A bombázás áldozataira emlékeztek

Németh Boglárka Fotó: Ács Tamás
2024.04.13. 15:27

1944. április 13-án minden győri élete megváltozott. Napra pontosan nyolcvan éve, a délelőtti órákban érték halálos bombatámadások városunkat. Délelőtt a Nádorvárosi Köztemetőben, az emlékműnél hajtottak fejet a város vezetői, a fegyveres testületek és Győr múzeumának vezetői.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédében emlékeztetett, ugyanilyen fényes, kellemes tavaszi nap volt 80 éve is, amikor a mit sem sejtő győriek munkába és iskolába mentek. 11 óra után néhány perccel megszólaltak a szirénák, ötven perccel később pedig elkezdődött a pusztítás.

A Rába Vagon-és Gépgyár szinte megsemmisült, a Szeszgyárat is lebombázták és számos más üzemet is a városban, de templomok és a belváros sem maradtak ki a gyújtó és robbanó bombákból. Fontos, hogy emlékezzünk, mi szerencsések vagyunk, mert ahhoz a generációhoz tartozunk, akik nem éltek meg személyesen háborút. Természetesen tisztelet azoknak a kivételeknek, akik túlélték gyermekként a bombázásokat és a háborút, hadiárvákká váltak közülük sokan, és ma is itt élnek közöttünk. Fontos, hogy gondoljunk rájuk, hogy meghallgassuk őket, hogy velük is beszélgessünk és fontos az, hogy ők is segítsenek feldolgozni azokat a traumákat, amiket Győr város életében ez az esemény okozott nyolcvan évvel ezelőtt. Nem csak azért fontos, mert a történelmi emlékezet egy város életében meghatározó a jövő tekintetében is, hanem azért is nagyon fontos, mert tőlünk 300 km-re ma is háború van“- hangsúlyozta a város első embere, aki arról is beszélt, hogy humanistaként fontosnak tartja a békét, orvosként pedig úgy fogalmazott, hogy “nincs fontosabb az emberi életnél”.

Hozzátette: teljesen mindegy, hogy milyen ideológia mentén kezdődik és folyik egy háború, ott emberek halnak meg, ezt pedig semmilyen ideológia vagy politikai viszály nem írhatja felül.

“Ezért hirdetjük mi is, én is azt nap, mint nap, hogy békét kell teremteni és azt, hogy azt a békét, ami Győrben van meg kell tartanunk. Mindez pedig kizárólag rajtunk múlik. Én kérek mindenkit, hogy törekedjünk arra, hogy Győrben ez a béke megmaradjon és hirdessük azt, hogy mi győriek a tapasztalatainkból tanulva, a drámáinkat átélve, nem kérünk a háborúból”- zárta gondolatait a polgármester. 

A városvezetőt dr. Reisner Ferenc, általános püspöki helynök, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora követte, aki imádkozott a háborúban elhunyt testvéreinkért. “Irgalmazz nekik és adj megnyugvást örök országodban. Kegyelmedbe ajánljuk őket Urunk, Istenünk, ismerd el őket teremtményeidet hozzátartozónak, ne emlékezz vétkeikre, melyeket a meggondolatlanság zavarában vagy rossz kívánságok hevületében követtek el” – fohászkodott a püspök.

Ezt követően Szina Kinga és Jáger András, a Győri Nemzeti Színház színművészei adták elő megható műsorukat melyben háborús dalok, valamint a győri bombázás idejében készült naplóbejegyzések hangzottak el. 

Az esemény végén az emlékműnél a város képviselői, a civil szervezetek, fegyveres testületek és a Rómer Flóris Múzeum vezetői helyezték el az emlékezés virágait. 

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #bombázás | #galéria | #megemlékezés |