Együnk tojást!

Földvári Gabriella Fotó: Pixabay
2023.10.13. 12:15

Október második péntekén ünnepeljük a tojás világnapját. Legalább ezen a napon együnk tojásos ételeket!

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

A tojás az emberiség kezdetétől az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve. A tojás minden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír. A termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja.

Egészséges!

A legjobb minőségű fehérjével rendelkezik, minőségében és vitaminok teljességében csak az anyatej előzi meg. Fontos D-vitamin forrás, ásványi anyagainak, a szelénnek nagy jelentősége van a szervezet egészséges működésében. A tojás fehérjéje nagyobb mennyiségű B2-vitamint, sárgája lecitint tartalmaz.

Vitamintartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb.

Háziasszony-praktikák:

Felhasználás előtt alaposan mossuk át, töröljük át.

A záptojás arról ismerhető fel, hogy megrázva lötyög, feltörve pedig rossz szagú.

A friss tojás egy hideg vizes tálban elmerül, a régebbi lebeg.

Hűtőszekrényben tároljuk.

A repedt héjú vagy törött tojást feltörve, fedett pohárban tároljuk, és 1-2 nap alatt használjuk fel.

Kapcsolódó témák: #egészség | #étel | #táplálkozás | #tojás |