Tél a konyhában: Parajkrémleves – gyors és tápláló

Kép és szöveg: J. Kovács Andrea
2025.12.11. 11:00

Hideg napokon kimondottan jólesik egy forró leves. A fagyasztott spenótból készített krémleves gyors és tápláló. No meg az íze sem megvetendő, garantáltan nagyobb élmény, mint amit annak idején az iskolai menzán tapasztaltunk a belőle készült főzelékkel.

Hat személyre 90 dkg (2 doboz) gyorsfagyasztott parajkrémet felengedés után egy szűrőn lecsöpögtetünk.

Kevés forró olajon átfuttatjuk, hozzáadunk 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, meghintjük egy csapott evőkanál liszttel, majd 12 dl húsleves alaplével felöntjük. Ha nincs alaplevünk, jó a víz is, ebben az esetben egy fél húsleveskockát tegyünk hozzá.

Ízlés szerint sóval, borssal, bazsalikommal és csipetnyi őrölt szerecsendióval fűszerezve összeforraljuk. Végül óvatosan hozzákeverünk 2 dl főzőtejszínt.

Tálaláskor reszelt sajttal díszítjük.

A spenót alacsony kalóriatartalmú, A és C-vitaminban gazdag, az egész világon elterjedt növény. Tartalmaz luteint, mely fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, valamint két fontos ásványi anyagot, magnéziumot és káliumot.

A nyers paraj oxálsavtartalma magas, vese- és epekőképződéshez vezethet, hőkezeléssel azonban az oxálsav mennyisége csökkenthető.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #recept | #tél |