Családi emlékezet – nemzeti emlékezet

Győr+ Fotó: MCC
2024.04.10. 09:45

Petri Lukács Ádám tartott előadást a győri MCC-ben, melynek keretében a családi irodalom meghatározó szerepéről, illetve a nemzet fontosságáról és szeretetéről beszélt. A közíró mesélt személyes, családi történeteiről és e visszaemlékezéseivel közelebb hozta a hallgatóságot az irodalomhoz, amely a „saját őseink mivoltának tükrében” is fontos szerepet tölt be.

A tanulságos és nagy hatással bíró előadáson a jelenlévők megtudhatták, hogy milyen reflexek és szokások szállnak nemzedékről nemzedékre észrevétlenül úgy, hogy az már hagyománnyá fejlődik az évtizedek folyamán.

Petri Lukács Ádám az előadás elején kitért arra, hogy a családi történetek és a családi beszélgetések szolgáltatják a nemzeti emlékezet fundamentumát. Saját munkássága legnemesebb részének és személyes missziójának azt tartja, hogy a nemzeti emlékezet tovább öröklődjön a következő generációkra is.

A közíró nagyon fontosnak tartja saját családi kulturális örökségét, melyből gyerekkorától részesült. Fontos történelmi emlékezetet őriz nagyszüleitől, leginkább az anyai nagymamájától, aki zsidó származása miatt nagyon sok meghurcoltatáson ment keresztül, számára azonban a nemzethez való kötődés, a családjától hozott tudás és hit erőt adott a mindennapi élethez. A nemzeti emlékezet jegyében kitért a helyi irodalom fontosságára is. Előadásában megemlékezett Galgóczi Erzsébetről, méltatta az ő művészi pályafutását és kiemelte ennek az örökségnek a nemzeti össztudásban és kultúrában betöltött szerepét. Véleménye szerint a hazai irodalom jeles képviselője volt Galgóczi Erzsébet, és az a tény, hogy ő győri volt, jól mutatja, hogy ebben a városban milyen erős szerepet játszott és játszik ma is a kultúra. Galgóczi Erzsébet munkássága példaként szolgálhat az új nemzedék számára.

Zárásként kiemelte az olvasás fontosságát annak érdekében, hogy a következő generációknak egy kollektív tudást és ismeretet lehessen továbbadni. Petri Lukács Ádám nagyon fontosnak ítélte, hogy a fiatalok ne csak az elektronikai eszközök használatát részesítsék előnyben, hanem ismerjék meg és szeressék a magyar irodalmi műveket.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2024. április 11-én 17:30-kor lesz, mely során Dr. Dézsi Csaba Andrással, Győr Megyei Jogú Város polgármesterével beszélgetnek Győr lehetőségei és kihívásai a 21. században címmel. Szeretettel várják az érdeklődőket!

Forrás: MCC

Kapcsolódó témák: #család | #hagyomány | #irodalom | #MCC | #példakép |