A gyomorrontástól a street foodig
Gasztronómiai túlzások és különlegességek a római korból
Gasztronómiai túlzások és különlegességek a római korból
Nagyon várták már a győriek azt a remek hírt, amely végül október 10-én megérkezett: a Bergmann Cukrászda Győr a belvárosi meghitt kis üzletét is újra megnyitja!
Tíz magyar étterem kapott Michelin-csillagot, derült ki a Michelin Guide francia étteremkalauz múlt heti bejelentésekor, amelyre Budapesten került sor. A gasztroturizmus terjedéséről, a legfontosabb jellemzőiről Labossa Lajossal, a Hunguest Zrt. kommunikációs és marketingigazgatójával beszélgettünk, aki számos érdekességet árult el a legendás Michelin-ajánlásról és -csillagokról is.
Szulák Andrea, Kern András, Csonka Pici és Markó Iván is vendége volt, Bujtor István pedig filmet forgatott itt. A Teátrumban házassággal végződő romantikus szerelmek is többször szövődtek.
Szombaton a tavalyi nagy siker után ugyanis ismét megrendezték a Káposztafesztivált, ahol a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.
Az ősz egyik legédesebb kincse a must, vagyis a frissen préselt szőlőlé, a bor alapanyaga. Ne keverjük össze az erjedésben lévő, enyhén szénsavas és tejszerűen zavaros murcival!
A mai napon indul és október 19-ig tart az őszi Országos Étterem Hét rendezvény, amelynek keretében országszerte több mit kétszáz vendéglő kínál többfogásos menüsorokat fix árakon.
Hatt Róbert séf az Ízfaktor konyhájában ezúttal lasagnét készített. Ha az olasz konyháról beszélünk, szinte mindenki arcán felderül a mosoly, amikor kimondjuk: lasagne. Bár elsőre a lasagne egy tipikusan olasz fogásnak tűnik, eredete több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori Görögországban már ismerték a „laganon” nevű lapos tésztát, amelyet később a rómaiak is átvettek, majd az évszázadok során finomodott a receptúra.
Nem visszük túlzásba a fogyasztását, pedig számos jótékony hatása mellett az íze is kitűnő. Az őszi piacon még válogathatunk a késői érésű szilvákban. Ha van hely a kamra polcán, érdemes néhány üveg befőttel gazdagítani az éléskamrát.
A hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg a Győri Halnapokat, amely rövid idő alatt nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek és a turisták kedvencévé vált. A Dunakapu tér három napon át telik meg a halételek illatával, a fesztiválhangulat vidámságával és a koncertek dallamaival. Az ősz legnagyobb gasztro-kulturális eseménye idén is bizonyította, hogy Győr nem véletlenül viseli a folyók, a horgászok és a halételek városa címet.