Hirdetés

Közgyűlés: szavaztak a parkoló- és a temetődíjakról

Mireider Máté
2022.06.28. 12:02

Az első nyári közgyűlést tartják a Városházán, sok fontos témáról szavaznak ma a képviselők.

Hirdetés

A meghívó és a napirendi pontok listája ide kattintva tölthető le.

Szokásos, hóvégi ülésükön találkoznak a város képviselői. Dr. Dézsi Csaba Andrást ma Szeles Szabolcs alpolgármester helyettesítette.

Hirdetés

A közgyűlést dr. Dézsi Csaba András Facebook-oldalán élőben közvetítik:

12:04 – A jelenlévők beszélgetésének moraja tölti be a Dísztermet, pár percnyi csúszás van a közgyűlésen.

12:06 – Megérkeztek az alpolgármesterek és a jegyző, Nagyné dr. László Edit is, az ülés még nem kezdődött el.

12:10 – Szeles Szabolcs alpolgármester megnyitotta a közgyűlést, 17 képviselő jelent meg a Városházán.

A napirendi pontok előtt dr. Szalay Gyuláról, a Széchenyi Egyetem volt professzoráról, valamint a városszerte ismert közös képviselőről, Baranyai Béláról emlékezett meg Szeles Szabolcs.

Városrészekért díjakkal jutalmaztak többeket a napirendi pontok előtt. Adyváros szolgálatáért-díjat kapott Márkus Kálmánné a lakókörnyezete tisztasága, szépítése érdekében végzett munkája és közösségi tevékenysége elismeréseként. Bácsa Szálgálatáért-díjat kapott dr. Bérces Lászlóné háziorvos háziorvosi tevékenysége elismeréseként, valamint Zsédely Máté a polgárőri munkája elismeréseként. Belváros Szolgálatáért-díjat kapott Forgács Barnabásné a közösség érdekében végzett tevékenysége, valamint pénzügyi munkássága elismeréseként. Szintén Belváros Szolgálatáért díjat kapott Makk Tamásné a Belváros társadalmi kapcsolatainak építésében vállalt aktív munkájáért, és Pálfi Károlyné a Belváros társadalmi kapcsolatainak építésében vállalt aktív munkájáért. Marcalváros szolgálatáért-díjat kapott Kiss Zoltán és Koller János, Ménfőcsanak szolgálatáért-díjat kapott Kulcsár Béla,

Az egyes napirendi pontban az E-On, mint áramszolgáltató a győri hálózat működéséről, és a várost érintő idei tevékenységéről szóló anyagot, ennek elfogadása a kérdés. A szolgáltató részéről Kátai Tamás, az E-On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Győri Áramhálózatának Üzemi vezetője számolt be. Az idei évben közel 666 millió forint értékben ruházott be és fog beruházni a szolgáltató a területen – hangzott el az előadásban.

12:42 – A beszámoló végeztével Radnóti Ákos kért szót. Az alpolgármester megköszönte az E-On munkáját, és a gyors reagálást a bejelentésékre. Radnóti Ákos külön kiemelte az adyvárosi fejlesztéseket a szolgáltató részéről, valamint elmondta: régebben sok, kemény vita volt az ügyfélszolgálattal kapcsolatban, ebben nagyon sokat fejlődött az E-On. Dr. Laczkovits-Takács Tímea kért szót, aki konkrét kérdést intézett Kátai Tamáshoz, egy ménfőcsanaki trafóháznál rendszeresek a problémák, ennek áthelyezését, a helyzet megoldását kérte a terület képviselője.

Kátai Tamás válaszában kifejtette, hogy egy ilyen állomás áthelyezése hosszadalmas folyamat, de tisztában vannak a helyzettel, és rajta vannak a megoldáson.

Bárány István kért szót. A képviselő szintén megköszönte az E-On munkáját, de azt is kiemelte: a földkábelek lefektetése után a helyreállítási munkák sokszor nem megfelelő minőségben történnek meg, ezt sokszor alvállalkozók végzik el. Nem csak a zöldterületi részek nem felelnek meg a korábbi állapotoknak, de pl. kerékpár-út átvágásnál is vannak gondok – részletezte a képviselő. Kátai Tamás rámutatott: minden beérkező panaszt megvizsgálnak, az ilyen helyzetekben sok könnyítést jelent, ha bejelentik időben azokat.

A képviselők elfogadták a beszámolót.

12:55 – A kettes napirendi pontban az építési szabályozás a téma, többek között Újvárosnál változtatnak a legkisebb kialakítható telkek méretén, de a Dózsa-tagot és Kiskutat is érinti a napirendi pont.

