit a mellfájdalomról tudni kell

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.10.08. 09:24

Az emlők fájdalmát szinte minden nő megtapasztalja az élete során, s törvényszerű, hogy a legrosszabbra gondolunk ilyenkor. Pedig nem kellene, mert a mellek fájdalmának számos oka lehet, amelyekkel érdemes tisztában lenni, ahogy azzal is, mikor keressük fel mindenképp a nőgyógyászunkat.

Egyes kutatások szerint a 30 és 50 év közötti hölgyeknek több mint a kétharmada tapasztalt már fájdalmat valamelyik vagy mindkettő mellében. Ezek a nők arról számoltak be, hogy a fájdalmat konkrétan a mellükben, vagy a fölötte lévő területen és a hónalj tájékán érezték. A fájdalom többféleségéről is beszéltek, többen említették inkább érzékenységnek, feszülésnek.

„A hölgyek többsége megijed, ha fájdalmat érez a mellében, de szerencsére a mellfájdalmak csak nagyon kis százaléka jelez emlődaganatot.” – kezdte dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos, a Győr+ Média állandó szakértője, majd rögtön hozzá is tette, hogy ennek ellenére egyáltalán nem gond, ha valaki a mellfájdalommal felkeresi a nőgyógyászát, hiszen a megelőzés az egyik legfontosabb, amit önmagunkért tehetünk.

Fontos a rendszeres önvizsgálat!

„A melleket érintő fájdalom egyik oka a hormonháztartásban keresendő, azon belül is a menstruációs ciklussal hozható összefüggésbe. A nők gyakran éreznek fájdalmat vagy feszülést az emlőkben menstruáció elején, vagy idején. Illetve a változókor jelentkezése is hozhat hasonló tüneteket, többnyire akkor, amikor a vérzés még megvan, de a menopauza már közel jár. Ezek mind hormonális eredetű tünetek és nem kell megijedni, ha jelentkeznek.”

Emlőfájdalom esetén egyébként két típusról beszélhetünk, a ciklikus és a nem ciklikus fájdalomról.

Ciklikus fájdalomról akkor van szó, amikor visszatérően jelentkezik a kellemetlen érzés. Ilyenkor leginkább előforduló tünet a mellek érzékenysége, megduzzadása, tompa fájás, aminek erősödése inkább már szúró, égő érzést okoz, s többnyire mind a két emlőben. Az ijesztő érzést a hónalj tájékán is felfedezhetjük. A ciklikus fájdalom főleg a fiatalabb hölgyeknél figyelhető meg, s elmondható, hogy általában a menstruáció előtti néhány nappal kezdődik. Sokaknak ezek a tünetek egy plusz jelzést is adnak, hogy érkeznek a „nehéz napok”.

Ezzel szemben a nem ciklikus emlőfájás csak az egyik mellet érinti, a zavaró érzés kiterjedése is kisebb, de érezhető a mellkasba való kisugárzása is. A fájdalom észlelése nem köthető a menstruációs ciklushoz és többnyire a menopauzát már megélt nők esetében jelentkezik.

„Fontos beszélni róla, hogy a nem ciklikus mellfájdalom eredhet fertőzésből is. Ilyenkor előfordulhat láz, a fájdalmas terület kifejezett érzékenysége és megduzzadása is. Kísérő tünet lehet még a mellben melegség érzése és a bőr kipirosodása is. A fájdalom mértéke eltérő lehet, de jelentkezhet kifejezetten kínzó érzés is. Hasonló fájdalmat éreznek a szoptató anyukák akkor, amikor begyulladnak a tejcsatornák a mellükben. Ez a mellfájdalom nem feltétlen a mellekből ered, az oka sokszor inkább a mellkasban keresendő és fontos, hogy mielőbb keressük fel a tünetekkel az orvosunkat.”

Bízzunk meg orvosunkban, kérjük a segítségét!

A mellekben megjelenő ciszták is lehetnek a fájdalom okozói és ezek tapintása is többnyire ijedtséggel tölti el a nőket, így mindenképp érdemes kitérni rájuk:

„Akkor beszélhetünk a mellünkben cisztáról, ha tapintásra mozgatható csomót érzünk, a fájdalom pedig leginkább szúró és gyakran menstruációkor jelentkezik. Ennek oka az ösztrogén, progeszteron egyensúlyának felborulása. Ha ilyet észlelünk az önvizsgálat során, jobb megmutatni orvosnak, aki szintén tapintással és ultrahanggal is ellenőrzi a kérdéses csomót. A kezelésre gyakran javasolható progeszteronpótlás, ami többnyire elengedőnek bizonyul. Viszont kisebb műtét is szóbajöhet, amikor az orvos egy tű segítségével leszívja a ciszta tartalmát. Az így kapott mintát laboratóriumban megvizsgálják, s így minden kétséget kizáróan kiderül, hogy tényleg jóindulatú elváltozás jelent-e meg az érintettnél.”

Egyébként a mellfájdalomnak számos oka lehet, amelyeket között olyan banális is lehet, mint a nem megfelelő méretű melltartó vagy éppen a terhesség jelzése.

Viszont nagyon fontos kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz a tüneteinkkel?

„Ha a fájdalom nagyon erős és több napja fennáll, akkor mindenképp javasolt megmutatni magunkat orvosnak. Az is intő jel lehet, ha nem csillapodnak a tünetek a menstruáció elmúlásával. Ha azt vesszük észre, hogy változott az egyik, vagy mindkét mellünk mérete, formája, esetleg a mellbimbó váladékozni kezd, akkor is forduljunk mindenképp orvoshoz. Intő jelek lehetnek még a mielőbbi orvosi konzultációra, ha a mell felületén hámlani kezd a bőr, vagy megváltozik a színe, illetve azt tapasztaljuk, hogy mellbimbó körül kiütések jellenek meg. Roppant fontos az rendszeres önvizsgálat is, amelyről korábban már beszéltünk. Ha csomót, vagy duzzanatot érzünk – a hónalj tájékán is – akkor is mindenképp keressük fel a választott nőgyógyászunk! Tulajdonképpen úgy is fogalmazhatnék, ha a hölgyek úgy érzik, hogy megnyugtató, ha a tapasztalt tünetekről konzultálnak az orvosukkal, akkor tegyék meg minél előbb, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk!” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos.

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!

Illusztráció: Depositphotos.com