Kétharmados Fidesz-KDNP győzelem, parlamentben a Mi hazánk

Győr+
2022.04.04. 01:20

Ötödjére alakíthat kormányt Orbán Viktor. Márki-Zay Péter elismerte a Fidesz győzelmét, a Mi Hazánk oltásellenes pártként jutott be az Országgyűlésbe.

Hírfolyamunkban folyamatosan követtük a választás napján történteket, ide kattintva találják az összefoglalót!

Ugyan a végső eredmény csak április 22-én várható: a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg. Az azonban már biztos: újabb kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP pártszövetsége, ezúttal az együtt, egy listán kiálló ellenzéki összefogás nem tudott változtatni a 12 éve tartó trenden. A Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett, az ellenzéki összefogás 56 helyet biztosított be magának. Egy képviselőt kapnak ismét a német nemzetiségiek.

Meglepetésnek számít a Mi Hazánk bejutása. A “néppártosodó” Jobbikból kivált, sokszor oltásellenes és szélsőjobboldali hangokat képviselő párt 7 helyet szerzett magának – ezek az adatok 96 százalékos feldolgozottságnál íródnak, de változni már aligha fog bármilyen irányba a mandátumok száma.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százaléknál is többet kapott, ez parlamenti mandátumokat nem jelent, de így költségvetési támogatáshoz jut a párt. A Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is átlépte az 1 százalékot, amely szintén a parlamenti küszöb alatt van, de azt jelenti, hogy például a kampánytámogatást nem kell visszafizetnie a pártnak. A Gődény György-féle Normális Párt viszont nem érte el az 1 százalékot sem.

Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: “Hatalmas győzelmet arattunk. Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan.”

Győr két képviselője ezután is Simon Róbert Balázs és Kara Ákos maradnak, mindketten magabiztosan hozták körzeteiket. A többi, megyei körzetben sem történt meglepetés: a mosonmagyaróvári központú, de például Győrújfalut is magába foglaló 5-ös körzetben Nagy István, a csornaiban az ország legnagyobb arányú győzelmét hozó Gyopáros Alpár, a soproni körzetben pedig dr. Barcza Attila vitte a körzetet, mindannyian a Fidesz-KDNP képviselői.

„Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más, nem akarom titkolni a csalódottságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény, ezen nincs mit szépíteni” – kezdte beszédét Márki-Zay Péter, az ellenzéki, baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, miután a feldolgozottsági adatok háromnegyedénél világossá vált: újabb Fidesz-KDNP győzelem, ráadásul ismét kétharmados többséggel az eredménye a választásoknak.

Mindenkit arra biztat, mindenki nyugodjon meg. Márki-Zay Péter azt mondta: ő most hazamegy, egy év után kialussza magát, megcsókolja a gyerekeit, találkozik a barátaival.

Nyugodjunk meg, menjünk haza, szeressük egymást, aludjuk ki magunkat

– jelentette ki Márki-Zay.

Az Alaptörvény szerint az új országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Vagyis az új országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

Több olyan egyéni választókerület van, ahol a most győztes és a második helyen álló jelölt között néhány száz szavazatnyi a különbség. Az átjelentkező és külképviseleti névjegyzékben szereplő szavazók voksai megfordíthatják az eredményt ezeken a helyeken, tehát matematikailag még nem jelenthető ki, hogy biztos a kétharmad, de a választói preferenciákat tekintve nincs nagy esély a fordításokra. Ilyen lehet például a budapesti 13. egyéni választókerület, ahol a fideszes Szathmáry Kristóf 336 szavazattal vezet az összellenzéki Vajda Zoltán előtt, a budapesti 15. számú, ahol az ellenzéki Kunhalmi Ágnes előnye nem egészen 500 szavazat a fideszes Lévai István előtt, illetve a baranyai 1. számú körzet, ahol az ellenzéki Mellár Tamás mindössze 190 szavazattal előzi meg a fideszes Kővári Jánost.

Kapcsolódó témák: #országgyűlés | #szavazás | #választás2022 |