A Cseri Pincészeté az egyik Magyar Bor Nagydíj

Németh Boglárka Marcali Gábor
2023.01.05. 12:00

Nagy meglepetéssel kezdődött az újév a Cseri Pincészet számára. Fehér bor kategóriában a pannonhalmi borvidék 2019-es Septimus Rajnai Rizlingje nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt, 2022-es Magyar Bor Nagydíjat. Az MBK 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat, a nyerteseket pedig vakkóstolón választották ki. A verseny történetében először nyert pannonhalmi vidékről származó bor, melyre nagyon büszke a Nyúlon található pincészet szőlész-borásza, Cseri Barnabás is, aki elmondta, hogy egy németországi úton megismert technikát alkalmazott a bor elkészítésénél, ami láthatóan működött itthon is.

“Kint láttam, hogy néhány bort úgy készítenek el, hogy hordóban érlelik viszonylag hosszan és ez a rizlingnél elég szokatlan nálunk, de gondoltam ha ott működik akkor megpróbálom itt is. Mi baj történhet? Csak rajnai rizlingből tisztán, csak a legjobb évjáratokban készítjük, amikor teljesen egészséges szőlőt tudunk behozni. A különbség a többi borhoz képest, hogy ezt spontán erjesztjük, de ebben nincs nagy mágia, mint egy kovászos kenyér vagy mint egy élesztős kenyér. Ez a bor ez a kovászos kenyér stílus inkább, itt a saját élesztőivel erjed ki a tétel és utána egy évig van hordóban, seprőn érlelődik és  utána kerül csak palackozásra” – ismertette Cseri Barnabás, a fiatal borász sok mindent megtanult a külföldi gyakorlatok során ezt a tudást pedig a családi pincészetként induló mára már országosan ismert borászatban kamatoztatja.

A Septimus szerinte a borkedvelők nagy kedvence lehet. “Szerettünk volna a rajnai rizlingből egy hosszabb sort felállítani, hogy meg tudjuk mutatni azt a fogyasztóinknak, hogy rajnai rizlingből mindenféle stílust el lehet készíteni, úgy hogy gyümölcsöstől az egyre komolyabb felé, római sorszámokkal vannak sorszámozva a tételek, a secundustól indultunk a kettestől és a Septimus az már majdnem a csúcskategória.” 

Az ifjú borász kiemelte: 2022 egy kihívásokkal teli év volt számukra egyrészt az energiaválság másrészt az aszály miatt. Mindezek mellett egyre nehezebb munkaerőt találni a szőlőbe, de évről-évre azért dolgoznak, hogy kiváló nedűk kerülhessenek a borospoharakba. 

A fehérbor a túlnyomó, bár elég sok kékszőlőnk van, tehát 45%-az ültetvénynek az kékszőlő, de nagyon sokból rozé készül, úgyhogy a vörösbor nálunk csak ilyen 25%. A fehérborból nagyon sokféle van, vannak házasításaink, nagyon sok rajnai rizlingünk, van sauvignon blanc-unk, úgyhogy szerintem mindenki kedvére válogathat a sortimentből”- emelte ki Barnabás. 

A Magyar Borszakírók Köre 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat, melyből a legjobb 12 közül egy vakkóstolón választották ki a nyerteseket. A verseny történetében először került díj a pannonhalmi borvidékre, a vörös borok közül pedig a villányi Günzer Tamás Pincészet 2019-es GT 50 Cuvée-je nyert.

Cseri Barnabás a Győr+ Rádió vendége volt. A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Kapcsolódó cikkünk: