Címke: borászat
Hirdetés
Nagy Roland 2024.02.13.

A szőlőben télen sem áll meg a munka

A Pannonhalmi borvidék már nem csak a kiváló minőségű fehér borairól híres, a vörösborok is hozzák azt a szintet, hogy Magyarország legjobbjai között emlegethetik őket.

Herkely Ákos 2023.10.11.

Borban ász a Babarczi család

Babarczi Zsuzsanna és testvére Babarczi László látogatott a Mélyvízbe. Bemutatták a pannonhalmi borvidék zászlóshajóját, a Babarczi Szőlőbirtokot 1980-tól napjainkig.

Pécskai István 2023.08.25.

Bor: mennyiség helyett minőség

Különleges eseménynek ad otthont városunk: immáron tizenhatodik alkalommal kerül sor a Győri Bortörténelmi Napokra. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvény fő célja, hogy bemutassa Magyarország első számú borvidékeinek termékeit, s felhívja a figyelmet a kulturált és felelős alkoholfogyasztásra. Több mint ötven faháznál árulják a finomabbnál finomabb nedűket.

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn 2023.08.24.

Lámpásként világítanak a magyar borászat egén

10 év után ismét elnyerte az Év Pincészete Díjat a Pannonhalmi Főapátság, ezzel a térségünkben magas színvonalon működő pincészet lett az első hazánkban, amelyik másodszorra érdemelte ki a rangos elismerést. A kitüntetést csütörtökön ünnepélyes keretek között vették át a pincészet képviselői Pannonhalmán, ahol elhangzott az is: a szakrális értékeken alapuló intézmény lámpásként világít a magyar borászat egén.

Győr+ 2023.08.08.

Augusztus 20. előtt biztosan nem lesz szüret

Az augusztus 20-át követő hétre jósolják a szüret kezdetét a Pannonhalmi Borvidéken. Tavaly a szárazság, idén a sok csapadék okoz gondot a környék borászainak.

Győr+ 2023.07.03.

Megválasztották a vármegye legjobb borait

Győr-Moson-Sopron Vármegye legjobb fehérbora idén a Pécsinger Szőlőbirtok 2022-es Pannonhalmi Olaszrizlingje lett. A legjobb vörösbornak pedig a szakmai zsűri a Horváth Borászat Soproni Corvinus 2017-es Cuveé-jét választotta.

Ficsór Dávid 2023.03.20.

Édesanyjuk emlékét őrzi a díjnyertes vörösbor

Az egész régió számára nagy siker Babarcziék aranyérme. A Pannonhalmi Borvidék borászatának Marianum nevet viselő 2020-as vörösbora ugyanis a legmagasabb minősítést kapta, a Berliner Wein Trophy-n.

Földvári Gabriella 2023.01.24.

Átadta a stafétát a Ménfőcsanaki Kertbarát Kör elnöke

A Ménfőcsanaki Kertbarát Kört 34 évvel ezelőtt Pintér András és Szabadi János alapította a helyi művelődési házban, mintegy 80 lelkes hobbikertésszel, annak érdekében, hogy számukra különböző szakmai programokat szervezzenek. A klubot ez idő alatt Pintér András vezette, aki a napokban ünnepélyes keretek között adta át a stafétabotot Finta Csabának.

Németh Boglárka 2023.01.05.

A Cseri Pincészeté az egyik Magyar Bor Nagydíj

Nagy meglepetéssel kezdődött az újév a Cseri Pincészet számára. Fehér bor kategóriában a pannonhalmi borvidék 2019-es Septimus Rajnai Rizlingje nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt, 2022-es Magyar Bor Nagydíjat. Az MBK 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat, a nyerteseket pedig vakkóstolón választották ki. A verseny történetében először nyert pannonhalmi vidékről származó bor, melyre nagyon büszke a Nyúlon található pincészet szőlész-borásza, Cseri Barnabás is, aki elmondta, hogy egy németországi úton megismert technikát alkalmazott a bor elkészítésénél, ami láthatóan működött itthon is.

Ficsór Dávid 2022.08.02.

A borászokat is érinti a szárazság

Elég hektikus év az idei a Pannonhalmi Borvidéken szőlő szempontjából. Ezt mondta a Győr+ Médiának az egyik Győr környéki borászat vezető borásza. Cseri Norbert kifejtette, tavasszal a hideg miatt nagyon nehezen indult be a szőlő, a mostani szárazság pedig a szőlősgazdákat is érinti, vélhetően a szemek létartalma kisebb lesz az átlagosnál. A szakemberek szerint ismét biztosra vehető a megszokottnál korábbi Irsai Olivér szüret.

Hirdetés