Átadta a stafétát a Ménfőcsanaki Kertbarát Kör elnöke

Földvári Gabriella O. Jakócs Péter
2023.01.24. 09:14

A Ménfőcsanaki Kertbarát Kört 34 évvel ezelőtt Pintér András és Szabadi János alapította a helyi művelődési házban, mintegy 80 lelkes hobbikertésszel, annak érdekében, hogy számukra különböző szakmai programokat szervezzenek. A klubot ez idő alatt Pintér András vezette, aki a napokban ünnepélyes keretek között adta át a stafétabotot Finta Csabának.

Pintér András kertészmérnök, a kertbarát kör elnöke a Városháza Ezüst Emlékérmét vehette át ez alkalomból dr. Laczkovits-Takács Tímea önkormányzati képviselőtől „a ménfőcsanaki városrészben évtizedeken át kifejtett aktív és lelkiismeretes közösségszervező, valamint a helyi kertkultúra fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú szakmai tevékenységéért.”

A kertbarát kör az első civil szervezetként alakult meg és a mai napig a művelődési központ részeként működik. Az elmúlt évtizedekben a kertészet minden ágát felölelő – a zöldség-, a gyümölcs-, a dísznövénytermesztés, a borászat, valamint a feldolgozás témakörben –, színvonalas szakmai előadásokat, kertészeti bemutatókat, borversenyeket tartottak. „Mi, kertbarátok egymást is okítjuk, felügyeljük egymás tevékenységét, együtt örülünk a sikereknek, egy igazi barát kör kovácsolódott össze” – hangsúlyozta a leköszönő elnök. Az évek alatt a tagok elsajátították a kertészet tudományát, amelynek eredményeképpen gyönyörű virágoskertek születtek, virágzó szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztés jött létre a kertekben. Voltak, akik lemorzsolódtak, elhunytak, de mindig érkeztek újabb érdeklődők is a kertbarát körbe. „74 évesen, ebben az egészségi állapotomban, 34 év után úgy éreztem, át kell adnom az elnöki teendőket. Frissítésre, újításokra van szükség, remélem, Finta Csaba és az új vezetés is egyben fogja tudni tartani a kertbarát kört, és mindenki számára vonzóvá teszik a kertészkedést” – hangsúlyozta Pintér András.

Új elnök a ménfőcsanaki kertbarátkör élén

Finta Csaba, a korábbi alelnök vette át a Ménfőcsanaki Kertbarát Kör vezetését Pintér Andrástól. Az új elnök elsősorban a fiatalokkal szeretné megszerettetni a kertészkedést, emellett a nyersanyag feldolgozás, a pálinkafőzés témakörben kíván szakmai programokat szervezni.

Finta Csaba egy évtizede a kertbarátkör tagja, három éve alelnökként vett részt a munkában, így gyakorlatot szerzett a civil szervezet működésének irányításában. A tagság egyhangúlag elfogadta őt, miután megismerte programját.

Az új elnök abban látja a kertbarát kör jövőjét, hogy nyitni kívánnak a település felé, hogy meg szeretnék ismertetni a fiatalokkal a kertészkedés szépségeit, előnyeit. Ezért részt kívánnak venni a ménfőcsanaki eseményeken, rendezvényeken, bemutatókkal, kóstolókkal, előadásokkal kívánják felhívni magukra a figyelmet.

A kertbarát kör összejövetelire továbbra is a szakmában ismert és elismert előadókat hívnak meg, ahol ezentúl nem csak a kert művelésről lesz szó, hanem a megtermelt javak feldolgozásával kapcsolatban is tartanak majd tájékoztatókat. Az elmúlt időszakban a borászat kapott nagy hangsúlyt, amit mára már magas szinten művelnek a tagok, ezt bizonyítják a közel száz fős borversenyek is. „Most új irányt veszünk, mivel néhány éve már lehet Magyarországon is legálisan pálinkát főzni, ezért a cefrekészítés a pálinkafőzés témaköre fog előtérbe kerülni” – emeltei ki az elnök.

Finta Csaba azt mondja, érdemes csatlakozni hozzájuk, mert amellett, hogy szakmai ismereteket szereznek a résztvevők, megismerik a biztonságos zöldség- és gyümölcstermesztést, még jó baráti társaságba is kerülnek.

Az elnök szerint, főleg a mai árak mellett érdemes a kertünk akár csak egy kis szegletét is zöldség termesztésre megművelni. „A saját magunk által termelt növények finomabbak, egészségesebbek, hiszen mindenki arra törekszik, hogy minél kevesebb kemikáliát használjon” – hangsúlyozta a szakember.

Finta Csaba egyébként élelmiszeripari mérnök, a növény nyersanyagfeldolgozás a szakterülete, e mellett hobbikertész. A birtokán mindent megtermel ami a család asztalára kell, az alapanyagokat pedig a feleségével közösen dolgozzák fel.