Bulvár Anno – indul a középkori bulvársztori-sorozat!

Szöveg és fotó: Venesz Klaudia
2024.05.16. 18:45

Győr történelméről rengeteget tanulhatunk, amit aztán szép lassan el is felejtünk. A száraz tények általában nem raktározódnak el a hosszútávú memóriánkban, de az új cikksorozatunk egy fogyasztható nézőpontból mutatja be a város múltját.

A cikkfolyamban hétről hétre, az adott időszak évfordulós eseményeit dolgozza fel Hegedüs Péter, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltára osztályvezetője. A történelmi hűség természetesen megmarad, de ad hozzá egy csipet bulvárt és mesél úgy, hogy az bárki számára befogadható legyen.

Péter történelmi kalandor, író, olvasó, felolvasó – a munkássága tökéletesen nyomon követhető a sajtóban és az internet világában is köszönhetően annak, hogy a tudását igyekszik minél szélesebb körben átadni. Ha már ő is élt, átélt és tapasztalt, hisz abban, hogy a történelem tulajdonképpen a klasszikus értelemben vett meséléssel érthetővé és szerethetővé varázsolható.

Győr históriáját a Vaskakas is talál szelet című könyvben jelentette meg Szabó Zoltánnal karöltve. A könnyed hangvételű írásban történelmi tények, emberi sorsok jelennek meg, a lapokat pedig átitatták egy hatalmas adag lokálpatriotizmussal.

A levéltáros cikkeit péntekenként közöljük – az elsőből május 17-én mindjárt ki is derül, ki volt az a pap, aki az egyházi tanítással szemben a darwini eszméket hirdette.

Kapcsolódó témák: #Bulvár Anno | #évforduló | #Győr | #sorozat | #történelem |