Hirdetés
Szemszög

Ha megházasodsz, több sört iszol, mint élettársként

Illusztráció: Pixabay
Hajba Ferenc
2021.06.15. 07:22

Van-e köze a sörivási szokásoknak ahhoz, hogy az ember házas, vagy csak élettársi kapcsolatban él? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint van.

Hirdetés

Hogy kinek és miért jutott eszébe, hogy összehasonlítsa a házasságban élők sörívási szokásait azokéval, akik csak élettársi kapcsolatot létesítenek egymással, s milyen tanulsággal jár e fontos ismeret, nem tudom megmondani. Mindenesetre legyünk büszkék a Magyar Központi Statisztikai Hivatalra, ők ugyanis tudják, miként befolyásolja családi állapotunk a torkunkon naponta leengedett sör mennyiségét. Nem összességében az alkoholét, hanem konkrétan a sörét.

Vizsgálataik szerint, akik házastársukkal élnek, átlagosan több sört fogyasztanak hetente (2,8 liter), mint az élettársak (2,4 liter) és az egyedül élő személyek (2,6 liter).

Hirdetés

Jó, jó,fordul meg a fejünkben, de akkor már azt is tudjuk meg, melyik napon szeretünk igazán sört inni. A KSH ebben is segít: „Az élettárssal élő nők kivételével párkapcsolattól és nemtől függetlenül a legtöbb sör szombaton fogyott. A férfiak közül a napi átlagos sörfogyasztás kiugróan magas, egy átlagos héten 2,1 és 7,9 deciliter között mozog.”

Próbáltunk családszociológusokat megkérdezni arról, miként függenek össze sörivási szokásaink azzal, hogy meggyűrűztük-e már egymást, isten és ember színe előtt mondtuk ki a boldogító igent, vagy csak úgy egyszerűen összeköltöztünk (összebútoroztunk), együtt élünk, mert szeretjük a másikat. A családszociológusok azonban azt felelték, bizonyára sokat ittunk, azért kérdezünk eszement baromságokat.

Fotó: Pixabay

Így hát értelmezés helyett érjük be a számokkal. Például azzal a tudással, hogy a nemi egyenlőség jegyében a nők és a férfiak egyaránt szombaton szeretnek sört inni. Ez a fővárosiakra is igaz, de a vidékiekkel szemben ők pénteken majdnem annyi sört isznak, mint szombaton.

Kíváncsian várjuk a Központi Statisztikai Hivatal adatait arról, hogy borból – mert végtére is abban a hiszemben élünk, hogy borívó nemzet vagyunk, noha a KSH szerint, ez nem igaz, legalábbis a sör idehaza sokkal jobban fogy -, a házasságban élő nő melyik napon iszik többet, mint az élettársi kapcsolatot választó férfi?

Kapcsolódó témák: #élelmiszeripar | #Szemszög | #vendéglátás |
likeold
a fb oldalunkat