Dubei Debóra: életem dobása volt

MTI Fotó: MTI/Kovács Tamás
2023.06.22. 16:15

Élete dobásának nevezte győztes dupláját a SERCO UNI Győr játékosa, Dubei Debóra csapatkapitány, miután a magyar női kosárlabda-válogatott 62-61-re legyőzte a cseh csapatot az Európa-bajnokság csütörtöki negyeddöntőjében, Ljubljanában.

 “Volt három nap szünetünk, talán ezért történhetett meg, hogy eléggé beragadtunk az elején. Tizenhét ponttal elhúztunk, aztán a csehek átálltak zónavédekezésre, ami kicsit megzavart bennünket, a végén pedig a szerencse is közrejátszott” – utalt arra a SERCO UNI Győr kiválósága, hogy öt másodperccel a vége előtt a játékvezetők egy vitatott esetnél hosszasan videóztak, majd arra jutottak, hogy cseh kézről ment ki a labda, így ismét a magyarok jöhettek.

A találkozó hatása alatt álló Dubei Debóra azzal folytatta, hogy nagyon nehéz leírni az érzéseit, illetve tiszta fejjel felidézni a hajrá történéseit.

Ez volt életem dobása, ilyen győzelemről álmodtam. Láttam, hogy Határ Betti a másik oldalon áll, és ketten is rámennek, így nem gondolkoztam, hanem elengedtem. Valahogy biztos voltam benne, hogy beesik a labda” – fejtette ki a 26 éves kosaras, majd rátért a folytatásra. “Az Eb-n mindig csak a következő meccsre összpontosítunk, most szerintem örömjáték következik. Azt fogom mondani az öltözőben a lányoknak, hogy megtettük az első lépést valami nagyon nagy felé. Elárulom, hogy a négyes a szerencseszámom, de nem akarok negyedik lenni az Eb-n!“.

A magyarok legjobbja, a 18 pontos, szintén Győrben játszó Goree Cyesha azt emelte ki, hogy az utolsó pillanatig küzdött a csapat.

 “Szó szerint az utolsó másodpercig harcoltunk azután, hogy visszaengedtük a meccsbe a cseheket. A combhajlító izmommal voltak problémák az elmúlt napokban, de nagyszerű fiziós csapat dolgozik a válogatottnál, úgyhogy rendben vagyok” – mondta.

Székely Norbert szövetségi kapitány egy Vergilius-idézettel kezdte visszatekintését:

Sic itur ad astra, azaz így jutsz fel a csillagokig. Igazi háború volt ez a meccs, amelyet ötször megnyertünk és háromszor elvesztettünk. Hihetetlen volt Debi győztes dobása, benne megvan az a bizonyos gyilkos ösztön. A magam részéről végig nagyon ideges voltam, de szerencsére a segítőim ott voltak, és mindenben támogattak” – jelentette ki a szakvezető.

A kapitány felvetette, hogy 26 év után jutottak a magyarok Eb-elődöntőbe, és Ljubljanában a csapategység révén sikerült megtalálni az oda vezető utat. “Ma ünneplünk, de holnaptól az elődöntő lesz a fókuszban, mert menni kell tovább. Ez még nem az út vége!” – fűzte hozzá.

Kiss Virág elsőként azt a pillanatot elevenítette fel, amikor a csehek a hajrában átvették a vezetést.

Kicsit megijedtünk. Elvesztegettünk egy nagy előnyt, ami könnyen megbosszulhatta volna magát. Rengeteget hibáztunk, sok butaságot csináltunk, de a végén megmutattuk, hogy van karakterünk. Őszintén szólva a legvégén nagyon féltem, Debinek az az extra kosara valami hatalmas volt, ő igazi csapatkapitányként magára vállalta a felelősséget, és bedobta. Előzőleg sokat beszéltünk arról, hogy nincs rajtunk nyomás – hát volt. Párszor megremegett a kezünk, de tanulnunk kell ebből is, az elődöntőben szerintem már nem lesz veszítenivalónk. Átléptünk egy lélektani határt, néha rossz játékkal is nyertünk, ha viszont igazán jól játszunk, akkor nincs lehetetlen” – tette hozzá a török Mersin játékosa.

Határ Bernadett szerint ezt a mérkőzést egyszerűen meg kellett nyerniük a magyaroknak.

Úgy voltunk vele, hogy ezt a meccset még egyszer nem vehetik ki a kezünkből. Debi hála Istennek bedobta, amit kellett a végén, de igazából nem szabadott volna ilyen helyzetbe kerülnünk. Visszanézzük a mérkőzést, és mindenki elgondolkodik majd, hogy miben hibázott. Nem fogjuk feltenni a kezünket az elődöntőben!” – közölte a soproni center.

A csehek kapitánya, Romana Ptackova szerint nagyon fájdalmas vereséget szenvedett a csapata.

Hiába jöttünk vissza 17 pontos hátrányból, úgyhogy ez a meccs még egy ideig bennünk marad. Egy nagyszerű válogatottól kaptunk ki, amely tapasztalt és sok jó játékosa van. Holnaptól az olimpiai selejtezőért fogunk küzdeni” – közölte a szakvezető. A mérkőzés legjobbja, a húszpontos Natalie Stoupalova hozzátette, akármennyire csalódottak, össze kell szedniük magukat. “Ma mindenki láthatta, hogy igenis van itt keresnivalónk” – tette hozzá a center.

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #kosárlabda |