Szaksz Vince városi főépítész több kiegészítést tett a rendelettervhez, ezekhez kérdés nem érkezett, a képviselők elfogadták a javaslatot.

12:57 – A hármas napirendi pontban a változtatási tilalom a kérdés, több helyen változtatnak a korábban elfogadott rendeleten is.

Pollreisz Balázs kért szót. A képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy dr. Dézsi Csaba András nem vesz részt az ülésen, így Szeles Szabolcshoz intézett kérdést: miért kell a változtatási tilalom, ha a város mégis támogatni akar egyes építkezéseket és beruházásokat? Az alpolgármester Szaksz Vincét kérte fel válaszadásra. A szakember kifejtette: az érintett építkezéseknél csökkentek a szint- és lakásszámok, így azok megfeleltethetőek a városképnek.

Hajtó Péter képviselő kért szót. A képviselő kifejtette: határozottan jó a tilalom. Likócson a tilalom miatt indult el egy párbeszéd az ott lakók között, ami a városrész fejlődését szolgálja azóta is. Az egész városnak jót tesz, hogy a városvezetés és a beruházók kommunikálnak egymással, és együtt oldják meg a problémákat, panaszokat. Pollreisz Balázs ismét szót kért, és kiemelte: a párbeszéd jó, szerinte azonban a tilalom pont ez ellen megy.

A képviselők ezután elfogadták a javaslatot.

13:03 – A négyes napirendi pontban a temetők és a parkolók díjairól szavaznak a képviselők. A javaslatban kiemelik: a mostani áremeléssel átlagos szintre emelkedik a győri temetők díja, de még így is elmarad sok megyei jogú nagyvárosétól. A parkolási kérdésben a javaslatban az I. övezetben 520 Ft, a II-esben 440 Ft, a III-as övezetben pedig 320 Ft-os óradíj szerepel. Részletes leírás városrészekkel a fenti linken, a 3. és 4. oldalon található. Szintén a napirendi pont része az önkormányzati lakások szolgáltatási díja. Ezentúl az önkormányzati lakásban lakóknak külön szolgáltatási díjat kell fizetnie, amely azonban nem haladhatja meg a bérleti díj 50 százalékát.

Pollreisz Balázs kért szót. A képviselő szerint ez egy salátarendelet, a Győr-Szolnak nincs már pénze és a város sem tudja finanszírozni a céget, ezért lesznek áremelések. Pollreisz Balázs szerint a város ott akar megszorításokat bevezetni, ahol a legtöbb embert és a legelesettebbeket érintik. A képviselő szerint sok olyan család van, akik nagyon meg fogják érezni akár a havi 5-10 ezer forintos emeléseket a szociális lakások díjában, és a parkolódíjak emelése is sokakat fog hátrányosan érinteni, ezért ő semmiképp sem fogja támogatni az előterjesztést.

Borsi Róbert kért szót. A képviselő leszögezte: nem Pollreisz Balázs ellen, hanem az eredeti gondolat mellett szeretne érvelni. Nagy odafigyelést igényel egy ilyen szavazás, minél több kedvezményt és lehetőséget kell biztosítani a helyben lakóknak, de ennél összetettebb kérdés a város üzemeltetésének kérdése – mutatott rá Borsi Róbert. Az önkormányzati lakásoknál a távhőszolgáltatást díját a város állja piaci áron – tette hozzá a képviselő. Borsi Róbert a Vásárcsarnok környékéről, valamint a marcalvárosi aluljáró környékéről is beszélt, amelyek szintén parkolási díjas övezetté válnának: célszerűbb magasabb díjakat megállapítani a közterületeken, hogy a parkolóházakat vegyék igénybe az emberek. Ebből nagy vita volt a frakción belül is – osztotta meg Borsi Róbert.

Nehéz szívvel kell egy ilyen döntést meghozni. Nem a bevételi oldalak növelése volt a cél elsődlegesen, de a mostani rendszer nem fenntartható – összegezte a képviselő.

Egy módosító javaslatot is tett Borsi Róbert: a temetődíjakat illetően további 20 százalékos emelésre lenne szükség. Ugyanakkor kéri a város vezetését, hogy dolgozzanak ki egy javaslatot, ami a szociálisan rászorulók számára nyújtott segítségről szól.

Radnóti Ákos alpolgármester kért szót, aki a parkolási díjakat emelte ki. Évek óta probléma ez, de jelentős előrelépés történt ezekben – emelte ki Adyváros képviselője. Rengeteg lakossági vélemény érkezett be, és a lakók jelezték: inkább fizetnek, de legyen elég parkolóhely – összegezte Radnóti Ákos. “Havi 1000 forintról beszélünk, ha a lakossági bérletről van szó, ez remélhetőleg sokaknak kigazdálkodható. A belvárosban a tűzoltósággal szembeni parkolók továbbra is ingyenesek maradnak, a Győr Pláza melletti parkolók is ingyenesek maradnak” – sorolta az alpolgármester.

A temetődíjaknál kiemelte Radnóti Ákos: nagyon sok fejlesztést kaptak a temetők az elmúlt években, ezek értéke az elmúlt 5 évben közel 400 millió forint értékben valósultak meg. Ehhez képest a temetői díjak nem közelítettek, ezért most szükséges a díjak emelése.

Hajtó Péter kért szót. “Ha működtetjük a Győr-Szolt, akkor pazarlunk, ha díjakat emelünk, akkor szemetek vagyunk” – fogalmazott erősen a képviselő. “Azt kell kérnünk az emberektől, hogy működjenek együtt velünk. Ahogy eddig is meg lehetett keresni a képviselőket, úgy most is meg lehet” – szögezte le Hajtó Péter.

Kovács László képviselő kért szót. “A parkolóhely biztosítása az a közterület átadása az autótulajdonok számára. Amíg valaki parkol, addig azt a közterületet addig más nem tudja használni, ezért kell díjat fizetni” – fogalmazta meg a képviselő. “A lakótelepek bevonása a parkolóövezetekbe jó ötlet, de nem fog eredményt hozni. Több parkolóházra, parkoló létesítményre van szükség” – jelentette ki Kovács László, aki ezután Pollreisz Balázshoz intézett pár gondolatot az albérletek működéséről. Pollreisz Balázs ugyan már kifutott az idejéből, de Szeles Szabolcs így is szót adott neki. Pollreisz Balázs azt mondta: a nem fideszes képviselőkön múlik, hogy elfogadják-e ezt a javaslatot.

Bárány István szintén szót kért, aki pontosítást kért: a javaslatban szereplő temetődíjakra kell érteni a további 20 százalékos emelést, amit Borsi Róbert javasolt? Szeles Szabolcs bólintással jelezte, hogy jól érti a képviselő a módosító javaslatot.

Az alpolgármester Prédl Antalt, a Győr-Szol igazgatóját kérte fel a felmerült kérdések megválaszolására. Az igazgató elmondta: a fizetős parkolás kialakítása nem díjbeszedés vagy díjemelés, hanem egy parkolási koncepció kialakítása, amelynek része a fizetős parkolás is. Amennyivel nő a járműállomány, annyival több parkolóhelyet nem tud egy város sem biztosítani – szögezte le Prédl Antal. A díjkialakítással arra is ösztönözzük az autótulajdonosokat, hogy vegyél figyelembe a közösségi közlekedési formákat is – tette hozzá az igazgató.

A szociális bérlakás szó nagyon megtévesztő lehet, sokszor ezek nem szociális alapon kerültek oda, ahova kerültek, ezt rendezni kell – szögezte le Szeles Szabolcs.

Borsi Róbert húsz százalékos további emelési javaslatát elfogadták a képviselők, 13 igen, 1 tartózkodás, 1 nem mellett fogadták ezt el. Ezután a módosított javaslatot 14 igen, 1 nem mellett elfogadta a javaslatot.

13:48 – Az ötös napirendi pontban a nagytérségi hulladékgazdálkodásról kapnak tájékoztatást a képviselők. A beszámoló alapján a projekt rendben halad, várhatóan jövő év nyár végére valósul meg teljes mértékben.

Szabó Jenő képviselő kért szót, aki megköszönte a résztvevők munkáját, a képviselők ezután elfogadták a napirendi pontot.

13:49 – A hatos napirendi pontban a Győr Projekt Kft. könyvvizsgálójáról szavaznak a képviselők, valamint a GYHG számára nyújtott tagi kölcsön vissza nemfizetéséről.

Pollreisz Balázs kért szót. A GYHG-vel kapcsolatban kérdezte a képviselő, hogy mi változott a 2 évvel ezelőtti tervezettekhez képest a céggel kapcsolatban, valamint azt kérdőjelezte meg, hogy miért nem győri könyvvizsgálót keresett a város? Ezután némi meglepetésre felszólalt Körmendi Edit, akit a városi cégek könyvvizsgálatával bíztak meg, aki elmondta: 1996 óta dolgozik a szakmában, győri kötődése is van, így alkalmasnak tartja magát a munkára, amivel a város megbízta.

Ezután a képviselők elfogadták a javaslatot.

13:58 – A hetes napirendi pontban önkormányzati cégek és gazdálkodó szervezetek működési költségeiről szavaznak a képviselők, ezeknek része például a Győr-Szol és a Pannon-Víz is. Észrevétel nem érkezett, a képviselők elfogadták a javaslatot.

