Kajak-kenu

Olimpiai arany koronázta meg az idei évet

Fotó: Ács Tamás
Szigeti Sándor
2021.12.09. 18:31

A győri kajak-kenu szakosztály fennállásának egyik legsikeresebb évét zárta. Egyéni versenyszámban Sztanity Zoltán 1976-os montreáli ezüstje után idén olimpiai arannyal bővült a Graboplast Győri VSE éremkollekciója. Weisz Róbert szakosztályvezetőt kértük értékelésre.

Álomszerű volt az idei nyár. Kopasz Bálint elképesztő kajakozással, minden idők legjobb idejével nyert ezer méteren Tokióban. Hogyan élték meg az újabb olimpiai sikert?

Káprázatos dolgot vitt véghez Bálint az olimpiai győzelemmel, és mindenképpen tegyük hozzá, hogy kettesben is a negyedik helyen végzett. Ugyanígy nagyon büszkék vagyunk lányainkra, Takács Kincsőre és a távozó Balla Virágra, akik a kenu kettesek között ötödik helyen zártak Japánban. Ezek az eredmények így együtt adják ki, hogy a tokiói olimpia számunkra, győriek számára minden idők egyik legsikeresebb ötkarikás játéka lett. Fantasztikus dolog, hogy Kammerer Zoltán és Fazekas-Zur Krisztina után újabb olimpiai bajnokot köszönthettünk a győri vízitelepen.

Ráadásul ismét dobogós helyen, ezüstérmesként végzett a Graboplast Győri VSE a szakosztályok közötti pontversenyben.

Így van, a szegediek mögött a második helyen zártunk, ami azt mutatja, hogy Győr továbbra is a kajak-kenu sport egyik hazai fellegvára. Ehhez a sikerhez a felnőttek kiváló szereplésén túl kellett, hogy az utánpótlás minden szintje és valamennyi szakága eredményesen működjön, és csapatokat tudjunk indítani, amire különösen büszkék vagyunk. A hagyományos férfi és női kajak-kenu mellett ebben az évben a fellendülőben lévő SUP szakágban is ott voltunk a hazai versenyeken és a világbajnokságon is. Minden idei világversenyen – legyen az felnőtt vagy utánpótlás verseny, Európa- vagy világbajnokság, vagy akár az olimpia -, volt győri versenyző. Ne feledkezzünk meg ezen sikerek kovácsairól, az edzőkről sem, akiknek áldozatos munkája és szakmai felkészültsége nélkül nem tudna a klub ilyen eredményeket elérni.

Biztos nem könnyű, de azért emeljünk ki néhány nevet és eredményt az idei évből.

Olimpikonjainkon kívül a felnőtt gyorsasági szakágban Erdőssy Csaba világbajnoki 4. helye Kopasz Bálinttal ötszáz méteren. A maraton szakágban a férfiaknál kajak párosban Boros Adrián és Erdélyi Tamás vb-ezüstje, Czéllai-Vörös Zsófia világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstje. A SUP-osoknál Kovács Petra Sára és Czéllai-Vörös Zsófi szereplése, a szlalomban pedig Rácz Koppány és Potocny Marcell sikerei. Az ifjúsági korosztályban a kenusoknál a világbajnoki bronzérmes Rumi Gergő valamint Pálla Bálint a felnőtt mezőnybe is berobbanhat, a kajakosoknál Mitring Olivér és Tamás Gergő ugyanígy szép jövő előtt áll. Az ifjúsági maratonisták között Kolozsvári Brúnó Európa-és világbajnok lett. Emellett nagy öröm számunkra, hogy hússzoros maraton világbajnokunk, Csay Renáta a versenyzés mellett edzőként is megkezdte a munkát a szakosztálynál.

Fotó: Ács Tamás

Októberben változás történt az egyesület élén, új elnök és társelnök kezdte meg a munkát.

Kocsis Róbert előzetesen már jelezte, hogy nem kívánja újra megpályázni a GYVSE elnöki posztját. Októbertől az egyesület vezetését Ábrahám Csaba elnökként, jómagam pedig társelnökként visszük tovább, azonos jogkörökkel. Róbertet ugyanakkor felkértük, hogy maradjon az elnökség tagja, amit örömmel és köszönettel elfogadott, további támogatásáról biztosítva bennünket. Szeretnénk, ha az egyesület ugyanolyan sikeresen működne tovább, mint az eddigi időszakban, ezen dolgozunk közösen. Én egyúttal a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben alelnökként is képviselem a győri érdekeket.

Idén februárban mutatták be a győri vízitelep fejlesztésének látványterveit. Hol tart most a projekt?

A közelmúltban kaptuk meg az önkormányzattól a tulajdonosi hozzájárulást, amely szerint elindulhat a vízitelep szomszédságában lévő, városi tulajdonban lévő terület fejlesztése. Egy olyan vízi szabadidőközpontot szeretnénk itt létrehozni, amely a vízi turizmus központja lesz nem csupán Győrben, de meghatározó szerepet tölt majd be Nyugat-Magyarországon is. Szeretnénk, ha Győr csodálatos folyóit, fantasztikus vízparti adottságait minél többen megismernék, emellett sportolóink is örülhetnek, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően megújulnak majd a vízitelep létesítményei is.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #Győr | #kajak-kenu |