Címke: megemlékezés
Hirdetés
Németh Boglárka 2024.04.13.

24-szer a pokolban

1944. április 13-án több mint 500 halálos áldozatot követelő bombatámadás érte Győrt. Egész nap zajlottak a megemlékezések városszerte, a főhajtás pedig a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nagyszabású kiállításmegnyitójával ért véget, ahol 24-szer a pokolban, Győr II. világháborús bombázásai címmel nyílt tárlat.

Németh Boglárka 2024.04.13.

Kőváros, kőemberek: főhajtás a bombatölcsérnél

A Kőváros, kőemberek emlékműnél is fejet hajtottak a 80 éve történt bombatámadások áldozataira emlékezve, szombaton. Az emlékparkot Rosta S. Csaba építész tervezte, ami egy becsapódó bombát és a maga után hagyott pusztítást ábrázolja Révfaluban. Az építész sokat beszélgetett a révfalusiakkal az őket ért háborús veszteségekről, ekkor ismerte meg Dániel Gyulát, az egyik túlélőt, aki 1944. április 13-án nem ment be a torkos kerti bunkerbe - ahol számos ember vesztette életét - hanem gyermekként, akkor még nem értette, mi történik, szinte csodálta a pusztítást, így élte túl a légicsapásokat.

Németh Boglárka 2024.04.13.

A bombázás áldozataira emlékeztek

1944. április 13-án minden győri élete megváltozott. Napra pontosan nyolcvan éve, a délelőtti órákban érték halálos bombatámadások városunkat. Délelőtt a Nádorvárosi Köztemetőben, az emlékműnél hajtottak fejet a város vezetői, a fegyveres testületek és Győr múzeumának vezetői.

Németh Boglárka 2024.04.13.

80 éve bombázták Győrt – erre emlékeztek az MCC-ben

Győr amerikai bombázásának 80. évfordulójára emlékeztek a Matthias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjában péntek este. A szövetséges légierő által elkövetett háborús bűnökről, az 1944. április 13-án történt légicsapás hatásairól beszélgetett dr. Gali Máté kutatótanár, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyétől, Rosta S. Csaba építészmérnök, a RAS Design Kft. ügyvezetője és Nagy Róbert helytörténész, a gyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója.

Földvári Gabriella 2024.04.03.

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek a hősökre

Hálaadó szentmisét tartottak Győr töröktől való visszafoglalásának emlékére szerdán este a Szent Ignác Bencés Templomban a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága részvételével és szervezésében.

J. Kovács Andrea 2024.03.22.

Békében élni a vízzel

A víz világnapját 1992 óta rendezik meg minden év március 22-én azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Az emléknap egyik ötletadója egyébként az a világszerte elismert Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor volt, aki éppen csütörtökön tartott érdekes előadást a Széchenyi István Egyetemen.

P. Csapucha Adrienn 2024.03.15.

Március miértjei

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából a Honvéd ligetben kezdődött az ünnepségsorozat Győrben. Az eseményen dr. Dézsi Csaba András köszöntötte a megjelenteket, majd a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti intézet színészhallgatói adták elő műsorukat. A főhajtás a hagyományokhoz hűen a díszalegység felvonulásával a Városháza téren folytatódott.

Hirdetés