Túl az előítéleteken

A bull típusú kutyák valódi arca

Bodrogi Sára Fotó: Ács Tamás
2022.11.24. 18:11

A bull típusú kutyákat illetően igencsak megoszlanak a vélemények, vannak, akik rajonganak értük, de vannak olyanok is, akik sztereotípiákra hivatkozva mélységesen elítélik őket, egyenesen félnek tőlük.

Hirdetés

Ki ne hallott volna már olyat, hogy a bullokat – mint például a pitbullokat vagy staffordshire terriereket – valaki egytől egyig egyenlőnek találja az agresszióval? Ez nem ritka eset. Sokan ugyanis hamisnak ítélik meg őket, pedig fontos lenne tudni, hogy a harci kutyákként is megbélyegzett bull típusú ebekben egyáltalán nincs kódolva az agresszió, sőt, egyik kutyában sincs. Az agresszió ugyanis nem egy olyan személyiségjegy, amelyről a DNS-ek döntenek.

Az igazság az, hogy egyetlen szellemileg egészséges kutya sem mondható agresszívnak, hiszen ez a viselkedés valójában belterjesség, vagy nem megfelelő bánásmód miatt alakulhat ki.

Többek között a szaporítók állnak tehát annak a hátterében, hogy egyre több idegileg labilis kutyával találkozunk. Illetve egyáltalán nem mindegy az sem, hogy az ember hogyan bánik a kutyával, és egy félresiklott nevelésből adódó viselkedésmódért nem az állat érdemli, hogy társaival együtt elítéljék.

A menhelyeken, így a Győri Állatmenhelyen végigsétálva is feltűnhet, hogy jócskán vannak bull típusú ebek a rácsok mögött, akiket találtak, vagy épp a gazdájuk adott le. Aladdin, a Győr+ Mancsok rovatunk legutóbb bemutatott gazdikeresője is egy közülük. Mészáros Brigittával, menhelyi állatgondozóval arról beszélgettünk, vajon mi lehet az oka annak, hogy ennyien vannak, és miért él sok emberben előítélet erről a kutyatípusról.

Mészáros Brigitta elmondta, a bullok egy időben divatkutyáknak számítottak, hiszen kölyökként irtó cukik, épp ezért sokan választották őket kiskedvencüknek. Ha azonban nem tudják megfelelően tartani, nevelni ezeket a kutyusokat, akkor könnyen a gazdi fejére nőhetnek felnőtt korukra – ahogy egyébként bármely más eb is –, talán épp ezért van olyan sok belőlük a menhelyeken.

Brigitta fontosnak tartja a bullok lemozgatását, a kutyás sportokat, hogy az állatok le tudják vezetni felgyülemlett energiáikat. Hozzátette, bár sokan ma is harci kutyákként tartják őket számon, ők erre csak rácáfolni tudnak, hiszen ezek a menhelyen található bullok egytől-egyig barátságosak, jámbor jószágok, agresszió jelét nem mutatva. Kiemelte, a megfelelő gazdi mellett a legnagyszerűbb társak válhatnak belőlük, akár családi kutyaként is megállhatják a helyüket.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a menhelyi dolgozók ismerik a náluk élő állatokat, így előre tudják tájékoztatni a leendő gazdát az ebek temperamentumáról, személyiségéről. Segítenek, hogy ne csak külső tulajdonságok alapján ítéljék meg az örökbefogadók a kutyát, hanem ismerkedjenek vele, s a belső értékei is passzoljanak a család igényeihez, habitusához. Ha bármelyik állatnál előfordulna agresszív viselkedés fajtától függetlenül, arról a gondozók már többnyire tudnak, s fel tudják hívni erre az érdeklődők figyelmét, ugyanis mindenkinek az az érdeke, hogy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki ember és állat között, s boldogan élhessenek együtt.

Aki szeretné megismerni Aladdint, a Győr+ Mancsok bull típusú gazdikeresőjét, az először is ITT olvashat róla bővebben, de a Győri Állatmenhelyre is érdemes kilátogatni, hogy a kutyus személyesen is belophassa magát a szívébe!

Egy régebben bemutatott bull típusú gazdikereső, Honey is várja az érdeklődőket a menhelyen!

Galéria: Ács Tamás

Forrás: azenkutyam.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állatok | #Győri Állatmenhely | #kutya |