Címke: hagyomány
Hirdetés
J. Kovács Andrea 2024.05.24.

Látogatóban az Obsitos Dalárdánál

A Győri Obsitos Nosztalgia Dalárdánál járt látogatóban dr. Dézsi Csaba András péntek délután a „Beszélgess a polgármesterrel!” sorozat részeként.

Szöveg és fotó: Venesz Klaudia 2024.04.30.

Ménfőcsanakon is áll a májusfa!

A néphagyomány őrzése, értékeink megtartása és megismertetése a következő generációval – ez sarkallta a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület tagjait arra, hogy 2024-ben is felállítsák Ménfőcsanak májusfáját.

Győr+ 2024.04.10.

Családi emlékezet – nemzeti emlékezet

Petri Lukács Ádám tartott előadást a győri MCC-ben, melynek keretében a családi irodalom meghatározó szerepéről, illetve a nemzet fontosságáról és szeretetéről beszélt. A közíró mesélt személyes, családi történeteiről és e visszaemlékezéseivel közelebb hozta a hallgatóságot az irodalomhoz, amely a „saját őseink mivoltának tükrében” is fontos szerepet tölt be.

Szerző és fotó: Venesz Klaudia 2024.04.01.

Finomodtak a locsolós hagyományok

Nem is olyan rég még a locsolóbálból indultak locsolni a fiúk, manapság azonban kicsit komótosabban szedik össze magukat, és járnak házról házra a csobolyósok is.

Venesz Klaudia 2024.04.01.

Kiöntötték a gyirmóti lányokat

A húsvéti ünnepkör leglátványosabb hagyománya a középkorból hozott locsolás. A megtisztulást hozó öntést a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület kezdte Gyirmóton.

P. Csapucha Adrienn 2024.03.24.

„Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget…”

Győrben kiemelten fontos a hagyományok, népszokások ápolása, azoké is, melyeket országszerte is csak elvétve tartanak. Ilyen a téltemetés régi rituáléja, a húsvéti ünnepkörhöz tartozó kiszebáb égetés, melyet a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében, a Csobolyó Néptáncegyüttes fantasztikus előadásában eleveníthettünk fel március 24-én, Virágvasárnapon.

P. Csapucha Adrienn 2024.03.22.

Fenevadak felvonulása – tavaszi zsongásban Győr

Beindult a tavasz és ezt bizony nem csak a bőrünkön érezzük, pezseg a kulturális élet Győrben. A Húsvéti Vásár kavalkádja is elstartolt az elmúlt napokban, a sorozat egyik látványos eleme pedig a péntek délutáni, belvárosi felvonulás volt. Mi is ott voltunk, nem hagyhattuk ki a vidám vigasságot.

Földvári Gabriella 2024.03.10.

Kolonics Péter: a generációváltás nehézségeivel küzdünk

Kolonics Péter Norbert, a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a közelmúltban vehette át a Nemzetiségekért díjat dr. Dézsi Csaba András polgármestertől a lengyel–magyar kapcsolatok és hagyományok ápolásáért.

P. Csapucha Adrienn 2024.01.25.

Ez nem fast fashion, ez a mesés divat Aurorával

Ha valaki szenvedélyesen éli meg munkájának minden pillanatát, az Németh Hajnal Aurora. A győri kötődésű képzőművész visszatért szülővárosába és olyan divatbemutatót varázsolt a Zichy-palotába, melyet jó ideig emlegetni fogunk. Talán az idők végezetéig, mint a mesékben a szerelmet…

Hirdetés