A nyolcas napirendi pontban több önkormányzati ingatlan ajánlati árát módosítják a képviselők elfogadták a határozatot.

A kilences napirendi pontban városi ingatlanok értékesítéséről szavaznak a képviselők.

14:01 – A tízes napirendi pontban a győri útkezelő intézményvezetőjéről szavaznak a képviselők. Érvényes pályázatot az eddig helyettesként vezető Máthé-Tóth Péter adott be. Kérdés, hozzászólás nem érkezett, a szakembert egyhangú igennel szavazták meg a képviselők a szervezet élére.

A tizenegyes napirendi pontban óvodák vezetőiről döntenek a képviselők, egyik esetben sem érkezett kérdés, a képviselők elfogadták a határozatokat.

A tizenkettes napirendi pontban a győri bölcsődei intézményhálózat szervezeti struktúráját alakítják át, illetve korábbi adatokat aktualizálnak az alapító okiratban, kérdés itt sem érkezett, elfogadták a javaslatot.

A tizenhármas napirendi pontban hasonlóan az előzőhöz, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat okiratát módosítják, itt szintén kérdés nélkül fogadták el a javaslatot.

A tizennégyes napirendi pontban a fenti két szervezet tavalyi évi szakmai munkájának beszámolóját fogadják el a képviselők.

Dr. Pergel Elza kért szót. “Olyan mértékben és olyan részletekben fejtette ki mindkét intézmény a munkáját, amihez nincs mit hozzáfűzni” – emelte ki az alpolgármester, aki megköszönte minden résztvevő munkáját. A gazdasági helyzet nehézsége miatt fegyelmezett gazdálkodással, kevés létszámmal teljesített mindkét intézmény, osztályon felül – szögezte le dr. Pergel Elza. Az idősekről való gondoskodás kiemelt feladat. Nem egyszerű 50, 60 felett helytállni, és mindkét intézmény olyan embereknek segít, akik elesettek, magányosak, és nem akármilyen színvonalon és módon segítenek nekik mindkét helyen – hívta fel a területért felelős alpolgármester a figyelmet.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea kért szót, aki szintén megköszönte az érintett szakemberek munkáját, a tavalyi évben mindenki erőn felül teljesített – mondta a képviselő.

Bárány István is megköszönte mindkét szolgálat munkáját, ahol sokrétű feladatokat látnak el.

Pollreisz Balázs kért szót, aki kiemelte: olyan munkát végeznek ebben a városban, amit nagyon kevesen vállalnak, ráadásul teszik ezt hatalmas létszámhiány mellett. A képviselő külön kiemelte: őhozzá nem érkezett olyan panasz, ami az ellátás minőségéről szólt volna.

A képviselők ezután elfogadták a beszámolót.

14:15 – A tizenötös napirendi pontban a Bekk Snooker Klub Alapítvány támogatásáról szavaznak, ahol többek között Nagy Erik is versenyzik. Egyszeri, 100 000 Ft-os támogatásról van szó. Kérdés nem érkezett, a képviselők elfogadták a javaslatot.

A tizenhatos napirendi pontban a Boogiefeszt szervezőit támogatják a polgármesteri keret terhére. Kérdés nélkül ment át a javaslat ebben az esetben is.

A tizenhetes napirendi pontban a közgyűlés a saját, következő félévre szóló munkatervét tárgyalja, kérdés nem érkezett, egy elírás miatt tett csak módosítási javaslatot Szeles Szabolcs, amellyel együtt elfogadták a javaslatot.

A tizennyolcas napirendi pont korábban már megszavazott rendeletek végrehajtásáról számol be, kérdés nélkül fogadták el a képviselők.

A tizenkilences napirendi pont a polgármesterre átruházott hatáskörű döntésekről szóló beszámoló. Hozzászólás nem érkezett, egy tartózkodás mellett elfogadták a képviselők a beszámolót.

A húszas napirendi pontban pedig a bizottsági döntésekről szavaznak a képviselők, többek között a Győr Projekt Kft. és a Xantus János Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft., a Győr-Szol, és a GYHG tavalyi évi beszámolója, kérdés itt sem érkezett.

A huszonegyedik napirendi pontot zárt ülésen tárgyalják a képviselők, az Újvárosi Művelődési Ház igazgatói munkakörének betöltéséről szavaznak.

A napirendi pontok után bejelentés, kérdés nem hangzott el, a következő közgyűlés várhatóan szeptember 27-én lesz majd – zárta le az eseményt Szeles Szabolcs.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #híradó | #közgyűlés | #önkormányzat | #városháza |
likeold
a fb oldalunkat