Címke: megemlékezés
Hirdetés
Zombai-Kovács Ákos 2023.03.22.

Víz Világnapja: mindenkinek van tennivalója

Az idei Víz Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban, hangzott el a Víz Világnapja alkalmából, Győrben tartott megemlékezésen is. A folyók városában szokás szerint az 1954-es árvízi emlékműnél tisztelegtek és koszorúztak, többek között a város, az ÉDUVIZIG, a Pannon-Víz és a Hild Technikum képviselői.

Földvári Gabriella 2023.03.15.

Ünnepi beszéd és koszorúzás a Honvéd ligetben

Március 15-e azt üzeni a mai nemzetnek, hogy összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek, így Győrben is – hangzott el az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékező ünnepségen a Honvéd ligetben.

Győr+ 2023.02.16.

Karl Erik Böhnre emlékeztek

A legutóbbi Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt a Győri Audi ETO vezetősége, szurkolói klubja és a szurkolói baráti társasága megemlékezett néhai vezetőedzőjéről, Karl Erik Böhnről, aki kilenc évvel ezelőtt hunyt el súlyos betegségben.

Németh Boglárka 2023.02.05.

Kisfaludy Károlyra emlékeztek

235 éve, 1788. február 5-én született Kisfaludy Károly költő, drámaíró és festő. A Győrhöz közeli Téten látta meg a napvilágot, majd később a győri Bencés Gimnáziumba járt. A reformkori irodalmi élet fő szervezője, az Aurora szerkesztője, az Aurora-kör elindítója, a magyar novella egyik első meghonosítója, akire a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Alapítványa, a városvezetés és a színészek közösen emlékeztek.

Pécskai István 2023.01.25.

Fehér Miklósra emlékeztek

Immáron 19 éve nincs köztünk a tragikus sorsú Fehér Miklós. A Győri ETO labdarúgócsapatának korábbi klasszisa 2004-ben, a portugál Benfica játékosaként a pályán lett rosszul, és esett össze: megállt a szíve. Sajnos az orvosok hiába küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni. Emlékét azóta nemcsak Győrben, hanem Portugáliában is őrzik.

J. Kovács Andrea 2023.01.12.

Szentmise a hősökért, áldozatokért

A győri székesegyházban szentmisével emlékeztek a nyolcvan évvel ezelőtti tragédiára. Mint ismeretes, 1943. január 12-én a keleti frontra küldött 2. magyar hadsereg gyakorlatilag megsemmisült a Don-kanyarban. Az óriási túlerő, az embertelen körülmények és nem megfelelő felszerelés következtében mintegy ötvenezer katona vesztette életét, majdnem ugyanennyien megsebesültek, a hadifogságba esettek száma pedig elérte a huszonnyolcezret.

HAK 2022.12.07.

Ma lenne 85 éves Szilágyi István

A közkedvelt és Győrhöz is szoros szálakkal kötődő színművész sajnos nem élhette meg ezt a szép kort, tragikus halált halt 82 éves korában. Mindenki Pityi bácsijára emlékezünk ma.

J. Kovács Andrea 2022.11.18.

Aki mindenét szétosztotta

Árpád-házi Szent Erzsébetre, a középkor legismertebb és legkedveltebb szentjére emlékeztek Újvárosban, a róla elnevezett templom előtt.

J. Kovács Andrea 2022.11.17.

A Torkos-kastély áldozataira emlékeztek

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1944. november 17-én egy 600 kilós bomba találta telibe a révfalui Torkos-kastélyt. Mivel tágas pincéje óvóhelyként szolgált a környékbelieknek a légiriadók idején, ezen a napon is sokan kerestek itt menedéket.

Hirdetés