A biztonsági cég egyik munkatársa maradandó sérüléseket szenvedett

Zajlik a nyomozás a szurkolói rendbontás ügyében

Győr+ Fotó: MekliZ Fotó
2024.03.13. 19:21

A március 11-ei ETO-Honvéd labdarúgó mérkőzésen meglepetésre vendégsiker született, a meccs azonban úgy tűnik, nem emiatt marad emlékezetes. A második félidőben az emeleti lelátón ugyanis rendbontás történt, legalább ketten megsérültek. Itt nem csak az ETO szurkolói, hanem lengyel focidrukkerek is voltak. A rendőrség is nyomoz az ügyben.

A teljes kép megértéséhez a helyszínt is érdemes ismerni: a családosok, kisgyerekkel érkezők jellemzően az alsó szinten, a családi szektorokban foglalnak helyet, míg az emeleti lelátón, az „ultraszektorban” a szervezett szurkolói csoport tagjai szoktak tartózkodni – ez természetesen a nyugati lelátóra vonatkozik, a keleti szárny évek óta le van zárva. A vendégszektor a pálya rövidebbik oldalán található, teljesen külön területen.

A helyszínen tartózkodók számára a második félidőben annyi tűnhetett fel, hogy kiabálás, mozgolódás van az ultrák sorai között. Az eső miatt sok családos az időjárás ellen jobban védett fenti szektorban nézte a meccset, közülük többen ekkor az ultraszektor melletti részekre futottak át. A stadionba hamarosan mentő is érkezett, ugyanakkor azt nem lehetett tudni, hogy mi történt. A Facebookon már a meccs után elkezdtek terjedni olyan posztok, amelyek rendbontásról, verekedésről szóltak.

Másnap az ETO vezetése közleményt adott ki, belső vizsgálatot rendeltek el, és minden, az ügyben érintett fél felelősségét vizsgálják. Azt már a klub is írja, hogy a mérkőzést biztosító cég két munkatársa megsérült, valamint egy lengyel állampolgárral szemben a rendőrség már eljárást indított. Az ETO FC Győrt ismét kerestük az ügyben, de keddi közleményükhöz nem kívántak további kommentárt fűzni, amíg a rendőrségi nyomozás le nem zárul.

A Győr+ Médiának a rendezvényt évek óta biztosító cég, a Target Club Zrt. területi képviselője, Őze Balázs részletezte az esetet. „Az egyik társunkat, aki megsérült, még aznap meg kellett műteni, és maradandó károsodást szenvedett, azóta is kórházban van” – kezdte Őze Balázs. A lenti, családi szektorban nem voltak őrök, ott addig tartózkodtak, ameddig az oda lejutott ultrákat visszatartották. „Azért kellett felmennünk, mert többen a családi szektoron át be akartak törni a pályára és a vendégszektorba” – mutatott rá Őze Balázs, aki azt is elmondta: azt senki ne gondolja, hogy saját ötletük volt, hogy 12-en „nekimennek” a háromszáz fős ultratábornak. „Mi egy dolgot tartottunk szem előtt: az ultraszektorból ne tudjanak se a pályára, se a családi szektorba jutni. Az ultraszektor előtt tartózkodó kollégánkat támadták meg minden előzmény nélkül, ő jelezte, hogy jönnek le az ultrák, felfegyverkezve. Egy letört széktámlával ütötték arcon, ezután a földön többen ütni, rúgni kezdték. Ekkor siettünk a segítségére, és tereltük vissza az ultrákat. Ezután jött a telefon, hogy három társunk fent maradt, őket is megtámadták” – részletezte Őze Balázs. Mint elmondta: egy lengyel szurkolót tudtak azonosítani a történtek után, nagyrészt az ő 15-20 fős csoportjuk volt elől, de többen csatlakoztak hozzájuk. Kiemelte, hogy sok szurkoló ebben nem vett részt, és többségében nem a győriek intézték a támadást.

Bekk Renátó Győrben él, vagyonőrként dolgozik és itt sportol. Az eset során maradandó sérüléseket szerzett.

Sulyok Szabolcs a Target Club Zrt. részéről a mérkőzés biztosítását vezette a helyszínen. Mint elmondta: a lengyel szurkolók először megpróbáltak bemászni a vendégszektorba, hogy letépjék a Honvéd drukkerek zászlóit. „Előzetesen egyeztettünk az ETO szurkolókkal, akkor abban maradtunk, hogy semmilyen támadást nem terveznek” – árulta el Sulyok Szabolcs. A szakember kiemelte: a családi szektorban nem történt rendbontás, az emeletre pedig azért kellett felmenniük, hogy ne is jusson le senki, aki másoknak ott árthatna.

Őze Balázs azt is elmondta: ez a viselkedés nem jellemző a magyar szurkolói kultúrára, és az elmúlt években jó volt a kapcsolat az ETO szurkolóival.

A Győri Rendőrkapitányság jelenleg súlyos testi sértés bűntette miatt nyomoz. Kérdésünkre elárulták: 21 óra 40 körül érkezett a bejelentés hozzájuk, hogy egy rendezőt egy szurkoló bántalmazott. A sérültet a mentő kórházba vitte, az esettel kapcsolatban egyelőre ennyit közöltek.

Az ETO szurkolói Facebookon tettek közzé egy közleményt, ebben ők azt írják: a győri lelátó megmutatta, hogy kiállnak egymásért, megvédik a társaikat, ugyanakkor a klub részéről azonnali állásfoglalást kérnek. A szurkolók emellett jegyzőkönyveket szeretnének látni, és a biztonsági szolgálat számonkérését, mindezt pedig a tulajdonostól kérik. A közlemény azzal zárul: amíg a biztonsági cég nem távozik, addig ők kivonulnak a lelátóról.

Kapcsolódó cikkünk: