A cukros briós tejjel vagy kakaóval valószínűleg sokunk régi kedvence. Nekem nagy öröm, hogy a gyermekeim is rajonganak érte, így lelkiismeret-furdalás nélkül süthetem. Mert a bolti természetesen nyomába sem ér az otthoninak. Ráadásul egy jól sikerült kelt tésztás reggeli vagy tízórai a nehéznek ígérkező iskolai napokat is szebbé varázsolja.
A tészta elkészítéséhez 2,5 dl tejre, 2,5 dkg élesztőre, 55-60 dkg lisztre, 10 dkg cukorra, 2 tojásra és 10 dkg olvasztott vajra lesz szükségünk. A kenéshez további 1 tojásra, valamint kristálycukorra a szóráshoz.
A tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a cukorral, a tojásokkal, az élesztős tejjel és a vajjal. Kézzel vagy géppel jól kidagasztjuk. Letakarva 30-35 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 20 részre osztjuk. Mindegyiket kb. 25 centis rúddá sodorjuk, majd feltekerjük, a végét a tekercsek alá tűrjük. A briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A tepsit berakjuk a hideg sütőbe, amelynek az aljába egy másik tepsibe kevés vizet teszünk. A hőfokot 190-ra tekerjük. Tizenkét perc múlva kivesszük a tésztát, a briósokat tojással átkenjük, majd beszórjuk kristálycukorral. A vizes tepsit kivesszük, a briósokat pedig vissza a forró sütőbe. Még körülbelül 20-25 percig sütjük.
Tálalhatjuk savanykás lekvárral, de önmagában is felséges.
