Elhunyt Baranyai Béla a legendás közös képviselő

Győr+
2022.06.25. 09:58

Szinte az egész város ismerte Baranyai Bélát, aki nemcsak hosszú évtizedek óta volt közös képviselő, hanem borászkodott, közösséget épített és mindene volt a kertészkedés. 80 éves korában, váratlanul ment el, búcsúzni sem volt ideje…

Baranyai Béla 1942. február 16-án született Szilben. Tanulmányait a győri Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskolában folytatta, ahol erősáramú technikusként végzett. 1969-től 1990-ig a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat (GYÁÉV) művezetője, majd fő művezetője volt. Nyugdíjba vonulását követően vállalkozóként dolgozott a villamosipari szakmában.

1981-ben megválasztották az Ikva utca 15., 17., 19., 21. közös képviselőjének, mely munkáját azóta töretlen lendülettel, becsülettel és a lakók teljes megelégedésére végezte. Közös képviselői tevékenységének tavaly ünnepelte 40 éves jubileumát.

2013-ban vehette át a Győr városa által alapított Marcalváros Szolgálatáért díjat, az általa képviselt társasház pedig 1 alkalommal arany-, 2 alkalommal ezüst- és 1 alkalommal bronzérmet szerzett a „Szép környezet – Jó közérzet” című városi környezetszépítő programban. Néhány hónappal ezelőtt Győr városa ezüst emlékéremmel ismerte el munkáját.

Szabadidejében szívesen borászkodott, örömmel látta vendégül a környéken élőket, közösséget épített és ápolta az emberi kapcsolatokat. Mindig hitt a beszélgetés erejében, a digitalizációt csupán hasznos eszköznek tartotta ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson, hogy ne merüljenek feledésbe azok az értékek, amelyeket ő képviselt. Közös képviselőként és magánemberként is. Palackozott borait a legnagyobb büszkeséggel adta a szerinte arra érdemeseknek, viszonzást nem kért soha, de ha valaki dicsérte a nedűt, arcán széles mosollyal és további palackokkal hálálta meg a kedves szavakat. Éltette a tenni akarás, a közösségért végzett munka és mert Győrre mindig úgy gondolt, mint egy valóságos ékszerdobozba. A ládika legdrágább kincseit pedig az Ikva utca rejtette, amit soha nem szégyellt kimondani. Igazi lokálpatriótaként állt ki az általa képviselt lakókért, házakért. S ha mindez még nem lett volna elég, lelkes tagja volt a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének, ahol ismét igaz barátokra és építő közegre lelt.

A Győr+ Rádió Kertbarát című műsorának állandó vendégeként szeretettel beszélt a kertről és mindarról, amelyet a megfelelő növénygondozás adhat a gondos gazdának. Lelkesedését a stúdióba is magával hozta, soha nem fogyott ki a történetekből és a saját tapasztalatai alapján szerzett tanácsaiból.

Baranyai Béla váratlanul ment el, búcsúzni sem volt ideje… Köszönünk neki mindent és ígérjük, szellemét és munkásságát megőrizzük.