Bor: mennyiség helyett minőség

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.08.25. 13:13

Különleges eseménynek ad otthont városunk: immáron tizenhatodik alkalommal kerül sor a Győri Bortörténelmi Napokra. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvény fő célja, hogy bemutassa Magyarország első számú borvidékeinek termékeit, s felhívja a figyelmet a kulturált és felelős alkoholfogyasztásra. Több mint ötven faháznál árulják a finomabbnál finomabb nedűket.

Azért is fontosak az ilyen és ehhez hasonló események, mert lehetőség nyílik rá, hogy valóban minőségi borokat kóstoljunk meg, amelyeket gondos eljárással készítettek a szakemberek. Sajnos nem ritka, hogy az élelmiszerboltokban pocsék minőségű italokat is árulnak. A megfelelő szakértelem híján pedig silány termékek kerülhetnek a kosarunkba.

A Győri Bortörténelmi Napokon elérhető nedűk minőségét eredetvédelem biztosítja. Ehhez komoly elvárásoknak kell megfelelni, például az ital színét, ízjegyeit és a készítési eljárását illetően is. Fontos emellett, hogy a borfogyasztásnál a mértékletességre helyezzük a hangsúlyt. Mértékkel fogyasztva akár az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhat a bor. Kis mennyiségben tehát orvosság, nagyban viszont méreg is lehet.

Mindenképpen érdemes kilátogatni az eseményre! A Széchenyi és a Dunakapu téren, valamint a Baross úton és az Apátúr-háznál is komoly gasztronómiai élménnyel gazdagodhatunk. Ráadásul a finom borok kortyolgatásához kiváló koncerteken vehetünk részt a belvárosban.

Kapcsolódó témák: #bor | #borászat |