Rengetegen várnak gazdira

A menhelyi állatok örökbefogadásának menete

Bodrogi Sára Fotó: Ács Tamás
2022.11.10. 18:34

Sokak számára még ismeretlen, éppen ezért talán kissé ijesztő terep egy menhelyi állat örökbefogadása, pedig a győri telephelyen is rengetegen várnak szerető gazdira. Most abban segítünk, hogy aki árva cica vagy kutya befogadásán gondolkodik, az hogyan induljon el, és milyen lépésekre számíthat a Győri Állatmenhelyen.

Hirdetés

Ha valaki egy menhelylakót választ magának hű társaként, az egyszerre két állaton segít: azon, akit hazavisz magával, és azon, akit majd a befogadott állat helyére kerülhet. A többi menhelyhez hasonlóan ugyanis a Győri Állatmenhely is telis-tele van árva kutyákkal és macskákkal, nem győzik biztosítani a helyet az újabb védencek számára, akik segítségre szorulnának. Ezért is várják annyira az örökbefogadókat.

Nem kell félni a menhelylakók előéletétől

Sokan félnek attól, hogy a befogadott állattal együtt kapnak egy „hozott csomagot” is, amelynek tartalma ismeretlen: az állat múltját, elszenvedett traumáit rejtheti.

Nagy Péter, a Győri Állatmenhelyet üzemeltető Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja azonban azzal nyugtatná az ezen aggodalmaskodókat, hogy nincs mitől félniük, hiszen legtöbb esetben a megélt borzalmak után ezek az állatok csak még hálásabbak, még ragaszkodóbbak lesznek, és sokkal jobban tudják értékelni az állandó otthont, a biztonságot, a szeretetet és a gondoskodást, amit új gazdájuktól kapnak.

Ha előélete miatt mégis problémás lenne egy menhelylakó, esetleg agressziót mutatna, ami ritkán fordul elő, azt a gondozói már jól tudják, így mindenképpen előre jelzik az érdeklődője felé, és segítenek a fokozatos összeszokásban, viselkedése kezelésében. Nagy Péter kiemelte azt is, a menhelylakók többsége már nagyon jól szocializált, hiszen a náluk eltöltött idő alatt, ami akár hosszú éveket is jelenthet, megszokják a többi állatot, a gondozókat, és rengeteg emberrel találkoznak.

Fotó: Ács Tamás (Győr+ Archívum)

Fontosabb a jellem, mint a küllem – a gondozók tanácsokkal segítik a választást és az ismerkedést

Előfordul, hogy valaki a Győri Állatmenhely Facebook-oldalát böngészve szeret bele egy konkrét kutyába, cicába, s dönti el, hogy hazavinné. Persze ez is működhet, de Nagy Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kizárólag az állat külseje alapján kell dönteni, sokkal fontosabb, hogy a négylábú személyisége passzoljon a gazdihoz, épp ezért azt javasolja, kérjék ki a gondozók véleményét, akik már jól ismerik a menhelylakókat.

Ha valakiben megfogalmazódott a gondolat, hogy befogadna egy állatot, az először is látogasson el személyesen a Győri Állatmenhelyre, töltsön el ott egy kis időt, sétáljon körbe, vegye szemügyre az állatokat, válasszon ki négyet-ötöt közülük, majd beszélje át igényeit, elképzeléseit a gondozókkal, ossza meg velük, milyen körülmények közé kerülne a cica, eb, milyen családtagok, esetleg házikedvencek mellé vinné, hogy segítsenek kiválasztani, melyik állat illene hozzá a leginkább.

Ezután megkezdődhet az ismerkedés: aki cicát választott magának, a cicaházban barátkozhat kedvencével néhány alkalommal, ha kutyust vinne haza, akkor pedig legalább ötször érdemes hozzá kilátogatni, elvinni őt sétálni. Ha másik kutyus is van már a családban, őt is ki lehet vinni ismerkedni, hogy ne érje váratlanul a befogadott négylábú, semleges terepen szokhassák meg egymást.

Mylo kutyus a Győr+ Mancsok rovatunk egyik gazdikeresője (Fotó: Ács Tamás)

Kizáró okai is vannak az örökbefogadásnak

A menhelyen odafigyelnek arra, hogy meglegyen az összhang állat és gazdi között. Feltételei, kizáró okai is lehetnek az örökbefogadásnak. Nem vihet haza kutyát, cicát, aki szabadult már meg korábbi állatától valamilyen módon, vagy olyan helyen tartaná, ami arra nem alkalmas. A cicákat például csak benti tartással vihetik el, de egyes kutyák sem szeretnek házon kívül lenni testi adottságaik miatt, erre is ügyelnek a dolgozók. Kinti tartásnál pedig fontos többek között, hogy ne zártkerti ingatlanhoz vigyék az állatot, ahol alig tartózkodnak, hanem családi házhoz, ahol a kerítés megfelelő állapotban van. Azt is szem előtt tartják, hogy a gazdi fizikuma, egészségi állapota lehetővé tegye az állatról való gondoskodást, és olyan állatot válasszon, amelyet valóban képes ellátni, harmóniában élni vele.

Az örökbefogadókkal szerződést kötnek

Ha megvan a kiválasztott állat, és az ismerkedés során is beigazolódott, hogy jól passzolnak a gazdival, akkor nincs más hátra, mint a szerződés megkötése. A Győri Állatmenhely ugyanis szerződéssel adja örökbe az állatait, amelynek részeként például a tulajdonos írásban vállalja, hogy biztosítja a megfelelő feltételeket kedvence számára, szükség esetén az orvosi ellátást is. A szerződés tiltja az állat elajándékozását és továbbadását, továbbá kötelezi a gazdit, hogy azonnal jelentse be a menhelynek, amennyiben a befogadott állattal valami történik – elveszik, súlyosan megbetegszik, elpusztul. A szerződés magában foglalja azt is, hogy amennyiben bármi gond merülne fel az állattal, csak a Győri Állatmenhelyre lehet visszavinni, vagy onnan segítséget kérni. A menhelyen igyekeznek minden problémára megoldást találni, segíteni az esetleges viselkedési problémák orvoslásában is, az összeszokási folyamat megkönnyítésében.

Minden állatot orvosi csomaggal adnak örökbe, amely tartalmazza a kombinált védőoltásokat, a veszettségi védőoltásokat, a parazitamentesítést, az ivartalanítást és a mikrochipet is. Maga az örökbefogadás nem kerül pénzbe, de adományként elkérik az orvosi költségek 30-35 %-át, ami állatonként eltérő, de maximum 20 ezer forint körüli összeggel lehet számolni, ami a menhelynek nagy segítség.

Niki cica is várja befogadóját a Győri Állatmenhelyen! (Fotó: Ács Tamás)

Aki szeretne a Győri Állatmenhely mellé állni, az havonta egy mozijegy árával, 2299 forinttal is támogathatja az Emberek az Állatokért Alapítványt egy újonnan indult kezdeményezés keretén belül, hiszen minden adomány sokat jelent számukra.

A Győr+ Mancsok rovatunkkal a menhely lakóinak mielőbbi otthonra találását szeretnénk segíteni. Legutóbb bemutatott kutyusunk Mylo, akiről IDE kattintva olvashatnak bővebben, de egy cicusról is írtunk, Nikiről, aki szintén gazdira vár!

Hirdetés