Box

Szerdán rajtol az ökölvívó OB Győrben

Fotó: Győr+ Archív, Rózsa Tamás
mti
2021.12.13. 20:17

Szerdán kezdődik Győrben a 98. Papp László férfi amatőr ökölvívó országos bajnokság, amelyre 13 súlycsoportban összesen 46 klub 101 sportolója nevezett.

A háromszoros olimpiai bajnok legendáról elnevezett ob hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Bajkai István, a magyar szövetség elnöke arról beszélt, hogy a bajnokság minden alkalommal egyfajta tisztelgés is a magyar boksz dicső múltja, nagy bajnokai előtt, egyúttal a mostani verseny megmutatja majd, hogy hol áll jelenleg a magyar férfi mezőny, mely számára a jövő év legfontosabb versenye a májusi, jereváni Európa-bajnokság lesz.

A sportvezető kiemelte, hogy a tavalyi évhez képest – amikor 86-an indultak – növekvő tendencia figyelhető meg, ami bizakodásra ad okot, a szövetségnek pedig az a célja, hogy ez az irány megmaradjon és minél többen legyenek a sportágban. Mint mondta, az anyagi háttér rendelkezésre áll a kormánynak a magyar sportra fordított támogatásainak köszönhetően, a szövetségnek pedig keményen kell tovább dolgoznia, hogy a hazai boksz visszakerüljön arra a magas szintre, melyen korábban volt.

Bertók Róbert szövetségi kapitány is biztatónak nevezte, hogy magasabb az indulók száma a 2020-as – szintén győri – ob-hoz képest. Ugyanakkor jelezte, van néhány hiányzó a mezőnyben, kiemelve a tokiói olimpikon Gálos Rolandot, valamint Hámori Ádámot, aki a magyar bajnokságon most debütáló cirkálósúly (86 kg) favoritja volt. Utóbbi betegség miatt marad le a viadalról, előbbi pedig már az októberi világbajnokságon sem indult el, mivel profinak áll.

A szakvezető úgy véli, az 54 kilóban várható majd a legnagyobb küzdelem az aranyéremért, mivel négy öklöző is eséllyel lép majd ringbe az Olimpiai Sportparkban, de színvonalas és kiváló csatákra számít 71, 75 és +92 kilogrammban szintén. Az ob-n a belgrádi vb-n legjobban szerepelt válogatott versenyzők ott lesznek a mezőnyben: az egyaránt világbajnoki nyolcaddöntős Bernáth Attila (51 kg), Kovács Richárd (63,5 kg) és Kovács Pál (80 kg) egyértelmű esélyesként száll majd harcba a bajnoki címért.

A megnyitót szerdán 15 órakor rendezik, és rögtön azt követően megkezdődnek a küzdelmek, csütörtökön és pénteken 14 órakor indul a program, a szombati döntők pedig 15 órakor rajtolnak. Az ob a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt zárt kapuk mögött zajlik majd. A versenyzőknek a ringen és a bemelegítőtermen kívül kötelező lesz a maszkviselés, míg az edzőknek a ringsarokban is hordaniuk kell a maszkot.

A sajtóeseményen Tóth Zsuzsanna főtitkár beszámolt a nemzetközi szövetség vasárnapi közgyűléséről, melyen elfogadták az új alapszabályt, ami struktúraváltást is jelent, illetve azt, hogy a szervezetnél az AIBA nevet az IBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) váltja.

Az ülésen számos fontos változást és reformot fogadtak el, illetve a jövő évi versenynaptárat is, melyben az előzetes híreknek megfelelően a Bocskai István emlékverseny mint az IBA új, pénzdíjas versenysorozatának egyik, ezüst minősítésű állomása szerepel. A főtitkár jelezte, hogy a február 7. és 11. között sorra kerülő debreceni viadal pénzdíja 200 ezer dollár lesz.

A sportág a 2024-es olimpia programjában szerepel, ugyanakkor a 2028-as játékok előzetes műsorában nincs benne. Bajkai István ebben a témában hangsúlyozta, hogy még nincs végleges döntés a Los Angeles-i műsorról, az IBA vezetése pedig szorosan együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és igyekszik minden kérésnek megfelelni. Úgy véli, az IBA törekszik arra, hogy bizonyítsa, képes a megújulásra és képes “kivetni magából” mindazokat és mindazt, ami miatt nehéz helyzetbe került.

„Személy szerint el sem tudom képzelni, hogy egy ilyen nagy múltú sportág ne szerepeljen az olimpián” – jegyezte meg a MÖSZ-elnök.

A reformok között a pontozási rendszer megújítása is szerepel, mely Tóth Zsuzsanna elmondása szerint percenkénti pontozásra változik majd és teljesen nyíltá válik, azaz a nézők is láthatják majd, hogyan alakulnak az eredmények mérkőzések közben.

Kapcsolódó témák: #Győr | #ökölvívás | #országos bajnokság |