Megnyerte a párizsi előolimpiát a címvédő győri kajakos

Szigeti Sándor Fotó: kajakkenusport.hu
2023.09.13. 19:05

Megnyerte a párizsi előolimpiát és kimondottan jó érzései vannak a jövő évi ötkarikás játékok helyszínével kapcsolatban az olimpiai bajnoki címvédő Kopasz Bálintnak.

Tokió olimpiai bajnoka, a Graboplast Győri VSE kiválósága, Kopasz Bálint először versenyzett idén nemzetközi mezőnyben fő számában, kajak egyes ezer méteren. A „bemutatkozás” olyan jól sikerült, hogy rögtön meg is nyerte a párizsi előolimpiát. Ezek után kértük egy kis értékelésre:

Újra ezer méteren, újra a királykategóriában! Mennyire volt édes a siker íze?

Csupa jót mondhatok! Nagyon örülök annak az erőnek, tempónak és sebességnek, amit a döntőben végig tudtam vinni. Nagyon jó érzésekkel szálltam ki a hajóból. Bár több nagy rivális nem jött el, ez a siker így is rendkívül értékes, hiszen az elmúlt időszakban számomra az ötszáz méteren volt a fókusz. Most pedig Varga Ádámmal és a cseh Dostallal egy remek ezres döntőt mentem. Ezúttal elég volt a 85 százalék is, nem kellett meghalni a táv végére.

Fotó: kajakkenusport.hu

Milyennek tűnt a jövő évi olimpiai pálya, és maga a helyszín?

Nagyon jó és kicsit hasonló a párizsi olimpiai pályán evezni, mint a szegedi Maty-éren. A víz gyors és lágy, és biztosan kellően mély is, mert könnyen siklik rajta a hajó. Ez azért fontos, mert így versenyzés közben nem nehezedik le hamar a kéz, nem kötnek be olyan gyorsan az izmok, és később jelentkezik a savasodás. Jó nagy a vízfelület, ami szintén kedvező. Az egyedüli nehézséget az jelentheti, ha átfújja a pályát az erős oldal- vagy szembeszél, és emiatt pályakülönbségek alakulnak ki, de ezt is lehet előzetesen orvosolni. De persze mindezzel csak akkor érdemes számolnom, ha megszerzem az olimpiai kvótát. Az még hátra van.

A pálya tehát jónak tűnik! És a szállás?

Kitűnően megszervezte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, ugyanis már most abban a hotelben laktunk, ahol az olimpia idején is elszállásolják majd a magyar kajak-kenu csapatot. A hotel mindössze húsz percre van a pályától, és itt jobbak a feltételek, mint az olimpiai faluban. Nyugodtabban lehet pihenni és aludni, kifogástalan az étkezés, ami az egész versenyévben rendkívül fontos, pláne egy olimpia idején.

A nyári szezon az előolimpiával véget ért. Megkezdődött a jól megérdemelt pihenés?

Igen, itthon vagyok Algyőn, csendes és nyugodt környezetben, távol mindentől. Annyira szép idő van még mindig és olyan parádés a hőmérséklet, hogy egyszerűen csak élvezem a szeptemberi jó időt és a napsütést. Szinte minden nap biciklizek, kint vagyok a természetben, ha kedvem támad, a kertben csipegetek a gyümölcsfákról egy szem almát vagy egy szilvát. Emellett a Tisza közelségét is kihasználom, sokat jet-skizek, ez az új hobbim. Nagyszerű érzés, ahogy a vízen a menetszél kifúj minden kavargó érzést és gondolatot a fejemből. Esténként olvasok és filmet nézek, és néhány meghívásnak is örömmel eleget teszek a napokban. Győrbe is jövők, már csütörtökön. Ezek most a feltöltődés és a kikapcsolódás napjai, a munka majd csak október elsejétől folytatódik tovább. Bizakodva várom a folytatást!

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #kajak-kenu | #sport |