A szív és az erek védelmében

Megfelelő étkezéssel a vizesedés ellen

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.07. 13:35

Az ödémásodás könnyen rémálommá válhat, de szerencsére vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek nekünk elkerülni a vizesedést végtagjainkban és a hasi tájékon szívvédő hatásuk miatt.

Ha valakinek ismerős az ödémásodás, annak számos oka lehet, hiszen az egészségtelen életmódtól kezdve az elhízáson, a vese- és cukorbetegségen át egészen a szívelégtelenségig rengeteg tényező kiválthatja, de még a gyógyszerek, a hőség vagy a helytelen testtartás is előidézhetik.

Ha testszerte jelentkezik a szövetek közti vizenyő vagy ödéma, az érrendszeri problémára utalhat. Ilyenkor felvizesednek a végtagok és a hastájék környéke, beindul a vesék só- és vízvisszatartása, ami leterheli a szívet.

Ebben az esetben is nagyon sokat jelenthet a megfelelő étrend betartása, hiszen bizonyos élelmiszerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Mindenképp javasolt sószegény étrendet követni és rendszeresen fogyasztani vízhajtó hatású ételeket. Emellett elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás, felnőttek esetében 2-3 liter vizet ajánlott meginni egy nap.

A vizesedés általában rövid ideig tart, ám, ha gyakran előfordul, és nehezen szabadulunk meg tőle, mindenképpen érdemes kezelőorvoshoz fordulni a pontos kiváltó okok feltárásának érdekében.

A szívbetegség rizikója csökkenthető egészséges életmóddal, vannak olyan ételek és italok, amelyek hatékonyan védik a szívünket, s közben az érrendszerünket is erősítik.

Ha ezeket fogyasztjuk, sokat tehetünk egészségünkért: vöröshagyma, gránátalma, zöld leveles zöldségek, olajos halak, cékla, kurkuma, gyömbér és fahéj.

Aki szeretne még többet olvasni a témában, az kattintson IDE!

Forrás: femina.hu

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #étkezés |