„Mert egy vérből valók vagyunk”

Földvári Gabriella Fotó: MekliZ Fotó
2024.06.04. 14:41

Ünnepi megemlékezést tartottak kedden délelőtt a nemzeti összetartozás napja alkalmából az Országzászló-emlékműnél, ahol beszédet mondott Szeles Szabolcs alpolgármester és dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, majd postagalambokat reptettek a béke, az összetartozás jelképeként.

1920. június 4-én a történelmi Magyarországon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban, hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbócra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek. Idén 104 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre, több mint 80 várost vesztettünk el.

A Magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június negyedikét a nemzeti összetartozás napjává, kinyilvánítva, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság”.

Szeles Szabolcs úgy fogalmozott: ezen a napon nem gyászt ülünk, nem a veszteségeinket siratjuk, hanem az összetartozásunkat ünnepeljük, mert a határok elválaszthatnak ugyan egymástól, de a szívünk és a lelkünk soha nem szakadhat szét, az egybeforrt szíveket, lelkeket nem lehet szétszakítani.”

Az alpolgármester beszélt a migrációs válságról, a pandémiáról, az energiaválságról, a háborúról is, majd a jövőről szólva elmondta: „Sorsfordító időket élünk, a következő fél évben Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, ez alkalmat ad arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a nemzeti kisebbségek és a béke ügyére. Választásokra is készülünk, ahol elmondhatjuk, ebből a háborúból ki kell maradjunk, a békére kell törekednünk! Helyi választásokra is készülünk, ahol szintén elmondhatjuk, hogy mi, győriek nem kérünk a gyűlölködésből, az uszításból, hanem a tudatos, következetes építő munkát választjuk. Győr sikeres és eredményes 4 éves időszakon van túl, amit folytatni kell a következő években is!” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Végül Szeles Szabolcs beszélt arról is, hogy a nemzet határai nem esnek egybe az ország határaival. „Ezen senki és semmi nem változtathat, hiszen összetartozunk, mert egy vérből valók vagyunk!”

Dr. Hájos Zoltán többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy: „közösen, összefogva építsünk egy olyan jövőt, ahol minden magyar megtalálja a helyét, ahol a nemzetünk értékei, hagyományai tovább élnek, ahol a fiatal generációk is büszkén vallhatják magukat magyarnak, hiszen ahogy mondani szokták: a jövő Győrben is épül!”

A polgármester reményét fejezte ki, hogy megegyezés, egyezmény születhet a kettős állampolgárság tekintetében arról, hogy a felvidéki magyarok a szlovák állampolgárságuk mellett honosítással megszerezhetnék a magyar állampolgárságukat. Valamint köszönetet mondott a Magyar Kormánynak és Győrnek is a sok támogatásért, az anyagi segítségből óvodák, templomok újulhattak meg.

Az ünnepi műsorban közreműködött Bakos-Kiss Gábor és Agócs Judit, a Győri Nemzeti Színház művészeti, a Cifra Műhely és a Hoppáré Zenekar.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos