Nem vált valóra az álom: nem jutottak döntőbe Dubei Debóráék

MTI Fotó: MTI/Kovács Tamás
2023.06.24. 19:21

Bár kikapott 69-60-ra a spanyoloktól a magyar női kosárlabda-válogatott és így nem jutott be az Eb-döntőjébe, de szégyenkezésre semmi oka a magyar lányoknak. A bronzérem pedig emelt fővel játszhatunk.

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese igazi hőstettet hajtott végre csütörtökön Ljubljanában, mivel óriási csatában, a csapatkapitány Dubei Debórának három másodperccel a vége előtt dobott győztes kosarával 62-61-re megverte a cseheket. A válogatott ezzel bejutott története hetedik Eb-elődöntőjébe – 1997 óta az elsőbe -, ugyanakkor a statisztika nem Kiss Virágék mellett szólt, ugyanis az eddigi hat mérkőzésből csak egyet sikerült megnyerni – még 1956-ban. A 2016-ban olimpiai, 2014-ben pedig világbajnoki ezüstérmes spanyolok ugyanakkor már a tizedik Eb-elődöntőjükre készültek, s eddig négyszer állhattak fel a dobogó tetejére. Soraikban olyan legendák kaptak helyet Szlovéniában, mint Silvia Dominguez vagy Alba Torrens, akik már a 2009-es kontinenstornán is szerepeltek.

A magyar és a spanyol együttes 1976 óta tízszer csapott össze kontinenstornán, ebből az első hatot a magyarok nyerték, az utóbbi négyet pedig az ellenfél. Bizakodásra adhatott ugyanakkor okot a válogatottnak, hogy a hónap elején felkészülési mérkőzésen 77-65-re verte riválisát Sopronban.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Stozice Arenában mintegy 800-an gyűltek össze a meccsre, közülük 300-an már a kezdés előtt fél órával vidáman skandálták, hogy “mi vagyunk a legnagyobbak”. A csarnok személyzete valamivel visszafogottabban készült az elődöntőkre, az egész épületben mindössze két büfé nyitott ki, és a szuvenírpultnál sem kellett sorban állni.

A bemutatásnál különböző színekben megvilágított füstfelhők és fel-felcsapó lángnyelvek fokozták a hangulatot az elsötétített arénában, a parketten pedig néhány perccel később a 33 éves Torrens triplája és két büntetője. A honosított Goree Cyesha hamarosan kiegyenlített, ám Torrens nem lassított, ő szerezte az ellenfél első tíz pontját. A Székely-csapat talán a torna legkeményebb védekezésével szembesült, de maga is gondoskodott róla pár alkalommal, hogy lejárjon a spanyolok támadóideje. A nyitónegyed 18-14 lett “oda”, ez pedig nem volt jó előjel: az elmúlt 14 Eb-elődöntőből ugyanis 13-szor az a gárda nyert, amelyik vezetett az első szakasz végén.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Horváth Bernadett szerzett pimasz duplát – bedobásnál az ellenfél hátára dobta a labdát, majd onnan a gyűrűbe -, a negyedik Eb-jén szereplő Határ Bernadett viszont küszködött a tavaly műtött térdével. A Sopron Basket 208 centis centere fájdalmában az öltözőbejáratig sétált, de nem kért ápolást, és fogát összeszorítva visszatért. Az ellenfél 16 pontra meglépett (20-36), Torrens beszórta 16. pontját, Goree pedig ötödik Eb-meccsén is elérte a tíz pontot.

A nagyszünetben Studer Ágnes utolsó másodperces hármasával 38-28 volt az állás, ami a statisztikák szerint ugyancsak rossz ómen volt: a spanyolok ugyanis az elmúlt 43 (!) Eb-meccsükből egyszer sem kaptak ki, amikor a félidőben legalább tíz ponttal vezettek. Emellett az eddigi 13 alkalomból még egyetlen csapat sem fordított meg a félidei “mínusz tízről” Eb-elődöntőt.

Térfélcsere után 6-0-lal kezdtek a spanyolok, de a magyar együttes hét pontra feljött (39-46), Studer ekkor 11 pontnál, míg a hatszoros Euroliga-bajnok Torrens 22 pontnál tartott. Az ellenfél egy időre megzavarodott attól, hogy nem tudja lerázni Dubeiéket, teljesen nyílt lett a csata és az utolsó szakasz 46-50-ről indult.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A spanyol előny a magyar tábor tombolása közepette három pontra olvadt (48-51), de jött az ötödik – egyéni Eb-rekordot jelentő – Torrens-tripla, csakhogy Kiss Virág is betalált távolról (53-56). A vezetést azonban sehogy sem sikerült átvenni, részben a 19 eladott labda miatt, az utolsó perc 57-63-ról kezdődött.

Ebben Miguel Mendez csapata már nem engedte közelebb a Székely-együttest, amely hetedik Eb-elődöntőjéből a hatodikat is elvesztette.

A már biztosan olimpiai selejtezőbe jutott magyarok a vasárnap 17 órakor rajtoló bronzmérkőzésen a francia-belga csata vesztesével találkoznak.

később, elődöntő:
Franciaország-Belgium 20.45
korábban, az olimpiai selejtezőért:
Németország-Csehország 71-69 (18-15, 11-18, 13-16, 21-14, 8-6) – hosszabbítás után
Szerbia-Montenegró 63-58 (19-16, 19-15, 15-12, 10-15)