Címke: hagyomány
Hirdetés
J. Kovács Andrea 2023.01.18.

Januári időjósló hiedelmek

2023-ban nem hozta meg a fagyot Piroska sem. Eleink időjárásjelző napnak tartották január 18.-át. A népi megfigyelések szerint ugyanis, ha ilyenkor fagy, még negyven napig kitart a hideg, ellenkező esetben közeleg a tél vége.

Győr+ 2022.12.12.

Hagyományos szalagavató az Audi iskolában

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes szalagavatót tartottak a 2023-as érettségiző évfolyam számára. A győri intézményben a magyar hagyománynak megfelelő ünnepséggel indították útra a két végzős osztályt egy új életszakasz felé. A szalagavató jelképezi a diák évekből a felnőtt életbe történő átmenetet. A diákok már a tanév eleje óta lelkesen készültek erre a különleges napra, hogy a gondosan összeállított ünnepi programmal mindenki számára felejthetetlenné tehessék az estét.

Győr+ 2022.11.04.

Hagyományokkal és népszokásokkal teli november

Ahogy haladunk végig az év napjain, úgy jönnek elő a színesebbnél színesebb hagyományaink és népszokásaink. Az ősz utolsó hónapjához, a novemberhez érve is fel tudunk idézni jó néhányat ezek közül.

Győr+ 2022.11.01.

Üzenet a halottaktól

Mindenszentek és halottak napja - az őszi ünnepkör fontos állomásai ezek a napok, az elmélyülés, a múlt megőrzésének és az elhunytakról való megemlékezés ideje.

Győr+ 2022.10.06.

Ma is élteti a valétálás hagyományát a SZE mosonmagyaróvári kara

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán idén októberben is átélhetik az évszázados múltra visszatekintő, mára már a Győr-Moson-Sopron megyei értéktár részét képező valétálást. Az október 15-i esemény apropójából az egyik leglátványosabb gazdászhagyományt elevenítjük fel.

Földvári Gabriella 2022.09.03.

Misztikus hős a magyarság szimbólumaival

A székely himnusz elnevezésű emlékművet, mely Csaba királyfit ábrázolja, és Lebó Ferenc szobrászművész készített, szeptember 6-án 11 órakor avatják fel, a Simor János püspök téren.

Kárpát Zsolt 2022.08.26.

Daloltak, nótáztak a szépkorúak

Győrben tartották meg a Nyugdíjas Dalosok és Nótakedvelők 21. országos találkozóját. A rendezvény házigazdája már évek óta a Győr- Moson-Sopron Megyei Pannon Nyugdíjas Egyesület, az eseményre idén a 29 versenyző mellett közel 150 szépkorú érkezett. Az amatőr énekesek két kategóriában állhattak színpadra és profi zsűri előtt csillogtathatták meg tehetségüket.

Győr+ 2022.08.09.

Barokk belvárosi kirakatok

Városunk készül a Barokk Esküvőre, melyet pénteken és szombaton tartanak. A hagyományokhoz híven idén is korhű barokk ruhás dekorációk díszítik a belvárosi üzletek kirakatait.

Földvári Gabriella 2022.06.05.

Piros pünkösd napján…

A pünkösd a húsvét utáni 50. napon kezdődő, kétnapos keresztény ünnep, amikor a Szentlélek eljövetelét és ezzel együtt az egyház megalapítását ünnepeljük.

Hirdetés