Ízfaktor – Kovászos uborka krémleves ropogós kolbászmorzsával

Hatt Róbert - Kárpát Zsolt Fotó: Marcali Gábor
2025.07.17. 19:30

Ahogy beköszönt a nyári forróság, mindannyian vágyunk valami igazán frissítőre. A hőségben nincs is jobb egy jól behűtött kovászos uborkánál – de mi lenne, ha ez a klasszikus, savanykás finomság most új köntösben érkezne az asztalra? Egy könnyű, selymes krémleves formájában, ami egyszerre hűsít és feldobja a nyári étkezéseket.

Ahogy beköszönt a nyári forróság, mindannyian vágyunk valami igazán frissítőre. A hőségben nincs is jobb egy jól behűtött kovászos uborkánál – de mi lenne, ha ez a klasszikus, savanykás finomság most új köntösben érkezne az asztalra? Egy könnyű, selymes krémleves formájában, ami egyszerre hűsít és feldobja a nyári étkezéseket.

A kovászos uborka készítése talán minden magyar háztartásban generációról generációra öröklődik. A titka egyszerű: jó uborka, napfény, sok friss kapor, fokhagyma és egy szelet ropogós héjú kenyér. Egy nagy dunsztos üveg aljára kerül a kenyér fele, rá kapor és fokhagyma, majd szépen sorban a megmosott, hosszában bevagdosott uborkák. Végül a tetejét újra kaporral és kenyérrel zárjuk, és felöntjük a sós vízzel (literenként 6 dkg sóval). Néhány nyári nap, és a kovászos uborka magától elkészül – nincs más dolgunk, mint leszűrni és hidegre tenni.

A következő lépés már a kreativitásé: ebből a friss kovászos uborkából készül a krémleves, amely egy csipet cukortól, egy kanál tejföltől és az olívaolajtól válik igazán bársonyos állagúvá. A trükk, hogy az olívaolajat csak lassan csorgatjuk a turmixba, hogy a leves szép fényes és selymes legyen.

A leves lelke azonban a feltét – a textúrák játéka adja meg az igazi különlegességet. A füstös kolbászt vékony szeletekre vágjuk, serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd teljesen kihűtve morzsalékosra turmixoljuk. A tányér aljára apró kockákra vágott kovászos és friss kígyóuborkát teszünk, amit friss kapor és petrezselyem tesz még illatosabbá. Egy kanál lágy tejföl, egy kevés kolbászmorzsa – végül köré öntjük a jéghideg, selymes levest.

Ez a leves nem csupán frissít, hanem meg is lep: a savanykás uborka, a füstös kolbász és a selymes tejföl együtt olyan ízélményt ad, ami felér egy nyári gasztrokalanddal. Egy hűvös teraszon, egy pohár fröccsel vagy házi limonádéval tökéletes ebéd lehet – vagy könnyű vacsora, amikor már mindenki elbújt a nap elől.

Egy biztos: a hagyományos kovászos uborka még sosem volt ennyire modern és elegáns formában tálalva. Bátran próbálják ki, kísérletezzenek ízekkel, fűszerekkel, és hűtsék be jó alaposan – mert ez a leves hidegen az igazi!

Kovászos uborkához:
2,5-2,8 kg kovászolni való uborka
6 dkg só /liter vizenként
Egy nagy csokor kapor
8 gerezd fokhagyma
3-4 szelet fehér kenyér

Krémleveshez 5 főre:
0.5 kg kovászos uborka
0.2 kg hámozott kígyóuborka
1 csokor kapor
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál cukor
0.1 liter extra szűz olívaolaj
1 evőkanál tejföl
0.3 liter kovászos uborka lé
0.3 liter zöldség alaplé vagy víz
0.25 kg füstölt kolbász

Kapcsolódó témák: #főzés | #Főzőműsor | #Ízfaktor | #recept |