Címke: hagyomány
Hirdetés
Havassy Anna Katalin 2023.03.18.

„Az arrabonás melegszendviccsel tisztelegni is szeretnék a kollégák előtt”

Győrben fogalommá vált a gombakrémes melegszendvics, amelyet Pető István, Venesz József-díjas mesterszakács alkotott meg és tálalt először. Azóta eltelt vagy 40 év, és az Arrabona Ételbár is bezárt. Viszont lelkes győri vendéglátósok nem hagyják feledni azt az ízt, amelyért oly sokan rajonganak. Tóth László is azt vallja: meg kell őrizni a múltból, ami igazán a miénk.

J. Kovács Andrea 2023.01.18.

Januári időjósló hiedelmek

2023-ban nem hozta meg a fagyot Piroska sem. Eleink időjárásjelző napnak tartották január 18.-át. A népi megfigyelések szerint ugyanis, ha ilyenkor fagy, még negyven napig kitart a hideg, ellenkező esetben közeleg a tél vége.

Győr+ 2022.12.12.

Hagyományos szalagavató az Audi iskolában

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes szalagavatót tartottak a 2023-as érettségiző évfolyam számára. A győri intézményben a magyar hagyománynak megfelelő ünnepséggel indították útra a két végzős osztályt egy új életszakasz felé. A szalagavató jelképezi a diák évekből a felnőtt életbe történő átmenetet. A diákok már a tanév eleje óta lelkesen készültek erre a különleges napra, hogy a gondosan összeállított ünnepi programmal mindenki számára felejthetetlenné tehessék az estét.

Győr+ 2022.11.04.

Hagyományokkal és népszokásokkal teli november

Ahogy haladunk végig az év napjain, úgy jönnek elő a színesebbnél színesebb hagyományaink és népszokásaink. Az ősz utolsó hónapjához, a novemberhez érve is fel tudunk idézni jó néhányat ezek közül.

Győr+ 2022.11.01.

Üzenet a halottaktól

Mindenszentek és halottak napja - az őszi ünnepkör fontos állomásai ezek a napok, az elmélyülés, a múlt megőrzésének és az elhunytakról való megemlékezés ideje.

Győr+ 2022.10.06.

Ma is élteti a valétálás hagyományát a SZE mosonmagyaróvári kara

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán idén októberben is átélhetik az évszázados múltra visszatekintő, mára már a Győr-Moson-Sopron megyei értéktár részét képező valétálást. Az október 15-i esemény apropójából az egyik leglátványosabb gazdászhagyományt elevenítjük fel.

Földvári Gabriella 2022.09.03.

Misztikus hős a magyarság szimbólumaival

A székely himnusz elnevezésű emlékművet, mely Csaba királyfit ábrázolja, és Lebó Ferenc szobrászművész készített, szeptember 6-án 11 órakor avatják fel, a Simor János püspök téren.

Kárpát Zsolt 2022.08.26.

Daloltak, nótáztak a szépkorúak

Győrben tartották meg a Nyugdíjas Dalosok és Nótakedvelők 21. országos találkozóját. A rendezvény házigazdája már évek óta a Győr- Moson-Sopron Megyei Pannon Nyugdíjas Egyesület, az eseményre idén a 29 versenyző mellett közel 150 szépkorú érkezett. Az amatőr énekesek két kategóriában állhattak színpadra és profi zsűri előtt csillogtathatták meg tehetségüket.

Hirdetés